Világelső kutatás: újszülöttkori agykárosodás kezelése kétféle őssejt-típussal

Az újszülöttkori agykárosodás (Cerebral Palsy) új kezelési lehetőségeire irányuló kutatást indít és támogat a CryoSave őssejtbank (Esperite csoport). A kutatásban kétféle őssejt-típust (köldökzsinórvérből és köldökzsinór-szövetből nyert őssejtek) alkalmazzák együttesen, a világon először. A ma még gyógyíthatatlan betegséget az amerikai felmérések szerint minden 326 gyermekből 1-nél diagnosztizálják.

Az újszülöttkori agykárosodás egy nagyon súlyos, ma még gyógyíthatatlan betegség, melyet a CDC (Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) adatai szerint minden 326 gyermekből 1-nél diagnosztizálnak. A betegség kutatásáért létrehozott nemzetközi alapítvány (CPRIF) adatai szerint, világszerte 17 millió embert érint.

ID-10078509Az újszülöttkori agykárosodás kialakulhat már az a terhesség során, a születéskor, illetve az első néhány életévben. Ez a betegség Magyarországon általában évente 230-240 megszületendő gyermeket érint, általában jellemző rá a mozgáskészségek elmaradásán kívül a szellemi fejlődés visszamaradása is. A leggyakoribb neurológiai tünetei közé tartozik a végtagok merev izomzatú bénulásai.

A kutatás megvalósulásával először fognak klinikai vizsgálatban mélyfagyasztott köldökzsinór-szövetből nyert mesenchimális őssejteket alkalmazni autológ (saját) felhasználási céllal. A klinikai kutatással, a laboratóriumi körülmények között a köldökzsinór-szövetből kinyert és felszaporított mesenchimális őssejtek és köldökzsinórvér-őssejtek sorozatos intravénás infúziós adagolásának biztonságosságát és hatásosságát kívánják bizonyítani.

A klinikai kutatás Manuel Ramírez Orellana professzornak, a vizsgálat vezetőjének, és Luis Madero professzornak, a madridi Niño Jesus egyetemi kórház kutatási vezetőjének szoros együttműködésével történik.

„Az általunk kezdeményezett klinikai vizsgálat egy újabb lépést jelent a gyermekneurológia fejlődésében, és az eddigieknél teljesebb magyarázatot fog nyújtani a személyre szabott regeneratív orvoslásban használt, ex vivo (élő szervezeten kívüli) szaporított őssejtek terápiás hatásáért felelős mechanizmusokra.” – véli Frederic Amar, az Esperite csoport vezérigazgatója.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..