Fogyókúra édesgyökér kivonattal

Fogyókúra édesgyökér kivonattal

A hízékonyságról, mint genetikai hajlam okozta tulajdonságról, egészen mostanáig azt gondolhattunk, hogy megváltoztathatatlan tény, amit kizárólag egy életen át tartó fogyókúrával és kitartó mozgással lehet valamelyest ellensúlyozni. Mára azonban 12 évnyi tudományos kutatás eredményei igazolják, hogy a hízásra való hajlamból, mint genetikai adottságból adódó következmények befolyásolhatók, mégpedig az Ázsiában őshonos édesgyökér nevű növény egyik flavonoidjának, a glabridinnek a segítségével!

Az édesgyökér nevű távol-keleti növényt már az ókori egyiptomiak is ismerték és fogyasztották. E növény gyulladáscsökkentő, antimikrobális és érrendszervédő hatása régóta ismert a kutatók számára. Ám az elmúlt több mint egy évtizedben az e növénnyel kapcsolatos tudományos kutatások célkeresztjébe egy addig ismeretlen hatás vizsgálata került.

Fumiki Aoki japán kutatóorvos az édesgyökér glabridin nevű kivonatának zsírcsökkentő, fogyasztó hatását vizsgálta. Állatkísérletek, majd humán kísérletek során is kimutatták, hogy a glabridin, mivel génszinten fejti ki hatását, a zsigeri zsírokat kezeli, illetve mozgósítja megfelelő irányba, ezáltal elősegítve a jó vércukorszintet, és stabilizálva a test zsíranyagcseréjét.

Nagyon sok emberben zsigeri szinten  halmozódik fel a zsír, azaz az elzsírosodás jelen van egész szervezetében, tehát a belső szerveket is érinti, a vérrendszertől elkezdve a májig. Ezt a fajta elhízást, külsőleg elsősorban arról lehet felismerni, hogy a has és a csípő környékére összpontosul, és nem csupán esztétikai, de egészségügyi problémákat is jelent

A látványos tünetek, sok esetben már kialakult metabolikus szindrómát jeleznek: hasi zsírszövetek növekedése, glükóz intolerancia, magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, kettes típusú diabétesz, artériák elzáródása. Ennél a civilizációs betegségnél, amit 1988-ban Dr. Gerald Reaven a Stanfordi Egyetem kutatója fedezett fel és a 40 fölötti népesség 30 százalékát érinti, a szervezetben felhalmozódik a zsigeri zsír, amiért egyrészt egy gén aktiválódása, másrészt a nem megfelelő táplálkozás és életmód felelős. Ilyen esetekben, a gének egyfajta “tárolási” mechanizmusra kapcsolnak át, ezért a szervezet minden egyes része zsírraktározásra programozódik.

A glabridin ennek a genetikai determinációnak a feloldásában segít, valamint aktivizálja a zsírégetésért felelős enzimeket. Mindezek hatására beindul a zsigeri, sejtszintű zsírlebontás. A kivonat testsúlycsökkentő hatását a májban történő zsírsav-szintézis csökkentésével és a zsírzsavak megnövekedett oxidációjának útján fejti ki.

A kutatási eredményekből kiderül, hogy a glabridin ideális adagolása napi 300 mg, ami 12 hét alatt már jelentős testzsír-csökkenést eredményez. A hatóanyag ennél magasabb dózisban (1800mg/nap) sem káros, biztonságos adalékanyaga a funkcionális élelmiszereknek (még hosszú távú, túlzott mértékű fogyasztás esetén is), és jelentős testsúlycsökkentő hatással bír. Az eredmények hatására a Food and Drug Administration, az USA gyógyszerengedélyező hatósága, elfogadta a glabridint, mint hatóanyagot.

Az édesgyökérből többlépéses eljárással kivonható flavonoid koncentrátum egy úgynevezett “nutrigenomikus” hatóanyag, ami azt jelenti, hogy a gének működését szabályozza. Sok tudós úgy véli, hogy ezeké a hatóanyagoké a jövő, amelyek segítségével a gének szintjén tudjuk szabályozni testünk egészséges működését.

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

  • Kedves Szisz,

   okozhat, igen. Egyéni érzékenység, és mennyiség függvénye. Óvatosan érdemes kitapasztalni, és annyit és úgy használni, hogy ne okozzon, mert a tartós hasmenés megterheli a szervezetet, semmiképpen nem szabad fenntartani.

 1. Bármilyen édesgyökér készítmény alkalmas a zsírégetésre, vagy csak bizonyos -speciális kivonatot tartalmazó- édesgyökér-kivonat ?

  • Kedves Tutuka!

   Bármilyen édesgyökér készítmény azért nem lehet alkalmas, mert sokat kellene fogyasztani belőle, hogy meglegyen a napi 300 mg glabridin hatóanyag, ezért érdemes kivonatot keresni, mert abban a hatóanyagok koncentráltan vannak.

   üdvözlettel,
   Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
   szakgyógyszerész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..