300 embert könnyebb megnevettetni, mint egy beteg gyereket

bohócdoktorok

Kik azok a bohócdoktorok? Orvosok vagy bohócok? Gyakran teszik fel ezt a kérdést nekik, és nem véletlenül: a kifestett arc, a bohócorr, a nagy cipő, a furcsa „műszerek” arra utalnak, hogy bohócok léptek a kórterembe, de a tarka ruha fölött névtáblával ellátott orvosi köpeny fehérlik.

A bohócdoktorkodás gondolata az amerikai Hunter Campbell „Patch” Adams-től származik, aki orvosi végzettséggel rendelkezik, és az 1970-es évek eleje óta öltözik be, hogy felvidítsa a betegeket. Ma már Ausztráliától és Nagy-Britanniától Japánig és Namíbiáig számos országban dolgoznak bohócdoktorok Patch Adams szellemében, aki egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy ő „előbb bohóc, és csak aztán orvos”.

1998-ban a Patch Adams című nagy sikerű film mutatta be Robin Williams főszereplésével az életét:

Hogyan lesz valakiből bohócdoktor?

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány bohócdoktorai, a sajátos feladatra speciálisan felkészített, hivatásos előadóművészek. Van közöttük artista, táncos, pantomimes, színész. Amellett, hogy a saját szakterületükön folyamatosan képzik magukat, minden hónapban, az alapítvány szervezésében, két napos tréningen vesznek részt, a művészeti vezető irányításával. Ekkor nyílik alkalom a „vizit” közben adódott esetleges problémák megbeszélésére, a tapasztalatcserére, művészi eszköztáruk bővítésére (improvizációs, és helyzetgyakorlatok, karakterábrázolás, ének, zsonglőr, bábmozgatás, pantomim- és beszédtechnika stb.). De a bohócdokiknak ezen felül ismerniük kell a kórházak, intézmények higiéniai és más szabályait, képezniük kell magukat a különböző betegségek kórlefolyását és gyógymódjait illetően, bővíteniük kell pszichológiai ismereteiket.

Mit jelent a nevetésterápia?

Az elmúlt évtizedben végzett tudományos kutatások bebizonyították, hogy a beteg ember teljes felépülésében, illetve betegsége kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv, a nevetés. Nem csak a betegség kiváltotta feszültséget oldja, hanem a neurohormonális rendszeren keresztül az immunrendszert is stimulálja. A nevetés és a jókedv előnye sok szerrel szemben az azonnali pozitív hatása. A nevetéskor a keringési rendszer is „felpörög”, a légzés felgyorsul, több oxigén jut be, és több széndioxid távozik. Az izmokban felgyorsul az anyagcsere, és nemcsak a vázizmok, de a szívizom is jobban dolgozik. A jókedv hatására megnő a vérben a szervezet saját boldogsághormonjának, az endorfinnak a szintje is. A humor pozitív hatása nemcsak egészséges embereknél fontos, de sok ember gyógyulását is megkönnyítheti. Egyes nevetési technikákat már gyógyításra is használnak, mert hatásos fájdalomcsillapító és feszültségoldó is egyben.

A nevetés kétféle módon van hatással az immunrendszerre: növekszik a vérben áramló antitestek koncentrációja, és növekszik a vérben keringő fehérvérsejt-koncentráció is, mely fehérvérsejteknek fontos szerepük van az idegen fehérjék „kiszűrésében”.

E változások hatására megnő a szervezet ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben. Ez nem azt jelenti, hogy nem fertőződhetünk meg, de megnő az ellenállás, csökken a fertőzések veszélye.

(Hunter Adams: Egy kis humorológia)

A nevetésterápia olyan kiegészítő terápia, mely a kórházi személyzetnek és a sokszor kétségbeesett, szorongó szülőknek is jót tesz. A humor a fájdalmunkat nem mulasztja el, szenvedésünket viszont azáltal képes csökkenteni, hogy a kezünkbe adja az irányítást egy olyan helyzetben, ami felett látszólag nincsen hatalmunk.

(Allen Klein: A humor gyógyító ereje)

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány

A közhasznú nonprofit szervezetet 2000-ben alapította Prof. Dr. Riesz Tamás. Az alapítvány célkitűzése a testileg, lelkileg, vagy szellemileg sérült, súlyosan vagy krónikusan beteg emberek hagyományos kórházi kezelésének kiegészítése a nevetésterápia módszerével. Az alapítvány bohócdoktorai a Heim Pál Gyermekkórházban kezdték meg működésüket, majd az elmúlt tizennégy évben a következő kórházakban, intézményekben tartottak és tartanak viziteket: Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Szombathely; Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika; Fejér Megyei Szent György Kórház, Székesfehérvár; Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház; Reménysugár Habilitációs Intézet.

Megalakulásuk óta közel 2860 viziten 142.850 beteget látogattak meg, és segítettek felépülésükben. Együttműködnek a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetével, évente 100-150 első- és másodéves orvosi kommunikációt tanuló orvostanhallgató látogatja terepgyakorlatként a bohócdoktori viziteket. Az alapítvány elnyerte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének díját, „a gyermekek gyógyítása érdekében végzett kiemelkedő munkásságért”. Rendszeresen részt vesznek egészségmegőrző és jótékonysági programokban, táborokban. Öt éven át volt szombat reggelenként önálló rádióműsoruk a Radiocafé 98.6-on Játszóház a bohócdoktorokkal címmel, számos alkalommal megjelentek a Magyar Televízió, az RTL Klub, a TV2 és a Hír TV műsoraiban.

DR. LALA

Az alapítványt vezető Dr. Lalát, azaz Balogh Lászlót, Lala bohócot a Magyar Televízióban 1984-ben indult, több éven át futó Cigánykerék című sorozatból ismerhetik akkori és mai gyermekek milliói.

Balogh László Magyarország és az Állami Artistaképző Intézet 1970-es években indított első intézményes bohócképzésének hallgatója volt, olyan mesterek tanítványa, mint  Alfonzó/ Markos József/ vagy Stefi bohóc. A televíziós sikereket követően a világhírű svájci Circus Montiba kapott szerződést.

Az alapítvány köszöni, ha adótok 1 százalékával Ti is segítitek a Magyar Bohócdoktorok, Bohócdokik Nevetésterápia programját,
ezáltal lehetővé téve a Bohócdoktorok számára, hogy továbbra is hétről-hétre, folyamatosan látogathassák a Heim Pál Gyermekkórház, a II. számú Tűzoltó utcai Gyermekklinika és a székesfehérvári Szent György Kórház osztályain fekvő beteg gyermekeket.
ADÓSZÁM:18238657-1-43

További információk: bohocdokik.hu

forrás: bohocdokik.hu