8 zöldségkrémleves babáknak

zöldségkrémleves babáknak

A boltban vásárolt bébiételek nagy előnye, hogy azonnal fogyaszthatóak és könnyen tálalhatóak, azonban egyértelműen nem a legegészségesebbek a gyermek számára. Ha vetsz egy pillantást ezeknek a ételeknek az összetevőire, azonnal láthatod mennyi mesterséges ízfokozót és hozzávalót tartalmaznak. Tele vannak tömve sóval, tömegnövelő szerrel, kukoricakeményítővel és tartósítószerekkel. 

Összegezve, nem biztosítják a megfelelő tápanyagokat a gyermekednek, de hogy hogyan biztosíthatod az optimális és egészséges tápanyagbevitelt? Házi készítésű levesekkel! Ezeket biztos forrásból származó, friss zöldségekből készítheted el, a saját konyhádban, semmiféle vegyszer hozzáadásával, és jelentősen kevesebb sóval, ami a legjobb a gyermeked számára.

Gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm

Összeállítottunk 8 receptet, melyekkel könnyedén finom és tápláló ételeket biztosíthatsz gyermeked számára: 

1. Spenótleves

A spenót tele van létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyeket be kell építened a kicsi étrendjébe.

Hozzávalók:

  • 1 csésze aprított spenót levél
  • Só ízlés szerint
  • 1 evőkanál sajt, egy maréknyi főtt burgonya

Főzd meg a spenótleveleket annyi vízben, mely elfedi, és adj hozzá egy kis sót, majd pürésítsd botmixerrel. Add hozzá a burgonyát, a sajtot, ízlés szerint főtt lencsét is tehetsz bele, ezekkel enyhítheted a spenót ízét, majd így is turmixold össze.

Ez a leves 7 hónapos kortól adható a babáknak.

2. Vegyes zöldségleves

Ez a leves tökéletes a válogatós babák számára, akik a zöldségek külseje alapján döntik el, hogy melyiket eszik meg. Mielőtt kipróbálod ezt a receptet, győződj meg róla, hogy egyik zöldségre sem allergiás a gyerkőc, kóstoljátok meg őket egyesével.

Hozzávalók:

  • 1-2 csésze aprított zöldség – répa, borsó, burgonya, spenót, kukorica, paradicsom
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint

Főzd meg puhára a zöldségeket egy kuktában, hagyd kicsit kihűlni, majd pürésítsd az egyveleget botmixerrel a kívánt állag eléréséig.

3. Lencseleves

Indiában különösen népszerű bébiétel a lencseleves. A zöldség fehérjében és vasban gazdag, és jó szénhidrátforrást jelent a babának, hosszabb ideig lesz eltelítve tőle.

Hozzávalók:

  • Fél-1 bögre lencse
  • Só ízlés szerint

Főzd puhára a lencsét egy kuktában, majd enyhén sózd meg. Ezt 6 hónapos korától adhatod a gyermeknek, remekül beválik az első étel-próbálkozások alkalmával, egyszerű, mégis nagyszerű.

4. Zöldségleves rizzsel és lencsével

Ez a kombináció is egyre népszerűbb, hiszen ezek a zöldségek biztosítják az optimális szénhidrát, fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitelt.

Hozzávalók:

  • Fél csésze rizs
  • Fél csésze lencse
  • Negyed csésze aprított zöldség – répa, burgonya, borsó, bab, karfiol

Főzd a rizst, lencsét és a zöldségeket egy kuktában, amíg puhák nem lesznek. Miután meghűltek, pürésíts botmixerrel, vagy villával törd össze a zöldségeket, a kívánt állag eléréséig. 6 hónapos kortól ajánlott. 

5. Répás céklaleves

A leves béta-karotin, folsav, vas, magnézium és egyéb tápanyagtartalma jótékony hatású vérszegény és alacsony hemoglobin szinttel rendelkező babák számára.

Hozzávalók:

  • 1-3 közepes méretű répa és cékla
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint

Darabold össze a répákat és a céklákat, majd főzd őket puhára, végül pürésítsd botmixerrel a zöldségeket. Ízesítsd enyhén sóval, borssal.

6. Csicseriborsós spenótleves

Tápanyagok és fehérje nagyszerű egyvelege, ez a leves gazdag antioxidánsokban és vasban, hozzájárul a megfelelő csontnövekedéshez, valamint a vérkeringésre is pozitív hatást gyakorol.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál csicseriborsó (konzervből)
  • 1 bögre apróra vágott spenótlevél
  • Só ízlés szerint

Külön főzd meg a spenótleveleket, majd pürésítsd botmixerrel. A csicseriborsó kuktában főzd puhára, majd villával törd össze. Keverd össze őket, és ízlés szerint sóval ízesítsd.

10 hónapos kortól ajánlott, akár nagyobb csicseriborsó darabokat is hagyhatsz benne, amit elrágcsálhat a kicsi.

7. Tartalmas zöldségleves

Ez a leves igazi megmentő lehet, ha a gyermeked eddig nem szerette a zöldségeket. Hozzávalói mind magas K-vitamin tartalmúak, fehérjében és szénhidrátban gazdagok.

Hozzávalók:

  • 1-2 csésze karfiol, répa és brokkoli – a leves alapjaként
  • Apró burgonyák, borsó, bab – a zöldségdarabok lesznek a levesben
  • Koriander ízlés szerint
  • Só ízlés szerint

Főzd meg a karfiolt, répát és brokkolit, majd botmixerrel pépesítsd. Külön főzd meg a borsót, babot és burgonya darabkákat, puha, rágható állagúra, majd add hozzá az előző krémes püréhez. Ízlés szerint sózd, tégy bele egy csipet koriandert, mely javítja a látást és segíti az emésztést. 1 éves kor alatt mindenképpen legyen pürésítve a leves, majd, ha már megszokta a gyerkőc hagyhatsz benne nagyobb darabokat.

8. Paradicsomleves

A paradicsom gazdag antioxidánsokban, így gondoskodik babád bőrének egészséges ragyogásáról. 8 hónapos korától kínálhatod vele a gyermekedet.

Hozzávalók:

  • 1-3 db közepes méretű paradicsom
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • 1 teáskanálnyi vaj

Főzd meg a paradicsomokat, majd ha kihűltek, húzd le héjukat, és magtalanítsd őket. Botmixerrel pürésítsd leves állagúra. Ha vajat is teszel bele krémesebb textúrát kapsz, sóval és borssal ízlés szerint ízesítheted.

A levesekről általánosságban elmondható, hogy egészséges ételek, rengeteg variáció lehetséges, csak a fantáziád szab határt. Könnyen mutathatóak meg a babának az új ízek, a különféle zöldségek. Fontos odafigyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba, hiszen jó, ha az étrend részét képezik, de mellette másféle ételeket is vezessünk be.

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .