16% szja és komoly gyerekkedvezmények 2011-től

adó-80x80.jpg

Szombaton terjesztette be a kormány javaslatait az adótörvények jövő évi változásáról. A javaslat szinte az összes adónemet érinti, de a legnagyobb változásokat a személyi jövedelemadó (szja) rendszerében indítványozza. A személyi jövedelemadóban tervezett változások fő célja a magánszemélyek adóterhelésének érezhető csökkentése, a családok támogatása és az adózás jelentős egyszerűsítése a törvényjavaslat indoklása szerint.
A javaslat főbb elemei:

Egykulcsos, 16% szja, csökkenő adójóváírás

  • A magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16%-os kulccsal kell adózniuk, tehát a külön adózó jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlan-átruházásból származó jövedelem) után is 16 százalék lesz az adó.
  • A külön adózó jövedelmek esetében továbbra sem kell szuperbruttósítással számolni.
  • A szuperbruttó a javaslat szerint 2012-ben a felére csökken, majd 2013-tól megszűnik.
  • Az adójóváírás mértéke 2011-től csökken: a bér és adóalap-kiegészítés 16 százaléka, havonta maximum 12.100 (jelenleg 15.100) forint lesz, amelyet teljes mértékben 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig, csökkenő összegben pedig 3 millió 960 ezer forintos éves jövedelemig lehet érvényesíteni.

A cikk folytatását a Minők.hu portálon olvashatod>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..