Babamenü – Almangó és barátai

babamenü

Szerencsére nálunk a gyerekeknél a gyümölcsök nagy kedvencek. Igazából jobban szeretik mint a zöldségeket, így gyakran jelenik meg a menüjükben a gyümölcs mint köret. Ezt nem is nagyon bánom, mivel így az édesség igényüknek is eleget tudunk tenni, és ennek a legegészségesebb formája a gyümölcs.

Amíg kicsik voltak nyersen, pürésítve került a husik mellé, nagyobbaknál már darabokban – gyümölcstől függően – akár a hússal párolva, grillezve kicsit. Ami felnőtteknél megosztó, a hús+gyümölcs párosítás, addig a gyerekeknél azt tapasztaltam, hogy nagyon kedvelik.

A gyümölcsök közül is a kedvenc az ALMA, mivel ez elég egyhangú lenne napi gyakoriságban, kiegészítjük szezonális gyümölcsökkel.

Ezek közül a toplistás az alma-áfonya, alma-mangó, alma-eper páros.

Néhány ötlet a gyümölcs-hús menükhöz:

Almás-mangós zabpelyhes grillezett pulyka (a képen)

Hozzávalók:
– 1 alma
– 1/2 mangó
– 1 evk. zabpehely
– 1 szelet pulykamell

A gyümölcsöket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Aprítóban pürésítjük, utána hozzáadjuk a zabpelyhet.
A pulykát kisebb csíkokra vágjuk, enyhén sózzuk, serpenyőben vagy kontakt grillen átpirítjuk.


Almás-epres joghurt párolt borjúval
Hozzávalók:
– 3-4 szem eper
– 2 evk. natúr joghurt
– 1 szelet borjú hús (kiváltható marhahús – fehérpecsenyével)

Az epret megtisztítjuk, ha pici még a baba nagyobb szemeket válasszunk, így meg tudjuk óvatosan pucolni, ahogy a magokat eltávolítjuk már nem allergizáló vagy irritáló. Pürésítjük és hozzáadjuk a natúr joghurtot.
A borjú vagy marhahúst csíkozzuk egészen vékonyra, pároló edényben puhára pároljuk, vagy serpenyőben kevés vajon megpirítjuk.
Ezt követően enyhén sózzuk, az epres joghurttal kínáljuk.

Tipp: a hús felvágása a szálirányra merőleges legyen, így a csíkok rövid rostszálakból fog állni, könnyen rágható a babának.

Karottás ropogós babáknak


Áfonyás túrós csirkefalatok
Hozzávalók:
– 5 dkg áfonya (lehet fagyasztott)
– 5 dkg túró
– 1 evk. tejföl
– 1 filézett csirkecomb

Az áfonyát megtisztítjuk, összekeverjük a tejföllel és túróval. Elég villával összenyomkodni, maradhat darabos.
A csirkecombot kicsontozzuk, kevés vöröshagymát dinsztelünk, a húst átpirítjuk sózzuk, enyhén fűszerezzük (fokhagyma, zöldfűszerek).

Tipp: A gyümölcsös húsos fogásokhoz natúran készítjük el a húsféléket, de nem szükséges külön elkészíteni, nyugodtan használjuk a húslevesben főtt húsokat, így még ízletesebb, szaftosabb lesz.

További finomságokat a Receptek rovatban találsz!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .