Csecsemőkori reflexek

Megható, amikor az újszülött először fogja át apró ujjacskáival az édesanyja ujját. Kezdő szülők hajlamosak ebben a korai kötődést látni. Valójában egy fogóreflexről van szó, amit nem csak a szülők, hanem egy vadidegen kéz is képes kiváltani.

Mik azok a reflexek?

Az elsődleges reflexek olyan automatikus mozgások, amelyek már az újszülötteknél is vizsgálhatóak, válaszreakciók különböző külső vagy belső ingerre.

A meglétük a csecsemő idegrendszeri és izomtónusbeli fejlettségének a jele, ezért vizsgálja a gyerekorvos már a szülést követő első percekben.

Ezek a reflexek a csecsemő fejlődése során lassanként eltűnnek, általában egyéves kor tájékára megszűnnek.

Problémát jelez, ha a reflexek nem alakulnak ki a megfelelő időben, ennek később tanulási nehézség lehet a következménye. Az is gondot okoz, ha a reflexek nem szűnnek meg a megfelelő időben. Ha például a fent emlegetett fogóreflex nem tűnik el, akkor a gyerek kisiskolásként görcsösen markolja majd a ceruzát.

Szopó-kereső reflex

A száj környékének érintésére a baba az inger irányába fordul, és szopó mozdulatokat végez. Ez a reflex közvetlenül a születés utáni órákban a legerősebb, ezért érdemes ilyenkor a babát rögtön mellre tenni. Általában 3-4 hónapos korban kezd eltűnni. Ha továbbra is aktív marad, a kisgyerek másfél éves kora után is mindent az szájába vesz.

Az aranyóra

Fogó reflex

Ha a tenyeréhez érünk, a baba olyan erősen rámarkol, hogy akár a karjánál fogva fel is tudjuk emelni. A reflex fennmaradása gátolja a kézügyesség kialakulását, és jól látható azoknál a gyerekeknél, akik írástanulás közben a szájukat és a nyelvüket is mozgatják.

Moro-reflex

Ha a kicsi megijed valamitől, vagy a feje hirtelen helyzetet változtat, akkor kitárja a karjait, lábait, az ujjait szétterpeszti, mintha bele akarna kapaszkodni valamibe, és mély levegőt vesz, felsír. Ez a reakció segíti az első lélegzetvételben is.

pixabay.com
pixabay.com

Lépegető reflex

Ha úgy emeled fel az újszülöttet, hogy a lába eléri a talajt, akkor lépegető mozdulatot tesz. Ez a reflex hathetes kor tájékán szűnik meg.

Tónusos nyaki reflex

Ha a baba oldalt fordítja a fejét, akkor a fordulás irányában lévő karját, lábát kinyújtja, a másikat pedig behajlítja. Ez a reflex a méhen belüli élet során segíti a mozgását, szülés közben pedig megkönnyíti az áthaladását a szülőcsatornán. Csecsemőkorban elősegíti a szem-kéz koordinációját és a háton fekvésből való fordulást.

Galant-reflex

Ha a hason fekvő baba lapockája és dereka között végighúzod a kezed, ő erre úgy reagál, mintha csiklandós lenne, és felhúzza a lábát. Ez a reflex segíti át őt a szülőcsatornán. Általában a kilencedik hónap tájékán szűnik meg. Ha ez mégsem történik meg, akkor a deréktájék túlérzékeny marad, a reflexet minden hozzáérő tárgy kiváltja, és a kisgyerek sokat fog izegni-mozogni, fészkelődni.

Mire jó a babaúszás?

Búvár reflex

A babaúszás során ezt a reflexet használják ki az oktatók. Ha a baba orrát és száját egyszerre éri víz, a légzőmozgások leállnak, és akár két percet is kibír víz alatt a csecsemő. A reflex oldását jelzi, ha légbuborékot fúj a vízbe, ilyenkor ki kell emelni a fejét. Ez a reflex nagyjából kilenc hónapos korig fennmarad.

a cikk eredetileg publikálva: 2016. augusztus

Erről a témáról még a Baba fejlődése rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkÉsszel és mértékkel – medvehagyma kisokos
Következő cikkWifi és mosógép

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..