4,5 milliárd forint bölcsődék fejlesztésére

bölcsőde

A Pest megyei önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztését támogató pályázati kiírás jelent meg – mondta el a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek. Hozzátette: 2018 a családok éve, ehhez kapcsolódik a most közzétett 4,5 milliárd forint keretösszegű fejlesztési program is.

Növelik a bölcsődei férőhelyek számát

Rákossy Balázs hangsúlyozta: a kormány kiemelt célkitűzése, hogy a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma 2020-ig elérje a 60 ezret, ezért folyamatosan növelik a bölcsődei intézményrendszer kapacitását. A 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusra 100 milliárd forint fejlesztési forrást irányoztak elő a bölcsődei és óvodai helyek bővítésére. A férőhelyek bővítésén túl a kormány további célja a bölcsődei ellátórendszer rugalmasabbá tétele, ezzel segítve azokat a családokat, amelyekben mindkét szülő dolgozik, vagy ahol egy dolgozó szülő nevel három év alatti gyereket, és nincs más külső, például nagyszülői segítség.

Lesz hely a bölcsődében vagy nem?

A PM a Pest megye fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programja idei negyedik pályázati kiírásának célja, hogy a megye területén található, helyhiánnyal küzdő, továbbá elavult, leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú bölcsődék intézményi infrastruktúráját fejlessze azért, hogy mind a hozzáférést a bölcsődei ellátáshoz, mind a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások minőségét javítsa és ezáltal is támogassa a bölcsődés korú kisgyermeket nevelő szülők munkavállalását.

Bölcsőde-felújítás, bővítés, jobb felszereltség

Az államtitkár közölte: a támogatásokból lehetőség nyílik arra, hogy férőhely-bővítéssel együtt újítsák fel, bővítsék, építsék át az önkormányzati tulajdonú bölcsődéket, valamint szakmai eszközök, berendezések beszerzésére is. A rendelkezésre álló 4,5 milliárd forint támogatási keretből felújításra minimum 10, maximum 100 millió forint, új bölcsőde építésénél pedig minimum 60, maximum 400 millió forint igényelhető.

Így kezeld a bölcsődei, óvodai beszoktatás nehézségeit!

Rákossy Balázs tudatta: a fejlesztések eredményeként csökken több Pest megyei településen jellemző bölcsődei kapacitáshiány, illetve felújítják a rossz műszaki állapotban lévő bölcsődei ellátást nyújtó intézményeket. Ez segíti a 3 éven aluli kisgyermeket nevelő családok életét, a települési önkormányzatok bölcsődei szolgáltatási kötelezettségének teljesítését, továbbá javítja a felújított, újonnan épített intézmények költségvetési és környezeti fenntarthatóságát is – emelte ki az államtitkár.

A bölcsődefejlesztésre irányuló támogatási kérelmeket szeptember 10-én reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók a www.allamkincstar.gov.hu oldalon.

forrás: MTI

Erről a témáról még a Bölcsőde rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..