16 családbarát kórházi osztályt díjaztak

családbarát kórház

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség az év elején hirdetett pályázatot kórházi osztályok számára. A beadott pályázatok elbírálása és értékelése után 16 kórházi osztályt díjaztak.

Április 25-én Egerben a XXX. kórházszövetségi kongresszuson adta át a díjakat a pályázat zsűrijének két elnöke, Mészáros Magdolna ápolási igazgató (Magyar Kórházszövetség) és Skrabski Fruzsina (elnök, Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány). Az átadáskor felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázatok értékelésnél a kórházi osztályt mint gyógyító szolgáltatót, és mint család- és emberbarát módon működő munkahelyet vizsgálták. Ez azt jelentette, hogy figyelembe vették azokat az intézkedéseket, amelyek a dolgozók jobb munkakörülményeit, és azokat, amelyek a betegek jobb közérzetét szolgálják.

Ezek közül íme néhány olyan jó gyakorlat, melyeknek elterjesztése és átvétele mindannyiunk érdeke:

  • A Békés Megyei Központi Kórház Felnőtt Hospice-palliatív Osztály kiemelt figyelmet fordít a munkavállalók testi-lelki egészségére: foglalkoznak stresszkezeléssel, válságkasszát működtetnek a bajba jutott kollégáknak, kívánságfüzetet vezetnek a beosztásról, közösen sütnek-főznek. A betegeik életének legnehezebb szakaszát,
   pillanatait próbálják meg elviselhetővé tenni: állapotuknak és igényüknek megfelelően részt vehetnek az osztály életében, kertészkedhetnek, segíthetik az osztály hétköznapjait.
   Osztályvezető főorvos: Dr Pikó Béla
  • A Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály kiégés elleni tréninget szervez a munkavállalóinak, betegeiknek kutyaterápiával, játékokkal és az ún. Gyógyító bocsok programmal alakítja ki a családbarát környezetet.
   Osztályvezető főorvos: Dr Tálosi Gyula
  • A Dr. Kenessey Albert Kórház Balassagyarmat Csecsemő- és Gyermekosztály családvédelmi szervekkel működik együtt és segíti a hátrányos helyzetű betegek helyzetét, ezentúl masszást és gyerekbarát játszósarkot biztosít a dolgozóknak és gyermekeinek. Ezentúl részállású fejlesztőpedagógust alkalmaznak.
   Osztályvezető főorvos: Dr Bauer Viktor
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztály minden munkavállalójának garantálja, hogy nyáron három hét szabadságot vehessen ki egyben, továbbá  élményterápiával és integrációs terápiával kiegészített táborokat szerveznek, ami a családoknak egy közös nyaralási élmény. Az ápolt gyermekeket saját jogaikról ábrák tájékoztatják.
   Osztályvezető főorvos: Dr Kántor Katalin
  • A Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály Mosollyal a családért programján keresztül különböző életszakaszokhoz illeszkedő támogató prevenciós munkát végez, és támogatja a dohányzásról való leszokást is.
   Osztályvezető főorvos: Dr Garamvölgyi Zoltán

  300 embert könnyebb megnevettetni, mint egy beteg gyereket

   • A Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu Szülészet-Nőgyógyászati Osztály kiemelt figyelmet fordít az apa és a gyermek kapcsolat kialakítására. A betegeiknek pedig online segítségnyújtást biztosítanak. A betegek tájékoztatására weblapjukon a különböző beavatkozásokról jól érthető, részletes tájékoztatást adnak.
    Osztályvezető főorvos: Dr Osváth Péter
   • A Szent János Kórház Gyermekosztálya beteg gyermekek részére lehetővé teszik a szülinap megünneplését. Baba-Les programjukkal egy kamera segítségével a családtagok otthonról is láthatják a koraszülött gyermeket.
    Osztályvezető főorvos: Dr Madarasi Anna
   • A Békés Megyei Központi Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály kiemelkedő segítő kapcsolathálóval rendelkezik, melynek eredményeként Aranyanyu- és Astellas-díjas orvosuk is van. A rugalmas műszak beosztáson és szabadságoláson túl Viber csoportot hoztak létre a betegek és a munkatársak problémáinak gyors megoldása
    érdekében.
    Osztályvezető főorvos: Dr Kövesdi József
   • Az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály a nyugodt körülmények biztosítása érdekében, a betegeket külön erre a célra szolgáló helyiségben tájékoztatja. Követendő példa a dolgozók reggeli munkakezdés előtti rövid tornája, de igénybe vehetik a masszás és fitnesz szolgáltatásokat is.
    Osztályvezető főorvos: Dr Svarsing Lajos
   • A Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Fül-Orr- Gégészeti Osztály a szociális munkások közreműködésével, lehetővé teszi az otthon maradt kisállatok gondozását, és a gondozónők felügyeletet biztosítanak családi napközi keretein belül.
    Osztályvezető főorvos: Dr Vaszkun László
   • A Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Szülészet- Nőgyógyászati Osztályról általánosan elmondható a családbarát működés. Kiemelkedő a dolgozóknak szervezett kommunikációs tréning.
    Osztályvezető főorvos (főigazgató): Dr. Mészáros Lajos
   • A Bács-Kiskun Megyei Kórház Fiziológiás Osztály figyelemreméltó kapcsolati rendszerrel bír, és a lakosság felé való nyitottsága kiemelendő. A dolgozóik egymást támogatják a mentorprogrammal és a helyettesítési rendszerrel. A betegeknek videós oktatóanyagokat vesznek fel.
    Osztályvezető főorvos: Dr Boda Tamás

