20 hetes, 100 százalékban fizetett szülési szabadság az EU-ban

szülési szabadság

Az Európai Parlament a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítaná meg az egész unióban. A képviselők többsége támogatta a legalább két hetes fizetett apasági szabadság bevezetését is. A képviselők szerdán 390 igen, 192 nem, és 59 tartózkodó vokssal fogadták el az Edite Estrela (szocialista, portugál) által készített jelentést a szülési szabadság időtartamának meghosszabbításáról.

A Bizottság 2008 októberében javasolta a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2000-ben kihirdetett anyaság védelméről szóló egyezménye alapján.

A jogszabály uniószerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének.

Apasági szabadság

A képviselők támogatták, hogy a tagállamok két hetes apasági szabadságot vezessenek be. Az elképzelést ellenző képviselők úgy vélték, ez nem fér bele a várandós munkavállalók egészségvédelmének és biztonságának fokozását célzó jogszabály kereteibe.

A dolgozók jogai

A parlament elfogadta a szakbizottsági javaslatát, amely szerint a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába. A képviselők által elfogadott módosítás szerint a terhes nőket nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a gyermekre.

Magyarországon jelenleg 24 heti, a fizetés legalább 70 százalékával támogatott szülési szabadság jár.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..