5 kérdés, 5 válasz az újszülöttről

újszülött a kórházban

Az újdonsült anyukák tele vannak kérdésekkel, szorongásokkal, különösen, ha az első gyerekükről van szó. Minden furcsa dolog, amit a babán tapasztalnak, aggodalommal tölti el őket. Íme, öt aggodalomra okot adó dolog, ami szinte minden csecsemőnél előfordul.

  1. Normális, hogy csökken a súlya?

Igen, teljesen normális jelenségről van szó. Életének első öt napján minden csecsemő 5-10%-ot veszít a súlyából. A jelenség oka, hogy születéskor nagyon sok folyadékot veszít a baba, és ezt nem képes gyorsan pótolni, ugyanis az első etetések alkalmával alig néhány kiskanálnyi előtejet eszik, különösen, ha szoptatott babáról van szó. A tápszeres újszülöttek kicsit többet esznek, ezért ők nem is veszítenek annyi súlyt. A súlycsökkenés rendszerint az ötödik napig tart, és a 10-14 nap között a baba visszanyeri a születési súlyát.

  1. A babának véres a szeme. Fertőzést kapott?

Ez fakadhat abból, hogy szülés közben a szemgolyó olyan traumát szenvedett, amely az erek megpattanásához vezetett. Nem érdemes aggódni, a véres szem nem utal semmiféle maradandó szemkárosodásra, és néhány napon belül eltűnik a pirosság. A szem kipirosodását okozhatja az is, hogy a csecsemők antibiotikumos szemcseppet kapnak a gonorrhoea- vagy chlamydia fertőzés megelőzésére. Régen ezek a fertőzések vakságot okoztak, de ezt ma már szemcseppel meg lehet előzni. Az is előfordul, hogy a baba szeme még duzzadt. Ez is normális jelenség, az anyaméh sötétje után hozzá kell szoknia a világossághoz. Az újszülött még erősen rövidlátó, és nem képes pontosan fókuszálni, mert az ehhez szükséges szemizmai még fejletlenek. Tehát nem kell kétségbeesni, ha a kicsi ijesztően kancsal.

  1. Miért pattanásos a kisbabám arca?

Nem, ez még nem a kamaszkor! A szülők döbbenten veszik észre, hogy az újszülött arca tele van apró, fehér pattanásokkal. Főleg az orra körül, az állán, de a testen, végtagokon is előfordulhat. A jelenséget a tökéletlenül működő faggyúmirigyekben felgyülemlő faggyú okozza, és semmiféle kezelést nem igényel. Se kezelni, se kinyomni nem szabad, és egy-két héten belül magától is el fog tűnni. Az is előfordulhat, hogy a kis fehér gejzírek mellett szabályos randa pattanásai vannak a csöppségnek: duzzadt, szabálytalan alakú piros folt, a közepén fehér pöttyel. Ezzel sincs különösebb teendő: hagyjuk békén, és elmúlik magától.

  1. A baba szájürege fehéren lepedékes. Miért?

Előfordul, hogy a baba ínyén fehér gömböcskék vannak. Ezek folyadékkal telt apró hólyagok, azaz ciszták. Ebben az életkorban ez gyakori jelenség, egyes babák így születnek. Nincs vele teendő, a baba ínye hamarosan le fog tisztulni. Ha viszont a baba szájüregén, nyelvén, szájpadlásán, ínyén fehér, túróra, tejbegrízre emlékeztető felrakódást észlelünk, akkor gombák garázdálkodnak a kicsi szájában, és szájpenésszel van dolgunk. Valószínűleg a méhcsatornán áthaladva gombás fertőzést kapott. A szájpenész gyanúja esetén viszont orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés átterjedhet az anya mellbimbójára is, aminek a következménye viszketés, bőrpír, berepedezés lehet. Szájpenész miatt nem kell abbahagyni a szoptatást, de anyát és babát is kezelni kell.

  1. Miért sárgult be a babám?

Életük második, harmadik napján az újszülöttek több mint fele besárgul. Az egész testre, sőt még a szemre is kiterjedő sárgaság oka a vér magas bilirubin tartalma. A bilirubin a vörösvértestek bomlása során keletkező vegyület, amelyet a máj távolít el a vérből. Az újszülöttekben azonban gyakran több keletkezik belőle, mint amennyivel a baba mája meg tudna birkózni. A sárgaság 7-10 napos korra általában elmúlik, és enyhe, közepes formája nem igényel különösebb kezelést. Ha egy baba nagyon erősen besárgul, akkor néhány nappal tovább bent tartják a kórházban megfigyelés és UV-fénykezelés céljából. A kezelés során a kicsin csak a pelenka és egy szemvédő maradhat, és csak a szoptatás idejére engedik őt ki a csecsemőosztályról.

Fotó: pixabay.com
Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkSzilvás galette
Következő cikkA baba első hónapja