Veszélyes lövedékes játékokat tiltottak be

Játékfegyvereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy az úgynevezett lövedékes játékok a kémiai- illetve mechanikai biztonsági követelménynek megfelelnek-e. A vizsgálatok során több olyan balesetveszélyes terméket is találtak, amelyeket ki kellett vonni a forgalomból.

Tapadókorongos, szivacs töltényes játék pisztolyok, íjak, nyílpuskák- rengeteg féle játékfegyver kapható a boltokban, ám ezek nem mindig veszélytelenek. Ezekre a játékokra jellemző, hogy, amennyiben nem megfelelően használják őket, sérülést okozhatnak. Ezen túl, a fegyverek többsége puha, PVC anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek pedig veszélyes anyagokat rejthetnek.

JÁTÉKOK – JÁTÉKBOLT ›

Legnagyobb veszélyben a szemek vannak

Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a játékot használó gyermek határozza meg a lövedék úgynevezett mozgási energiáját. Azaz, hogy a töltény milyen erővel csapódik be. A sérülések elkerülése miatt mindkét esetben fontos, hogy ez az energia ne haladjon meg egy bizonyos határértéket. Habár alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti.

jp2

A játékfegyverekhez kapcsolódó másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a gyermekeknél. Ez akkor fordulhat elő, ha a tapadókorong befér a gyermek szájába és az úgynevezett felerősítési szilárdság, tehát a tapadókorong rögzítése nem megfelelő.

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgálat meg, melyek közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta termék esetében ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálat eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 6 fajta termék (37,5%) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára. A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta termék esetében vizsgálták az akkreditált laboratóriumban, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek.

Lágyítószerek százszoros mennyiségben

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről-évre végzett vizsgálatai még mindig negatív tapasztalatot mutatnak a téren, hogy a vizsgált, PVC anyagú részt is tartalmazó játékok (játék babák babafeje, tapadókorongos figurák tapadókorongja, stb.) nagy része még mindig határérték feletti mennyiségben tartalmaz lágyítószereket, nem egyszer a határérték több százszoros mennyiségében.

Ezeket az anyagokat kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal lehet kimutatni, így a veszély elkerülése érdekében érdemes kerülni a PVC anyagú játékok megvásárlását, illetve előnyben részesíteni a „ftalát-mentes” („no phthalates”) felirattal, vagy az erre utaló szimbólummal ellátott termékeket.

A vizsgált termékek listája itt olvasható.

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .