„Vigyázz, főzünk!” – Balesetek elkerülése a konyhában

Balesetek elkerülése a konyhában

Ha a gyermekünk velünk akar főzni, nemcsak amiatt kell aggódnunk, hogy mikor lesz kész az ebéd, hanem amiatt is izgulhatunk, nehogy valami konyhai baleset érje. Hiszen mindent szeretne kipróbálni, amit mi is csinálunk. Szeretne vágni, reszelni, szeletelni, olajban sütni… Ha engedjük segíteni, lelassít bennünket, ha nem, akkor szomorkodni fog, vagy hisztizni, mi meg aggódhatunk, hogy visszajön-e még valaha felajánlani segítségét! Szóval érdemes apró feladatokba bevonni, úgy, hogy ő is azt érezze, hogy érdemben hozzájárul a munkához, hogy FŐZ, és azért persze közben haladjunk is!

Konyhai balesetek – így kerüld el!

Ha például a leveszöldséget kell előkészíteni, szánjuk rá egy kis időt, hogy egy répát vagy egy krumplit együtt pucoljunk meg a zöldség hámozóval. Fogva a kis kezét, hogy el ne vágja az ujját! Utána ajánljuk fel, hogy ő dobálhatja a zöldséget az edénybe. Fontos figyelni arra, hogy a víz ne legyen még forró, nehogy a bedobáskor felfröccsenő víz megégesse! Azt is sokszor el kell mondani, hogy a vágódeszkához nem szabad közelíteni, ha mi éppen vágunk. Meg kell várni, hogy felszeleteljük az összes aprítani valót, ő pedig akkor pakoljon, ha mi már nem vágunk! A saját ujjunkat is könnyű elvágni, nemhogy egy figyelmetlen kis ujjacskát, amelyik rossz helyen matat…

konyhai balesetek
fotó: Freepik

Ha reszelünk, a reszelő minden oldalát tanulmányozzuk át, és beszéljük meg, melyik mire jó. Tapogassuk meg az éleit.  (Ha sok időnk van, reszeljünk minden oldalán valamit, és hasonlítsuk össze a lereszelt dolgok formáját). Úgy próbálkozhatunk a közös reszeléssel, hogy megfogjuk a kis ujjacskáit kívülről, hogy védjük a reszelőtől, és csak a hosszabb reszelnivalókat engedjük neki, a végét mindig átvesszük tőle. Vannak olyan biztonságos reszelők, darálók, melyek gyerek biztosak, ha van ilyenünk, ezzel egyedül is engedhetjük dolgozni a gyermeket.

Az egyik első dolog, amit a mi konyhánkban el kell sajátítaniuk a gyerekeknek, hogy a fiókok maguktól gurulnak vissza, és könnyen odacsukódhatnak a pici ujjak. A felnőttek az esetek nagy százalékában csodával határos módon kapják el az ujjacskákra rácsukódó fiókokat, de jó, ha a gyerkőcben rögzül, hogy a fiók nem játék!

Ha a konyhapult mellett állunk, olyan székre kell állítani a gyermeket, ami biztonságos, amiről nem lehet könnyen leborulni. Figyelmeztessük, hogy tűzhelyen/főzőlapon forró az edény. Amikor még csak melegszik, még kéz-meleg, akkor esetleg megengedhetjük, hogy megérintse, megmutatva a különbséget a korábban még hideg edényhez képest. Sokszor figyelmeztessük, hogy forró lesz, amihez tilos hozzányúlni! Ugyanez a helyzet a sütő üveglapjával is (bár már vannak olyan sütők, amelyeknek már nem melegszik át az üvege, azért jobb, ha az rögzül, hogy a sütőhöz/főzőlaphoz nem nyúlunk)! Ha valamit megkeverhet, álljunk szorosan mellette, figyelmeztessük, hogy csak az edény fülét fogja, azt viszont mindig, nehogy leboruljon az edény a forró ennivalóval. A fővő ételről óvatosan emeljük le a fedőt, mert a kicsapó gőz is komoly égési sérüléseket okozhat.

Legjobb, ha abban maradunk, hogy a sütő/tűzhely közelébe csak együtt mehetünk!

 

konyhai balesetek
fotó: Freepik

Ha olajban sütünk, a hátsó lapon érdemes közösen próbálkozni, így az olaj nem fröccsen könnyen a gyerkőcre. Vannak olya,n un. indukciós főzőlapok, melyek az edényeket mágnesezve melegítenek, így, ha nincs rajtuk edény nem égetnek, nagyon gyorsan kihűlnek. Ha még most állunk választás előtt, érdemes elgondolkodni, hogy a főzőlap két első egysége ilyen legyen!

A sütő/főzőlap/mosogatógép gyerekzárai praktikus segítségül lehetnek a mindent nyomogató-nyitogató kis kezek ellen (nálunk egyszer a gyerekek beprogramozták a mosogatógépet, vagy mondhatnánk inkább hogy ELprogramozták. A használhatatlan gépről a szerelő állapította meg, hogy CSAK speciális időzítőre állították!)

A konyhai gépek nagyon izgatják a gyerekek fantáziáját. Rakjuk össze együtt, magyarázzuk el a működési elvét, mutassuk meg, hogy mihez nem szabad nyúlni, amikor helyettünk dolgozik. A Konyhatündérkék foglalkozásain a robotgépet billenő kapcsolós hosszabbítóba dugjuk, hogy azonnal ki lehessen kapcsolni. Csak úgy pakolunk bele alapanyagokat, ha épp állnak a keverők, munkavégeztével azonnal áramtalanítjuk. Szétszedni is csak akkor szabad, ha már kihúztuk a konnektorból!

Az én csemetéim nagyon szeretnek segíteni a mosogatógép kipakolásában. A kisebbek az evőeszközöket és a műanyagokat, a nagyobbak már a törékeny dolgokat is kipakolhatják a konyhapultra, vagy adogathatják a felnőttnek. A gép kinyitásakor viszont igyekszem kikapkodni az éles késeket, becses poharakat, és csak utána odaengedni a segítőket!

A konyhai szabályokat érdemes főzés közben gyakran ismételgetni, és ugyanúgy kikérdezni, mint például azt, hogy mire emlékszik a gyerkőc a felhasznált alapanyagokból.  A Konyhatündérkék foglalkozásain a gyerekek egymással versengve sorolják a „na, mit is tettünk eddig bele?” kérdésre az hozzávalókat (és ez persze arra is jó, hogy ellenőrizzük, hogy nem maradt-e ki valami fontos :). Ha a szabályok is a főzési rutin részévé válnak, akkor észrevétlenül neveltük bele a csemeténkbe az óvatosságot. Ha nem megtiltjuk, hogy bizonyos dolgokat csináljon, hanem megmutatjuk neki, bevonjuk a munkába és felhívjuk a figyelmét a veszélyekre, akkor elvesszük a „tiltott gyümölcs” okozta izgalmat, és a kis rosszcsontokból ügyes kis kukták cseperednek!

fotó: Freepik

Erről a témáról a Gyerekkonyha rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Minden anyuka számára ismerős a „főzés a gyerekkel” problémája. Az ebédnek készen kell lennie, a gyerkőc körülöttünk lábatlankodik, és inkább hátráltat, még akkor is, ha szívesen segítene. Négy gyermekem közül, Bátor fiam adta az ötletet, hogy életre hívjam a Konyhatündérkék foglalkozást, ahol bölcsődés korúak kipróbálhatnak sok mindent, ami a konyhában zajlik. A konyháról, a zöldségekről, a finomságokról és a bölcsisekről fogok irni nektek.
Előző cikkJátsszátok azt, amit a gyerek akar!
Következő cikkA leghatékonyabb zsírégető mozgásformák