10 tipp, hogy ne legyél beteg a klímától

ventillátor készülék

A nyári kánikulában az egyik legjobb barátunk a klíma, de ha nem tartunk be néhány szabályt, a legádázabb ellenségünkké tesszük. Még a legfejlettebb klímaberendezések is csak abban az esetben képesek kiszűrni a kórokozó vírusokat, baktériumokat a légtérből, ha megfelelően karban tartjuk és rendszeresen tisztítjuk őket, mert különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek az érintettek az alábbi problémákkal kapcsolatban, amennyiben a berendezések karbantartása nem történt meg vagy nem megfelelő.

  1. Szezononként legalább egy nyári megfázást okoz, ha a kinti 40 fokhoz képest jégvermet csinálunk a beltérből. A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 26-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá.
  2. Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. Kerüljük a direkt légáramot, ne ott tévézzünk, dolgozzunk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk, vagy az ízületeink bánják.
  3. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy tartsuk a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül, hiszen ha túl szárazzá válik a klimatizált helyiség levegője, az a bőr kiszáradásához vezethet és légzőszervi panaszt is okozhat.
  4. A légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le (vagy éppen melegítik), és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése, amit érdemes a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban megtenni, de ha nappal úgy érezzük, hogy már elhasználódott a levegő, ne várjunk az ablaknyitással.
  5. A légkondicionálókat gyakran vádolják a legionella, azaz a légiós betegség terjesztésével. A legfejlettebb klímaberendezések úgy küszöbölik ki a fertőzésveszélyt, hogy a beltéri egység a lekapcsolás után hűtés nélküli önszárító funkcióra vált, így nem marad a beltéri készülékben pangó kondenzvíz. A szakszerűtlenül szerelt, ritkán használt, rossz kondenzvíz-elvezetésű, nem tisztított klíma-berendezésekben elméletileg valóban kialakulhatnak veszélyes baktériumtelepek, bár többnyire ez inkább trópusi területeken jellemző. Persze nem terjeszt minden nem megfelelően tisztított légkondi halálos kórt, de légzőszervi problémákat könnyedén okozhat csakúgy, mint kötőhártya-gyulladást.
  6. Az egészségünknek a zajos készülékek sem tesznek jót, így mindenképp megfontolandó, hogy költsük-e fülsértő lármával működő mobilklímára a pénzünket. Egy nyaraló nappalijába, vagy egy lángossütőbe jó választás lehet a mobilklíma, de olyan helyiségbe, ahol aludni is szeretnénk, semmiképp sem való. Egy ilyen készülék kétszer-háromszor hangosabb, mint egy split klíma (ez egy olyan légkondicionáló készülék, melyet két részre, kültéri és beltéri egységre osztottak) beltéri egysége, hiszen itt a zajért felelős kompresszor is egy fedél alatt lakik velünk, így rontja az életminőséget. Energia hatékonynak sem nevezhető, hiszen egy split klímához viszonyítva ugyanakkora teljesítmény mellett legalább másfélszer annyi áramot fogyaszt, illetve gondoljunk arra, hogy, az ablakra vagy a falra 15 cm átmérőjű nyílást kell vágni ahhoz, hogy a mobilklíma működése közben termelődő meleg levegőt a szabadba vezessük.
  7. A megbetegedések elkerülése érdekében, a klíma tisztítása és fertőtlenítése a lakásokban, a közösségi terekben, gépjárműveknél évente minimum egyszer, nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházak, bevásárló központok) évente kétszer ajánlott. Több féle fertőtlenítési módszer közül lehet választani (pl.: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab, vagy klímatisztító spray alkalmazása). Továbbá a szezonális használat előtt a hűtőgáz mennyiségének az ellenőrzése is szintén javasolt.
  8. Gépjárművekben ezeken túl, kiemelten fontos a pollenszűrők cseréje 10.000 autóklíma a műszerfalon-15.000 kilométerenként. Nyári időszakban mérsékelt hűtést alkalmazzunk az autókban is, a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C- kal állítsuk hidegebbre a klímaberendezést, hogy a hőmérséklet-különbség ne legyen megterhelő a szervezet számára, és ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt.
  9. A klíma szárítja a levegőt, a száraz levegő ellen bőséges folyadék bevitellel védekezzünk.
  10. + 1 tipp:
   A bőrünkre is vigyázzunk a száraz, klimatizált levegőben, használjunk hidratáló krémet, ha ilyen helységben tartózkodunk.

Forrás: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBékés, boldog szülőket és gyerekeket kívánunk!
Következő cikkEgy éves kor alatt ne adjunk cukros ételt!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..