Hozzávalók: 12 dkg főtt marhahús v. sült hús, 2 db fejes saláta (szép nagy), 15 dkg friss paradicsom (apró, kemény húsú), újhagyma, só, törött bors, mustár, ecet, citromlé, olaj, zöldpetrezselyem.
Keverőtálba teszünk 2 evőkanál olajat, egy evőkanál ecetet, két kávéskanálnyi mustárt és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselymet. Megsózzuk, borsozzuk és egy fél citrom megszűrt levét hozzáadva, az egészet habverővel jól összekeverjük. Ekkor beletesszük egymás után a kisebb szeletkékre aprított újhagymát, a kisebb cikkekre vágott sovány főtt vagy sült húst, majd a szeletekre vágott friss paradicsomot és végül a kisebb levélkékre tépett fejes salátát. Az egészet vigyázva keverjük össze, hogy ne törjön, és ízlés szerint utána ízesítve üveg vagy porcelán salátástálba téve néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük, majd azonnal tálaljuk.
Majonézes saláta hozzávalók: 12 dkg maradék főtt marhahús (vagy sovány sült hús), 2 nagy fejes saláta, újhagyma, 2 főtt tojás vagy 15 dkg friss, kemény húsú paradicsom, majonéz, só, törött bors, mustár, citromlé, zöldpetrezselyem.
5 dkg majonézt keverőtálba teszünk, hozzáadunk egy kávéskanálnyi mustárt, sót, törött borsot, egy fél citromlevet, és az egészet simára keverjük. Beleaprítunk két szál gyenge újhagymát, egy csipetnyi szétdörzsölt és finomra vágott fokhagymát és egy kis apróra vágott zöldpetrezselymet. Ezzel is elkeverjük, majd egymás után hozzátesszük a jól megmosott és előhűtött, kisebb levélkékre szaggatott fejes salátát, a vékony karikákra vágott főtt tojást és végül 10-12 dkg jól lehűtött, kisebb cikkekre aprított főtt marhahúst vagy sült húst. Az egészet jól összekeverjük, ha kell utána ízesítjük, és üveg vagy porcelán tálba téve néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt. Főtt tojás helyett friss paradicsomszeletekkel is készíthetjük, ekkor a két tojás helyett 10-15 dkg kisebb, tömött húsú friss paradicsomot keverünk hozzá felszeletelve.