Vízben vajúdás és szülés – minden információ egy helyen!

vízben szülés

A hétvégén lehetőségem nyílt, résztvevőként és előadóként is részt venni a Bábafonó, szülészeknek, szülésznőknek és szüléskörüli segítőknek tartott, jubileumi konferenciáján, ahol a vízé volt most a főszerep. Nem is lehetett volna erre az ünnepi alkalomra, szebb és hasznosabb témát választani, mint a várandósság, szülés és a víz…              

A víz olyan közeg, mely visszavisz minket abba a korba, mikor még édesanyánk méhének  ”magzatvíz tengerében„ lebegtünk, a békés és szeretetteli védelem állapotába. Körbesimogatja a testünket, a bőrben található milliónyi mechanoreceptor gyengéd ingerlése által, oldja a testben, lélekben felhalmozott feszültségeket. A vízben könnyebben mozog a testünk, testünk súlya csupán 4%-a a szárazföldön mért súlynak, hullámok közt ellazulva a test és lélek felszabadul.

Jómagam előadóként egy kis vízi, relaxáló óra mellett, az Aquanatal, speciális, vízi szülésfelkészítő mozgásforma hatásairól és a módszeréről beszéltem, a várandósság alatt, különös tekintettel a testi, lelki vonatkozásokra, a módszer pozitív hatására a kismamák kondícióját tekintve, ill. a várandósság alatti, mozgásszervi panaszokra, a babával és önmagunkkal való kapcsolatra, a szülés minőségére.

Ezután a baba-watsu és a babaúszás hasznairól beszéltem, mely jelentős szerepet játszik a babák szülésélmény feldolgozásában, a szülő- baba harmonikus és elmélyült kapcsolatában, a babák és kisgyermekek komplex fejlesztésében csakúgy, mint a vízhez szoktatásban, ill. a későbbi úszástanulásban.

A konferencián nagyon sok, megalapozott hazai és külföldi kutatás eredményeit összefoglalva taglalták a szakemberek a vízben vajúdás és szülés javallatait és esetleges ellenjavallatait.

Kik szülhetnek vízben?

Infinety hirdetés

Vízben szülést komplikációmentes várandósságnál ajánlanak.

Ha a szülés helyén rendelkezésre áll, egy megfelelően tisztított, fűtött vizű kád vagy szülőmedence, az édesanya eldöntheti, szeretne-e vízben vajúdni, szülni. Természetesen az a lehetőség is adott, hogy, ha úgy érzi jónak, csak a vajúdás bizonyos időszakát töltse vízben, de ez többnyire a szülés során alakul. A lényeg, hogy a babának, mamának a legjobb legyen, hogy az anya a legbiztonságosabban érezze magát. Persze nem árt tájékozódni az adott kórház protokolljáról sem. Néhol engedik a vízben szülést, máshol csak a vízben vajúdás engedélyezett, több helyen pedig semmilyen ilyen jellegű, fájdalomcsillapító módszerre nincs lehetőség. Érdemes tehát megkeresni a számunkra megfelelő helyszínt és támogató születéskörüli segítőket. Szerencsére ez is változik, ezt a konferencián résztvevő, számos kórházat képviselő szakdolgozó jelenléte és együttműködő hozzáállása is bizonyítja.

Ami viszont kiderült, hogy kétségkívül, a lehető legjobb közeg a vajúdásra, szülésre is a víz mindenkinek ajánlható, aki egészséges kismama és erre vágyik! Ami fontos, hogy ez az anya saját döntése legyen, hisz a szülésnél az a jó, ami a szülő nőnek a legjobb.

A megfelelő higiéniás háttér fenntartása mellett, ha az anya a vajúdás előrehaladott állapotában kerül vízbe, – mely kellemes, indifferens hőfokú (34-36 °C)-, a langyos víz a vajúdás, szülés során is csodákra képes.

Milyen előnyei vannak a vízben szülésnek?

 • Az anya sokkal könnyebben ellazul (a szülés természetes, hormonális irányítása ki tud bontakozni)
 • A test felszabadul (hátfájás, a kontrakciók testérzetei csökkennek)
 • Változatos testhelyzetek vehetők fel (fontos, hogy azért legyen mibe megkapaszkodni, támaszkodni, hogy a szülő nő biztonságban érezze magát)
 • Az anya jobban rá tud hangolódni a szülés ritmusára, a kontrakciók hullámaira
 • Hatékony fájdalomcsillapító, kevesebb beavatkozás, fájdalomcsillapító gyógyszer fogy a vízben szülések alkalmával
 • A baba szülőcsatornába való beilleszkedését segíti
 • A gátsérülések ritkábbak, ill. kisebbek
 • A baba számára gyengédebb átmenet az életbe
 • Az anyák boldogabbak, a szülés ritmusa és folyamata sokkal természetesebb

Milyen kérdések, kétségek merültek fel?

 • Nagyobb- e a fertőzésveszély?- a kutatások igazolták, hogy megfelelően tisztán tartott kádnál a fertőzésveszély a vízben szülésnél negyed akkora, mint a szárazföldön
 • Mi lesz, ha a baba vizet nyel?- amíg a baba arca fel nem jön a víz alól, nem vesz levegőt (búvárreflex), ha nagyon ritkán megesik, akkor sem okoz semmilyen problémát
 • Az anya teste fontos, hogy melegen legyen tartva
 • Az időzítés és a víz hőmérséklete, illetve a kád tisztasága nagyon fontos
 • A szülés körüli segítők nehezebben férnek a kádhoz
 • A babák lassabban állnak át a szárazföldi létre, békések, nyugodtak

Ha pro-kontra minden kutatási eredményt és a vízben szült nők tapasztalatait megvizsgáljuk, az derül ki, amit a tenger mellett élő népek évezredes tudása és gyakorlata is igazol, hogy vízben szülni csodálatos dolog, a víz összekapcsol minket az Ősóceánnal, a természet végtelen, életadó erejével, a szülés belső ritmusával. Ahol a szülő nőt magukkal ragadhatják a kontrakciók hullámai, ahol a szülés azzá a szent és csodás eseménnyé válhat, melyben az anya teljes erejében és méltóságában lehet jelen, az életadás szentségévé, melyre mi nők teremtettünk.

S ha ezekből a szép és támogató tapasztalatokból épülnének fel első evilági emlékeink, melyek végigkísérnek bennünket egész életünkön, minden érkező kis léleknek a szeretettség, támogatottság és biztonság lenne osztályrésze, s az eljövendő generációk is egészségesebbek és boldogabbak lennének.

Minden anyukának és kisbabának nagyon boldog, békés lubickolós vagy szárazföldi szülést, születést kívánok!

Fotó: mamavilag.hu, pinterest.com,

Erről a témáról a Szülés rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkIdegen nyelven tanítanád gyermekedet otthon? – Van esélyed?
Következő cikkMagyarországra jönnek a világ legkeresettebb inspirációs előadói

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!