Zöldbab és szalonna receptek

Zöldbab szalonnaköntösben

Hozzávalók: 80 dkg fiatal zöldbab egészben, 1 csokor borsikafű, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál egész bors, 2 evőkanál só, 8 vékony szelet bacon, 1 evőkanál vaj

A zöldbabot a fűszerekkel bő vízben megfőzzük – nem egészen puhára, csak 10 percig hagyjuk a forró vízben. Aztán lecsöpögtetjük, nyolc részre szedjük, és a kis csomók derekát átkötjük a baconnal. Kivajazott jénaiban 200 fokon a sütőben 5 perc alatt megsütjük.

Pazar rakott zöldbab

Hozzávalók: 20 dkg hajszálvékonyra szeletelt baconszalonna, 15 dkg tarja kockázva, 50 dkg zöldbab, 1 csokor petrezselyem, 5 gerezd fokhagyma, átpasszírozva, 1 fej vöröshagyma, só, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 pohár tej, szerecsendió

A zöldbabot sós vízben feltesszük főni, mellédobjuk az egész hagymát és az átpasszírozott fokhagymagerezdeket is. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben megpirítjuk a tarjakockákat. Besamelt készítünk a vajból, lisztből és tejből, és kevés szerecsendióval fűszerezzük.

Egy kenyérsütőformát vagy bármilyen hosszúkás, keskeny sütőformát kirakunk sorban baconnal úgy, hogy a szalonnacsíkok vége kilógjon. Egy sor zöldbabot szedünk rá, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, a tarja felét, majd a besamel felét rárakjuk. A maradék zöldbabot újra meghintjük petrezselyemmel, erre a maradék tarját és a besamel másik felét rásorakoztatjuk. A bacont ráhajtogatjuk, hogy mindenhol takarja. 200-220 fokon pirosra sütjük az egészet, majd hosszúkás tálon, jégsalátán tálaljuk. Gyönyörű, illatos, és jól szeletelhető.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..