A babalátogatás 11 szabálya

újszülött látogatása

Amikor a kórházból hazaviszik a babát, elindulnak a családtagok, a barátok, jó ismerősök babalátogatóba. Ez jó is, szép is, de figyelembe kell venni az új család igényeit is. Lássunk, mit kell szem előtt tartani, ha szeretnénk, hogy az új család számára is kellemes emlék maradjon ez az első látogatás.

Forrás: Pántyéné Horváth Klára stíluskommunikátor
Frissítve: 2017.január

bablátogatás

Nem mindegy, mikor megyünk.

Az elsőbbség a nagyszülőké, ez természetes dolog, utána jönnek a testvérek, rokonok, barátok. Előfordul, hogy egy barát közelebb áll a fiatal szülőkhöz, mint a testvér – ekkor borul a sor.

babalátogatás

Csak megbeszélt időpontban menjünk.

Nem lehet beesni, azzal a jelszóval: “Erre jártunk, megnézzük, hogy vagytok?”

Ne maradjunk fél óránál tovább.

Mivel a picinek alakulóban van a napirendje, nem biztos, hogy pont akkor lesz ébren, mikor ott vagyunk.

Ha az anyuka félrevonul megetetni a babát, ne menjünk utánuk, hagyjuk őket nyugalomban.

babalátogatás

Lehetőség szerint bölcsődés, óvodás korú gyermeket ne vigyünk újszülötthöz!

babalátogatás

babalátogatás

Ha a picit megmutatják, ne fogjuk meg a kezét, s főleg ne pusziljuk meg!

Lehet, ez az én mániám, de annak idején nem győztem elhúzni a gyerekeim kezét a puszilós rokonoktól. A kézfeje s az ökle az, amit a szájába vesz, ne engedjük, hogy hozzáérjenek. Másik oldalról viszont tudni illik, ilyet nem teszünk.

babalátogatás

A dohányzás tilos!

Remélem, ez természetes, erről nem kell több szót ejteni.

Ha ajándékot viszünk, azt általában a gyereknek szánjuk.

Ez lehet ruha, játék, vagy bármilyen ajándék, ami nem káros az egészségére. Van, ahol a szülőknek is visznek valamit. Ez kedves gesztus, de nem kötelező.

4 ajándék az újszülöttnek, amivel biztosan sikert aratsz

 

babalátogatás

Megérkezés után mossunk kezet!

Még akkor is, ha nem vesszük karba az újszülöttet, mert a bacilusokra egy pici babás családnál nincs szükség.

Ne terheljük meg a szülőket a vendégeskedéssel…

… épp elég nekik az új kis jövevényhez alkalmazkodni. Látogatásunkkor inkább a picire és az újdonsült szülőkre figyeljünk.

babalátogatás

babalátogatás

Figyeljünk arra, hogy ne hangoskodjunk.

A pici babának még furcsák a kinti hangok, minden erősebb zajra, nevetésre összerezzenhet.

Tudnád folytatni a sort?

Írd meg nekünk a hozzászólásoknál,
te milyen szabályt tartasz fontosnak babalátogatáskor?

babalátogatás

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkNő a pocak! – Kismamaruhák első- és másodkézből
Következő cikkTerhesség alatt is ehetünk tengeri halat

8 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Szerintem túl van reagálva az egész! Így már nem is érdemes látogatóba menni! Mert minek? Ha csak egy félórát illik ott lenni és meg sem lehet fogni a baba kezét sem?? Mintha nem a baktériumok működtetnék az szervezetünket! Akkor hogy erősödik meg az immunrendszere a babának ha mindentől és mindenkitől óvjuk???

 2. Mondjuk felénk szerencsére még él a szokás, hogy az első 6 hétben nem járunk látogatni. Csak a nagyon közeli rokonok (értsd: szülő, testvér). És szerintem ez így nagyon-nagyon jó.

 3. Influenza szezonban akkor sem látogatunk babát, ha mi ne vagyunk betegek, vagy be vagyunk oltva. Fokozottan igaz ez az iskolá-óvodás korú gyermekekre ÉS! szüleikre.
  Ha a baba születését megelőzően ritka vendégek voltunk (félévente, évente…) a családnál, akkor ne akarjunk az első hetekben odamenni. Ráérünk, ha majd 2-3 hónapos lesz a baba, akkor is öröm egy kedves látogató. Sőt, szívesebben fogadnak, mintha a rokondömping közepében ott tolonganánk mi is.

 4. Baba látogatáskor illik a testvérre v testvérkékre is gondolni ajándékozás szempontjából.
  Ami fontos még, hogy érkezéskor a nagyobbaknak örüljünk elöszőr! /Ez jóeső érzés a szülőknek is/

 5. Szerintem ha kézbe veszik a babát, ha nem akkor is mossanak kezet fertőtlenítős szappannal, mert a lakásban megfognak olyan dolgokat, amiket utána a szülők is kézbe vesznek.

 6. A LÁTOGATÁS ARANYSZABÁLYAI:

  A vendég ne szolgáltassa ki “túlságosan” magát – az első hetekben-hónapokban éppen hogy a kismamát kell “körbeugrálni”, neki kell a lehető legtöbbet segíteni. (Bármilyen meglepő, sokan nem “veszik észre”, hogy a háziasszony már nem tud úgy pörögni, mindenkit maradéktalanul kiszolgálni, mint a baba születése előtt.)

  Senki ne maradjon túl sokáig. Venni kell a kimondott-kimondatlan jeleket: és amikor eljött az ideje a búcsúzásnak – fáradt az anyuka, nyugtalan a baba, szoptatási idő jön, stb. – az illedelmes marasztalás ellenére is menni kell. Bár nem mondja, a legtöbb esetben azt kívánja az anyuka, hogy a vendég(ek) távozása után végre kettesben lehessen a gyermekével.

  Kérdezés nélkül nem szabad “felkapni” a babát! Sok nagymamának, barátnőnek furcsa lehet, hogy nem veheti ki “csak úgy” a csecsemőt a kiságyából, ha az anyuka nem engedi meg. Különösen az első gyermekes anyák lehetnek “túlságosan óvatosak” és aggódók – nem szívesen adják más kezébe néhány napos, hetes babájukat. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania.

  Mindenkinek alaposan meg kell mosni a kezét, aki az újszülötthöz megy látogatóba – a kisbabának még nincs olyan erős védekező rendszere, mint a nagyobb gyerekeknek, ezért védeni kell őket a bacilusoktól, kórokozóktól.

  Bármilyen “ennivaló” is az újszülött, “tilos” puszilgatni – csak a legközelebbi rokonainak (anya, apa, testvér) megengedett a puszi.

  Kerülni kell a túlzott hangoskodást, erősebb hangokat (szép lassan majd hozzá lehet szoktatni a babát), hiszen a pici a védett anyaméhből kikerül ki egy teljesen új környezetbe, és csak lassan szokik hozzá a furcsa hangokhoz, zajokhoz.

 7. A fertőtlenítős kézmosás szerintem alapvető fontosságú, ha babalátogatóba megyünk. A legtöbb anyuka fel is készül erre, de ha nem hívják fel rá külön a figyelmünket, akkor is illendő megmosni a kezünket, mielőtt kézbe vennénk a babát.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!