A baba első hónapja

újszülött az apukája alkarján fekszik

Egy újszülött első hónapja arról szól, hogy megpróbál átállni a méhen kívüli életre. Anya és baba ismerkednek, ideális esetben „egymásba szeretnek”, tanulják egymás szokásait. A hónap végére jó esetben kialakul egy kényelmes rutin, ami ugyan továbbra is kimerítő, de jobban kezelhető, mint az első pár hét etetés-sírás-alvás kavalkádja.

Az újszülött fizikai jellemzői

Az újszülött általában nem annyira fotogén, mint ahogy a szülők a várandósság alatt elképzelték. Természetesen nekik a sajátjuk a legszebb, de nem érdemes meglepődni, ha a kicsi kúpos fejjel, felhorzsolódott bőrrel, deformált orrocskával, ráncos, hámló bőrrel érkezik meg erre a világra. Ne felejtsük, ő is keményen küzdött szülés közben! Előfordul, hogy a vállát, hátát, orcáját szőrszerű babapihe borítja, duzzadt a melle, nemi szerve, be van dagadva a szeme. A legtöbb jelenség néhány héten belül eltűnik, és egy édes, fotogén babát kapunk.

A kutacsok

Az újszülött fején még vannak lágy pontok, ezek a kutacsok. Ezeken a koponyanyílásokon a csontok még nem nőttek össze, és adjunk érte hálát, mert így könnyebben kifért a magzat a szülőcsatornán. Plusz, ez a rugalmasság teszi lehetővé az agy fejlődését a következő egy évben. A rombusz alakú nagyobbik kutacs a baba feje tetején található, összezáródása hathónapos korban kezdődik meg, és általában másfél éves korra összeforrnak a koponyacsontok. A kutacs normális esetben sima, ha a kicsi sír, néha kidudorodik, és jól látszik az érverés. A jelentősen besüppedt kutacs általában a kiszáradás jele, ilyenkor azonnal folyadékot kell adni a babának. Ha folyamatosan kidudorodik a kutacs, sürgősen forduljunk orvoshoz, mert ez arra utalhat, hogy a fejen belül megnőtt a nyomás, és ez azonnal beavatkozást igényel.

A hátsó kutacsot a baba fejének hátsó részén találjuk, ez kisebb, körülbelül egy centi széles, háromszög alakú nyílás, kicsit nehezebb megtalálni. Általában a harmadik hónapra teljesen bezáródik.

Mit tud a baba?

Például remek reflexekkel születik. (Erről itt olvashatsz.) Még csak 20-25 centire lát élesen, ez éppen az a távolság, hogy szoptatás közben alaposan megfigyelhesse a mama arcát. Az anya hangját felismeri, más hangoktól meg tudja különböztetni, és amikor meghallja, fejét a hang irányába fordítja. Ha jól érzi magát, mosolyog, ha gondja van, sírva fakad. A hetek múlásával a szülők lassanként kitapasztalják, hogy a sírásnak különféle módozatai vannak, és képesek lesznek ennek megfelelően reagálni a baba igényeire.

Mi van az újszülött fejében?

Egy újszülött napi 17-20 órát alszik, a többiben szopizik, nyugodtan, csendben nézelődik vagy éppen torka szakadtából ordít. Az ébrenléti időszakban kétféle éberség jellemzi: egy nyugodt éberség, amikor megfigyelő üzemmódban működik. Ez a legjobb időpont a beszélgetéshez, játékhoz. A nyugtalan, aktív éberség idején úgy jár a keze-lába, mint egy felhúzott játékbabának. Ebben az állapotban is sokat nézelődik, de személyek helyett inkább tárgyakra figyel. Egyes csecsemők főleg étkezés vagy dühbe gurulás előtt szoktak így viselkedni. Gyakran előfordul, hogy ez a lelkiállapot sírással végződik.

Fordulj orvoshoz!

Fordulj orvoshoz, ha azt tapasztalod, hogy a baba egyáltalán nem emeli a fejét, az erős hangokra sem reagál, és nem követi a szemével az arcokat még közelről sem.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikk5 kérdés, 5 válasz az újszülöttről
Következő cikkVan 5 perced? Várandós- és szülés utáni tornavideó-sorozat 2. rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..