2×4 program ötlet – Egy újszülött és egy kisgyerek a fedélzeten!

program ötletek gyerekeknek

Ne ijedj meg attól, hogy az örökmozgód mellé érkezett egy kis mormota is. Együtt is szuper programokat és játékokat találhatsz ki nekik, akár a lakáson belül, akár azon kívül. Ezekre adunk most ötleteket Neked.

Egy csecsemő remekül érzi magát a babakocsiban, ahonnan mindent hall, nézelődni is tud, és bármikor lehetősége van kényelmesen aludni egyet. Természetesen vannak anti-babakocsis babák is, náluk a kortól függő hordozók tölthetik be ezt a szerepet. A külsős programok esetén ne ijedj meg egy esetleges pelenkacserétől vagy szoptatástól, cumsüvegeztetéstől se. Keressetek egy padot és amíg a picit ellátod, addig a naggyal énekeljetek, mondókázzatok, adj neki valami egészséges nassolit, hogy lekösd arra a 10-20 percre.

A lakáson belül is szuper mókákat lehet kitalálni, amit akár a kisbaba ellátása közben is tudtok játszani.

Kisgyerekes programok lakáson kívül

álltakert
játszótér
múzeum, szabadtéri múzeum
piknik

  • Irány egy állatkert vagy egy vadaspark! – Az újszülött élvezni fogja a sétát, míg a nagyobbat lekötik az állatok.
  • Nyomás a játszótérre! – A nagytesó imádni fogja a szabadságot, hogy rohangálhat, homokozhat, hintázhat, míg a baba a babakocsiban vagy egy hordozóban szemlélődik, alszik. Ne aggódj, nem fogja zavarni őt a pihenésben a gyerekzsivaj.
  • Menjetek múzeumba! – Amíg a babakocsi ring a pici alatt, nem igazán fog reklamálni. A nagyobbal közben játszhattok „Keress és találj!” játékot is közben. Kérd meg, hogy keressen meg egy adott dolgot a múzeumon belül.
  • Piknikre fel! – Egy nagy pléd, finomságok egy labda és máris kész a móka kicsinek és nagynak egyaránt.

 

Kisgyerekes játékok otthon

fotóalbum
takarítás
meseolvasás
buborék fújás

  • Készítsetek fotóalbumot! – Te is imádod fényképezni a gyerekeidet? Akkor ezt használd ki, mert egy szuper program kerekedhet belőle. Otthon, különböző beállításokkal, játékokkal, ruhákban készíts képeket róluk, engedd, hogy a nagytesó fantáziája is szárnyra kapjon. Az elkészült képekből együtt válogassátok ki – mondjuk egy etetés alatt – azt, amit egy külön mappába tesztek és megmutatjátok apának, mikor hazaér; „Nézd, ilyen volt egy napunk hárman!”
  • Takarítsatok! – Már egy másfél, két éves is szívesen segédkezik anyának a portörlés és a frissen mosott ruhák ide-oda szállítása terén. Kösd tehát össze a kellemest a hasznossal. Ez működhet a csecsemő alvásidejében, de lehet ő a felügyelő, aki a kiságyból, vagy egy, a szőnyegre leterített pokrócról ellenőrzi a munkátokat.
  • Olvass mesét! – Erre mindkettőjük figyelni fog, a nagyobb a történet, a pici a hanglejtés miatt.
  • Buborékot minden mennyiségben! – A buborékfújás mindig mókás dolog: ha Te fújod, ha Te kapod el, ha Te csak nézed, ahogy szállnak a levegőben. Ezzel ki lehet mozdítani a nyűgösségből a gyereket egy borongós napon is, sőt, még a kisbabád is élvezni fogja.

 

Egy kisgyermek életében igen nagy változást jelent a tesó érkezése. A figyelem hirtelen már nem csak ráirányul. A testvéri szeretet adott, de a jó kapcsolatot Neked, mint szülő kell megalapoznod. Ezért is olyan szuperek ezek a program ötletek, mert mindketten részt vesznek benne – persze a csecsemő gyakran csak jelen van, mégis közös élménnyé válnak a nagytesóban.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkZombi anyu születik – az internetes anyacsoportok tanulságai 1. rész
Következő cikkZombi anyu születik – az internetes anyacsoportok tanulságai 2. rész