3 fogadalom 2020-ra – Újévi bakancslista szülőknek

Újévi bakancslista szülőknek - fogadalmak 2020-ra

Beköszöntött az új esztendő, ezzel magunk mögött hagytunk egy teljes évtizedet és elérkeztünk a következő tíz évünk első hónapjához. Ilyenkor az emberek viszonylag nagy része elhatározza, hogy többet fog sportolni, hogy egészségesen fog étkezni, hogy több időt szán magára vagy a barátaira, hogy kevesebbet vagy éppen töbet bulizik/fogyaszt alkoholt, hogy elutazik bizonyos helyekre… Ezek mind-mind olyan újévi fogadalmak, melyeket néhány hét erejéig talán tartani tudunk, de aztán motiváció és/vagy érdekeltség hiányában elhagyunk, megfeledkezünk róluk, mehetnek a süllyesztőbe. Sokan abba felejtenek el belegondolni, hogy reális célkitűzéseik legyenek, hogy olyasmire tegyenek fogadalmat, amit be is tudnak tartani. Nyilván ez nem egyszerű folyamat, mert az újév varázsa elillan és ezzel együtt sokszor homályba vész a sok elképzelés is. Ámde lehetséges olyan dolgokat is számításba venni ilyenkor, melyeket egyszerű betartani és szokássá alakítani az életünk során. Hoztunk is néhány példát, Nektek, kedves Szülők, hátha találtok köztük olyanokat, melyeket szívesen szőnétek bele hétköznapjaitokba.

Közös, minőségi (!) időtöltés a gyerekekkel

óra
pixabay.com

Fogadd meg, hogy idén minden egyes nap szánsz legalább 20 percet gyermekedre. Tudom, az egész életedet arra tetted fel, hogy őt segíted, gondozod, törődsz vele. Itt most nem is erre gondolok igazán. Hanem arra, hogy abban a 20 percben beszélgess vele a napjáról, tedd el messzire a telefont, ne figyelj senki másra csupán rá. Légy jelen, hallgass és érts. Tedd félre kicsit a temérdek tennivalót, hogy érezze csemetéd: most csak rá figyelsz. Játsszatok valamit vagy olvassatok együtt.

Ez fejleszteni fogja az érzelmi kapcsolatot közöttetek, csökkentheti a negatív viselkedésformákat és nagyobb együttműködést eredményez közös tevékenységeitek során. Hiszen megtanulja a gyermek, hogy odafigyelést kap, ezért hálából nagy eséllyel viszonozni fogja ezt.

A napi rutin fejlesztése

Nagyon lényegi dolog a napi rutin kialakítása, mert ez segíti rá a családot az együttműködés útjára. A gyerekek nem akarnak fogat mosni? Folyton otthonfelejtik a dolgaikat? Ideje megnézni és részekre bontani egy napotokat, hogy hatékonyabban tudjatok dolgozni rajta.

Az egyik leghatékonyabb módszer ennek kialakítására, az úgynevezett “amint – azután” rutin. Ennek az a lényege, hogy a szükséges tevékenységek elvégzése utánra ütemezzük az úgymond “szükségtelen”, de számunkra pozitív hatással bírókat. Bevezetheünk egy rövidke listát ehhez, vagy az éppen aktuális tevékenységet fogalmazhatjuk meg ilyen módon.

Példa 1: AMINT kitakarítottátok a szobát és elvégeztétek a házi feladatot, AZUTÁN kimehettek játszani az udvarra.
Példa 2: AMINT megmostátok a fogatokat, AZUTÁN olvasok nektek egy mesét.
Példa 3: AMINT megettétek az ebédet, AZUTÁN ehettek édességet is.

Ha a gyerekek megtanulnak AMINT-AZUTÁN módon gondolkodni, rendszert fognak találni a mindennapokban és tudni fogják, hogy a számukra kelletlen dolgok után, mindig várja őket valamilyen jutalom.

Ház körüli teendők beosztása

lakás
pixabay.com

A család minden tagjának érdemes előírni valami apró feladatot a lakás körül, amit nemének és korának megfelelően el tud végezni legalább egy héten egyszer. Ha a heti egyet sikerült rutinná tenni, később lehet emelni a feladat gyakoriságán, de addig nem érdemes, amíg a heti egyet nem tudja tartani az illető.

Ez felelősségvállalásra tanít, plusz hozzájárul a család mindennapi életéhez, ami azért nem utolsó tényező. A feladatokat lehet ám váltogatni is, hogy ne váljanak monotonná. Legyen heti/havi egyszer egy családi kupaktanács, amikor eldöntitek, hogy az adott héten/hónapban ki mit csinál meg. A család csapatként fog idővel funkcionálni és sokkal erősebbek lesztek együtt, mint korábban.

TI MIT FOGADTATOK MEG AZ ÚJ ÉVRE? ÍRJÁTOK MEG NEKÜNK FACEBOOK ÜZENETBEN.

A szöveg fordítás alapján íródott az alábbi cikk segítségével.

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkMire számíthatsz, ha bak csillagjegyű a gyermeked?
Következő cikkSegítség, a kisbaba hazajön! – 3 tipp a nagyobb tesók számára

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!