15 ezerrel több kisgyermekes anya dolgozott tavaly

munkavállalók

Magyarországon tavaly több mint 190 ezer – 6 év alatti kisgyermeket nevelő – anya dolgozott, 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataira hivatkozva hétfőn.Az NGM kiemeli, hogy 2005 óta nem volt ilyen magas a dolgozó kisgyermekes anyák száma.

A tavalyi növekedés 2,1 százalékos foglalkoztatási ráta-bővülést jelentett, így ezeknek a nőknek 36,1 százaléka dolgozott 2012-ben.

A kisgyermekes anyák a megnövekedett családi feladatok, a láthatatlan munka mellett akkor tudnak nagyobb eséllyel helytállni a munkahelyükön is, ha ott rugalmas lehetőségeket tudnak ajánlani számukra addig, amíg a gyermek kicsi. Ez több odafigyelést igényel mindkét féltől, a munkaadóktól és a munkavállalóktól is – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

A közlemény rámutat: a magyar kormány jelentős lépéseket tett az elmúlt két évben, hogy segítse a nők életét, munkaerő-piaci jelenlétüket a gyerekneveléssel egy időben, a családi adórendszer bevezetésével, amely elismeri a gyermekneveléssel együtt járó munka értékét. Az NGM szerint 2012 júliusában hatályba lépett új Munka törvénykönyve megteremtette azt a keretrendszert, amely a rugalmasabb, családbarát munkaerőpiac kialakulásához szükséges.

A tárca szerint várhatóan növeli majd az anyák elhelyezkedésének esélyeit a 2013. januárban életbe lépett Munkahelyvédelmi akcióterv, mivel ennek segítségével a munkaadói járulékkedvezmény érdekeltté teszi a munkaadókat, hogy minél nagyobb arányban foglakoztassanak kisgyermekes nőket. A munkáltatónak ez a támogatás 3 év alatt 858 ezer forint megtakarítási lehetőséget jelenthet.

A kisgyermekesek mellett 2,3 százalékponttal bővült azon anyák foglalkoztatási rátája is, akiknek a legfiatalabb gyermeke 6-11 éves, s így megfeleződött ennek a csoportnak a lemaradása az uniós átlagtól.

Kiemelkedő eredmény, hogy ebből a csoportból az egy- vagy kétgyermekes anyák már nagyobb arányban dolgoznak Magyarországon, mint az unióban – mutat rá az NGM. Azon anyáknak, akiknek a legfiatalabb gyermeke már elérte a 12 éves kort, több mint háromnegyede dolgozik, a foglalkoztatási rátájuk 4,1 százalékkal magasabb, mint az uniós átlag.

forrás: MTI
fotó: sxc.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..