4 ajándék az újszülöttnek, amivel biztosan sikert aratsz

Talán épp az a plüssmaci lesz az újszülött baba kedvenc játéka, amit mi választottunk, vagy felcseperedve szeretettel fog gondolni ránk, amikor az általunk ajándékozott babanaplót lapozgatja. Akármit is választunk a játékoktól a praktikus tárgyakig, ne felejtsük el, hogy a kismama számára a legjobb szolgálatot az teheti, ha felajánljuk segítségünket a mindennapokban! Írásunkban egy csokrot találsz a legjobb ötletekből, és szerkesztőségünk kisgyermekes tagjai is megszólalnak. 

Öröm a játék: csörgő, plüss figura, játszószőnyeg és fürdőjáték

Az első tárgyak, amik eszünkbe jutnak a kisbabáról, az a csörgő a kezében, rágóka a szájában és örökmozgó a kiságya fölött, ezek egyetlen kisbaba eszköztárából sem hiányozhatnak. A zenélő forgókkal és játékokkal legyünk figyelmesek és csak kellemes hangzásút válasszunk. Az érdekes, kellemes hangok egyébként megnyugtatják, elterelik a kicsik figyelmét még a legnagyobb sírás közepette is, így hasznos lehet a mamának is.

A plüss figurák, állatkák könnyű fogásuknak és puhaságuknak köszönhetően népszerű ajándékoknak számítanak, könnyen összegyűlhet több tucat is belőle a háztartásban. A játszószőnyeg ma már alapvető játékeszköznek számít, hiszen az ülni, mászni nem tudó csöppségek is jókat játszhatnak rajta, egy mókás állatfejes fürdőkesztyűvel pedig játszani, bábozni is lehet.

Praktikus segítség: pelenka, ruhanemű, textíliák, előke, hordozókendő

Pelenkából sosem elég és mindig jól jön. Dekoratívvá tehetjük, ha a mostanában népszerű pelenkatorta formában adjuk át. Zokni, sapka, előke választásánál nem nyúlhatunk annyira mellé a méret tekintetében, mint amikor pólót vagy nadrágot választunk, a babacipő pedig változatlanul klasszikus ajándéknak számít. Pléd, fürdőlepedő, hálózsák a baba melegen tartásában segítenek, aki pedig szeretné hordozni a kisbabáját, annak egy rugalmas hordozókendővel kedveskedhetsz, hiszen az anya közelsége elengedhetetlen.

Hosszú távra gondolkodóknak: babanapló, fotóalbum, megtakarítási számla, ékszerek

Ha olyan meglepetést szeretnénk, ami a baba életének legapróbb, legintimebb pillanatait is megőrzi és a mama számára is emlékezetes, akkor a babanapló és a fotóalbum, képkeret is kiváló választás. Kiegészíthetjük olyan kis dobozkákkal, amikben az első hajtincset, az első fogacskát őrizhetik majd. Akik pedig az újszülött anyagi biztonsága miatt aggódnak, azok nyithatnak megtakarítási számlát, az arany ékszereket pedig idősebb korukban fogják igazán értékelni.

Univerzális ötletek: baba koszorú, baba buli kellékek, ajándékutalvány

Kreatív és ötletes ajándék lehet egy vidám, színes baba koszorú, amit az új családtag szobájának ajtajára tehetnek – ezt akár saját kezűleg is elkészíthetjük, és a koszorú közepére írhatjuk egy táblára a baba nevét is. Így biztosan megtaláljuk az új családtag szobáját, ha a szülők baba bulit rendeznek. Biztosan nagy sikert aratunk egy stílusos mini csokornyakkendővel a kisfiúk vagy egy virágos nyaklánccal a kislányok számára. A szülőknek is vihetünk ajándékot: az apának gratulálhatunk egy üveg pezsgővel vagy egy üveg borral, az anyának pedig jól jöhet egy bababoltba szóló ajándékutalvány, amivel megveheti a hiányzó babaholmit.

A leghasznosabb és a legfeleslegesebb

Megkérdeztük szerkesztőségünk kisgyermekes tagjait, hogy számukra mi volt a leghasznosabb és mi volt a legfeleslegesebb ajándék, amit kaptak. Íme a válaszok:

Emese: „A mi kedvencünk a felajánlott bébiszittelés volt – azaz, hogy az ismerőseink eljöttek a hétvégén és vigyáztak a gyerekekre, amíg mi közös programokat szerveztünk a férjemmel. Szerintünk ez a legötletesebb ajándék és megfizethetetlen! A legnagyobb melléfogás a ruha és a cipő volt, mert többnyire alulbecsülték a fiúk méreteit, ezért vagy nagyon rövid ideig hordták őket vagy egyáltalán nem fért rájuk.”

Hajni: „Nem emlékszem semmi olyan ajándékra, ami felesleges lett volna. Inkább olyan fordult elő, hogy a fiúk pár hetes korukban kaptak olyan játékot, amivel csak évekkel később tudtak játszani, például három éveseknek való képességfejlesztő plüssállatot. De ezek sem voltak feleslegesek, mert amikor nagyobbak lettek, örömmel játszottak velük. A leghasznosabbak a nagyobb méretű ruhák voltak. Újszülött méretekből (54-62) mi is bevásároltunk, volt bőven, de a 68-74-es méretűek nagyon jól jöttek később.”

Médea: „Az egyik leghasznosabb ajándék, amit kaptunk, az egy utazó pelenkázó alátét volt. Nagyon sokat használtuk, mindenhol, ahol csak megfordultunk, kiránduláson, vendégségben, áruházban. A zenélő játékokat is nagyon szerették, még ma is előveszik néha. A sterilizáló (kölcsönkaptuk) és a cumisüveg melegítő is nagyon hasznosnak bizonyult az elején. Amit egyáltalán nem használtunk, az a bébinyaktámasz volt. A babák általában mozgolódtak, amikor betettük őket a gyerekülésbe, azért meg nem álltam volna félre autóval, hogy a nyaktámaszt odategyem, amikor már elaludtak.”

Szima: „A legfeleslegesebb a többféle kinézetű, minőségű babacipő volt! A babacipő aranyos ajándék, de a gyerek általában lerúgja a lábáról és eltűnik. Amíg még nem jártak, csak zoknit, harisnyát, talpas rugdalózót, kezeslábast adtunk rájuk. Nekünk is jól jöttek a praktikus, fogyó kellékek, mint a pelenka, törlőkendő és társai, vagy a mindennapokhoz szükséges tárgyak, ruhák. De maradandó emlékül mindenképp a babajátékok szolgálnak, különösen a plüssjátékok, amikkel később is együtt aludhatnak. Én a bátyám gyerekeinek születésekor plüss virágot vittem a kórházba a sógornőmnek, ami később sokáig a gyerekágyak dísze volt, és kedves emlékül szolgált.”

Neked mi volt a leghasznosabb/legfeleslegesebb ajándék? Írd meg nekünk a hozzászólásoknál, hogy neked milyen ajándékokat vittek babalátogatáskor?

Szabó Katalin