   Ne legyenek magányos gyermekek a kórházakban!

   • A Szent Lázár Megyei Kórház Salgótarján Szülészeti Osztály pályázatból kiemelendő a családi szoba kialakítása, ahol a kismama és hozzátartozója, akár éjszaka is együtt maradhatnak. Az osztály a dolgozók gyermekei felé is nyitott, év közben számtalan dolgozói családi eseményt szerveznek.
    Osztályvezető főorvos: Dr Pasztuhov Ágoston
   • A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központ online is elérhető, saját készítésű mesekönyvével maximálisan biztosítja a beteg gyermek tájékoztatását. A szülőknek online Facebook csoportban nyújtanak segítséget.
    Osztályvezető főorvos: Dr Ablonczy László
   • A Magyar Imre Kórház Ajka Szülészet-Nőgyógyászati Osztály családközpontú szemléletmódja kiemelkedő, erre alapulnak hosszú távú terveik is. Náluk a munkahely és a család kiegészítik egymást.
    Osztályvezető főorvos: Dr Gáspár Levente
   • A Karolina Kórház Mosonmagyaróvár Újszülött- és Gyermek Osztály szinte egyedülálló kezdeményezése a telemedicinás megfigyelés rendszeres alkalmazása, ami a kapcsolattartás új formája a gyermekellátásban. Ezen túlmenően az internet nagyfokú felhasználásával segítik a betegtájékoztatást.
    Osztályvezető főorvos: Dr Szíjjártó László

   Díjazott kórházi osztályok:

    Békés Megyei Központi Kórház Felnőtt Hospice-palliatív Osztály
    Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő Osztály
    Dr. Kenessey Albert Kórház Balassagyarmat  Csecsemő- és Gyermekosztály
    Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kórházak Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztály
    Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály
    Gróf Tisza István Kórház Berettyóújfalu Szülészet-nőgyógyászati Osztály
    Szent János Kórház Gyermekosztály
    Békés Megyei Központi Kórház Csecsemőosztály
    Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály
    Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Fül-orr- gégészeti Osztály
    Szent Pantaleon Kórház- Rendelőintézet Dunaújváros Szülészet- Nőgyógyászati Osztály
    Bács-Kiskun Megyei Kórház Fiziológiás Osztály
    Szent Lázár Megyei Kórház Salgótarján Szülészeti Osztály
    Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központ
    Magyar Imre Kórház Ajka Szülészet-Nőgyógyászati Osztály
    Karolina Kórház Mosonmagyaróvár Újszülött- és Gyermek Osztály

   A zsűritagok:
    dr. Novák Krisztina (EMMI, jogvédelmi biztos)
    dr. Páva Hanna (Állami Egészségügyi Ellátó Központ, főigazgató helyettes)
    Professzor dr. Oláh Éva (Debreceni Egyetem Gyermekklinika, nyugalmazott igazgató)
    Mészáros Magdolna (Magyar Kórházszövetség, ápolási igazgató)
    Dr. Révész Bálint (K&H, HR osztályvezető)
    Szabó Zoltán (British Telecom, ügyvezető igazgató)
    Skrabski Fruzsina (Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, elnök)
    Ujvári Enikő (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Balansz Program Vezető)

   Fotó: Freepik

Erről a témáról még az Egészségügy rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBabamenü – Almangó és barátai
Következő cikkMi az a megvonásos vérzés?