Veszélyes vegyi koktél az ágyunk alatt

Európai, afrikai és ázsiai hálószobák porának összetételét elemezte több civil szervezet, amelyek szeptember 14.-én hozták nyilvánosságra az „Édes otthon – mocskos meglepetések az ágy alatt” című jelentésüket. Ebben megállapítják: kiemelkedő az emberi hormonrendszer működésébe beavatkozó vegyi anyagok koncentrációja az otthonainkban.

Az európaiak életük 90 százalékát beltérben töltik, ahol akár ezerszer nagyobb mértékben vannak kitéve az egészségkárosító anyagok ártalmainak, mint a szabadban. A hormonrendszer működésébe beavatkozó kemikáliák a lakásunk porába, levegőjébe juthatnak számos tárgyból: bútorokból, elektronikai cikkekből, kozmetikumokból és játékokból is. Ezen anyagok a padlón játszó kisgyermekekre jelentik a legnagyobb veszélyt. Egyes kiemelkedően kockázatos anyagok koncentrációja (például a nonilfenol és néhány ftalát) az európai otthonokban a legmagasabb.

Ezeket az anyagokat az utóbbi időben számos egészségügyi problémával, így például meddőséggel, a magzati fejlődés zavaraival és daganatos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe. Ezek a vegyületek már egészen alacsony koncentrációban is károsíthatják szervezetünket – derül ki a Levegő Munkacsoport sajtóközleményéből.

A ftalátok különösen a gyermekekre és a magzatokra jelentenek kockázatot, ezért az EU-ban már korlátozták ezeket a vegyületeket a gyermekkel kapcsolatba kerülő termékekben. A DINP például tiltott olyan termékben, amely 36 hónaposnál fiatalabb gyermekek szájába kerülhet. A mérések eredményei szerint a porban lévő teljes ftalátszint – a koktélhatást is figyelembevéve – magasabb, mint amit a hatóságok biztonságosnak tartanak. (A koktélhatás azt jelenti, hogy a vegyi anyagok együttes hatása gyakran más, sőt súlyosabb lehet, mint az egyes anyagok önálló hatása.)

„A vizsgálatok szerint teljesen általános, hogy kiemelkedően veszélyes anyagok mutathatóak ki az emberek ágyai alól, ezért az EU-nak és tagországainak határozott lépéseket kell tenniük. A jelenlegi uniós szabályozás nem védi meg az embereket ezen káros vegyi koktéltól” – jelentette ki Anne-Sofie Andersson, a nemzetközi pormérést koordináló svéd Nemzetközi Vegyi Anyag Titkárság (ChemSec) igazgatónője.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..