A baba játékai – 0-3 hónapos kor

babajátékok

Cikksorozatunk első részében áttekintjük az első három hónapban ajánlott játékokat. Szót ejtünk a közös játékok típusairól is, és arról, hogy mikor, hol és mennyit játszunk a babával.

Játékdoboz

Nézegetnivalók: látása tökéletesedésével egyre szívesebben nézegeti a baba az élénk színű, mozgó, esetleg még hangot is kiadó játékokat.

 • függesszünk a kiságya, járókája, pelenkázója fölé zenélő-forgó játékot, különféle színes papír- vagy textilfigurákat,
 • a szabadban kössünk fölé színes kendőket, melyeket a szél lágyan mozgat. Kis csengőket is köthetünk közé.
 • a babakocsira akasszunk színes, csörgő játékokat,
 • akasszunk a feje fölé tükröt (vigyázunk, hogy ne legyen törékeny),
 • tegyük le az ablakkal szemben nézelődni, a világos foltok lekötik egy ideig. Ügyeljünk, hogy ne süssön szemébe a nap! Időnként változtassunk a helyzetén, hogy más részeit is lássa a szobának.

Ütögetnivalók: ahogy mozgáskoordinációja javul, szívesen ütögeti a felfüggesztett játékokat.

 • tegyünk babatornáztatót a játszószőnyegre, a járóka vagy babakocsi fölé, amin színes, hangokat adó, zörgő, csörgő, zizegő figurák, tükrök vannak,
 • készíthetünk házilag is csapkodnivalót a babának, ha egy rudat rögzítünk a kiságy felett keresztben, és erre függesztünk fel játékokat. Ezt azonban szereljük szét, ha már meg tudja fogni, és rángatni, mert leszakíthatja a játékokat, vagy magára tekerheti a zsinórjukat.

Fogni-, rázni-, rágcsálnivalók: a baba számára ideális játékot könnyű megfogni, könnyű megtartani, színes, lehet rágcsálni és hangot ad ki. Ilyenek a

 • csörgők,
 • rongylabdák,
 • rágókák,
 • pancsolókönyvek,
 • párnák, plüssállatok – ezekkel soha ne hagyjuk felügyelet nélkül játszani a babát, mert ha az arcára húzza őket, megfulladhat,
 • textilpelenka,
 • zacskók – ezt is csak felügyelet mellett engedjük, és csak olyan zacskóval, amiről nem kopik a festék.

4 ajándék az újszülöttnek, amivel biztosan sikert aratsz

Mit játsszunk vele?

A csecsemő számára ebben a korban jelenlétünk és a sok testkontaktus a legfontosabb. Ezért ringassuk, becézgessük, közben mondókázhatunk és énekelhetünk neki, hallgathatunk vele zenét. Az se baj, ha nem sok hangunk van, a babát nem fogja zavarni. Beszélgessünk sokat vele, ha nem is érti mondanivalónkat, megnyugtatja őt a hangunk. Ne feledjük, hogy 10-15 percnél hosszabban még nem tud figyelni a baba, elfárad, ilyenkor ne erőltessük tovább a játékot.

A babamasszázs és a babatorna elkezdését 2 hónapos kortól javasolják, de kipróbálhatjuk hamarabb is, hogy tetszik a picinek. Először csak felöltözve simogassuk, és fokozatosan térjünk át a fürdetés előtti vagy utáni masszírozásra. A masszázs segíti a testhatárok kialakítását.

Játék-idő

A pici babák napjai során az evés-ébrenlét-alvás ciklusai ismétlődnek. Játékra, fürdetésre az ébrenlét ideje a legalkalmasabb, mikor már tele a pocak, de még nem álmos. (Etetés után kb. 15-20 percet várjunk fürdetésig.) Ekkor képes a legtöbb időt egyedül is eltölteni, vagy türelmesen kivárni, amíg gyorsan elvégzünk valami házimunkát. Azonban ne legyenek illúzióink, 10 percnél tovább ritkán fogja a baba lefoglalni magát. Új mozgás, pl. fogás tanulásakor, pedig sűrűn igényli majd a segítségünket, adogatnunk kell kezébe a tárgyakat.

10 szuper játék tipp – 0-4 hónapos babával

Játszó-tér

A pici babának még nem kell nagy terület, letehetjük az ágyba, a pihenőszékbe vagy egy játszószőnyegre, takaróra a földre. A közös játék idején sem kötelező ölben tartani, letelepedhetünk mellé az ágyra vagy a szőnyegre. Ha dolgunk van, vigyük magunkkal a lakásban, néhány percig bizonyára szívesen elnézelődik az új helyen, és figyeli, amit csinálunk.

Cikk eredetileg publikálva: 2006. szeptember

Erről a témáról még a Mindent a babámnak! rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBogyó és Babóca BrainBox-siker – interjú Bartos Erikával
Következő cikkKismamavitamintól nagy lesz a baba?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..