10 milliárd forint jut családbarát szülészetekre

családbarát szülészetek

Szabadon választott szülési póz, az apa jelenléte, a méltóság megőrzésének garantálása – ez csak néhány feltétel azok közül, amelyeknek meg kell felelnie annak a szülészeti osztálynak, amelyik indul a Családbarát szülészet pályázatán elnyerhető forrásért. A teljes forrás 10 milliárd forint. -írja a csalad.hu

Családbarát szülészetek kialakítására 10 milliárd forintot különít el a kormány a központi költségvetésből – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: az intézmények a várhatóan néhány héten belül megjelenő pályázat útján juthatnak majd hozzá a forráshoz.

A legtermészetesebb pillanat

Novák Katalin úgy fogalmazott: a szülés nem egészségügyi esemény, hanem az élet legtermészetesebb pillanata. Ezért nem egészségügyi, hanem családpolitikai fejlesztésről van szó. Jelenleg 78 kórházi osztályon lehet gyermeket szülni, a cél, hogy ott a legjobb körülmények várják a családot.

A családbarát szülészetek létrehozására két lépcsőben lehet majd pályázni. A forrásokon keresztül a dolgozók felkészültségére, eszközbeszerzésre, a körülmények javítására fordíthatják a pénzt az egészségügyi intézmények. Az államtitkár szólt arról is, hogy relatívan magas Magyarországon a császármetszések aránya, a cél a természetes szülés körülményeinek megvalósítása is. Miként fontos a szülést követő nyugodt időszak biztosítása is.

Vízben vajúdás és szülés – minden információ egy helyen!

Cél a pozitív élmény

Novák Katalin elmondta, hogy a pályázat elnyerésének lesznek minimumfeltételei. Biztosítani kell, hogy az édesapa minden esetben jelen lehessen, az anya szabadon megválaszthassa a testhelyzetét, a gyermekét pedig szülés után azonnal mellre tehesse. Kijelentette: az a cél, hogy a szülésélmény pozitív legyen, hiszen az első babával egy család születik.

Fontos, hogy az intézményekben tiszteletben tartsák mindenki méltóságát, a szülés élménye egy életre meghatározó. Ha jó élmény volt, könnyebben vállalnak újabb gyermeket a párok. Erről beszélt Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet egyensúly programjának felelőse is. Mint mondta, Kopp Mária vizsgálata alapján a 10 fő ok közül a negatív szülésélmény az egyik, amely akadálya lehet a további gyermekvállalásnak.

A szülésfelkészítés és az apák

Legyen több képzés az egészségügyi dolgozóknak

Bejelentette: a Magyar Kórházszövetséggel együtt Családbarát kórházi osztály díjat indított a szervezet. Ezzel az egészségügyi dolgozókat segítenék abban, hogy meg tudják valósítani a család és karrier összhangját. A vállalati szférából érkező tapasztalat alapján a jó gyakorlat bemutatása ösztönzőleg hat.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint a cél az, hogy minden intézmény megszerezze a bababarát szülészet brandet. Az egészségügyi intézményekben dolgozók egyre több képzésen vegyenek részt, és javuljon az infrastrukturális háttér. Mint mondta, a WHO kritériumrendszere 1991 óta létezik, bababarát és a mamabarát besorolást kaphatnak az osztályok. Ma körülbelül 20 ilyen szülészet van Magyarországon.

forrás: Család.hu

Erről a témáról még a Szülészetek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkElindult a Babára vágyva programsorozat
Következő cikkÉtelallergia császáros és korababáknál

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..