A csirkehús könnyű, fehér hús, könnyen emészthető, ez az első, amit a baba étrendjébe bevezetünk. Legjobb a combot vagy szárnyat adni a kicsinek, a csirkemell túlságosan száraz.
Főtt csirkehús – alap
Tegyük fel a csirkehúst főni egy nagyon pici sóval, esetleg leveszöldségekkel. Mikor megfőtt, vegyük ki a húst, és turmixoljuk le. A főzőlével hígíthatjuk. Egyszerre nagyobb adagot is főzhetünk, és jégkocka tartóban adagonként lefagyaszthatjuk.
Krumplipüré csirkehússal – 7-8 hónapos kortól
Hozzávalók: egy krumpli, egy adag főtt csirkehús, anyatej
Elkészítés: a krumplit meghámozom, feldarabolom, és megfőzöm. Ha megfőtt, turmixgépbe teszem a hússal, és összeturmixolom. Anyatejjel (vagy a krumpli főzőlevével) hígítom.
Almás-krumplis csirkehús – 7-8 hónapos kortól
Hozzávalók: egy fél alma, egy kisebb krumpli, egy adag főtt csirkehús
Elkészítés: a krumplit és az almát meghámozom, feldarabolom, és megfőzöm. Ha megfőtt, turmixgépbe teszem a hússal, és összeturmixolom. A főzőlével hígítom.
Körtés krumpli csirkehússal – 7-8 hónapos kortól
Hozzávalók: krumpli, körte, főtt csirkehús.
Elkészítés: Megfőzöm a krumplit pici sóval. Mikor megfőtt, beledobom a meghámozott körtét. Csak egy kis időre, épp hogy csak egyet forrjon, nem kell főzni. Ilyenkor teszem bele a húst is, hogy felengedjen.
Ha a hús felengedett, elzárom. Langyosan kiveszem az edényből, és leturmixolom annyi főzőlével, hogy ne legyen túl híg, hanem olyan tejföl sűrűségű.
Brokkolis-rizses csirkehús / Brokkolis-krumplis csirkehús – 7-8 hónapos kortól
Hozzávalók: brokkoli, rizs, főtt csirkehús
Elkészítés: A brokkolit és a rizset külön megfőzöm, majd összeturmixolom őket a hússal. A brokkoli főzőlevével hígítom. Rizs helyett krumplit is lehet használni, előnye, hogy akkor lehet együtt főzni a brokkolival.
Tökfőzelék csirkehússal – 8-9 hónapos kortól
Hozzávalók: reszelt tök, csipet kapor, víz, olaj, 1 db krumpli, egy adag főtt csirkehús
Elkészítés: A reszelt tököt olajon megfuttatom, kis vízzel felengedem, beleteszem az apróra vágott kaprot, puhára főzöm. Külön lábosban egy kisebb krumplit puhára főzök. Végén botmixerrel összepépesítem a tököt és a krumplit, és beleteszek egy jégkockányi csirkehúst is. Ha túl sűrű, vízzel hígítom.
Zöldségek csirkehússal – 8-9 hónapos kortól
Hozzávalók: leveszöldségek (répa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, krumpli, hagyma), főtt csirkehús, olívaolaj, nagyobb babáknak rizs
Elkészítés: Legegyszerűbb, ha nem külön készítjük a bébiételt, hanem a családi húslevesből vagy zöldséglevesből veszünk ki, még fűszerezés előtt. Ha zöldséglevest főzök, akkor előre megfőzött és leturmixolt, fagyasztott húst adok hozzá. Az elkészítése nagyon egyszerű: a zöldségeket, a húst, kevés olívaolajat, és annyi levest, hogy ne legyen túl száraz az étel, összeturmixolok.
Ha van főtt rizs, akkor azt is lehet hozzátenni, kb. egy kanállal. Ebben az esetben már nagyobb babáknak való, mert a rizset nem lehet teljesen leturmixolni.
Zöldbabfőzelék csirkehússal – 10 hónapos kortól
Hozzávalók: 15 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 db közepes krumpli, 1ek burgonyapehely, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma fele, 1-2 ek olaj, petrezselyem
Elkészítés: Az olajon megpárolom az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ráteszem az apróra kockázott krumplit és a zöldbabot, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Petrezselymet teszek bele és fedő alatt megfőzőm. Amikor már majdnem kész, belekeverem a burgonyapelyhet (el is maradhat), és még egy-két percig hagyom főni. A végén hozzáadom a csirkehúst, és turmixolom.