A csecsemő mozgásfejlődése: az 1 – 3 hónapos baba

Cikksorozatomban a csecsemők csodálatos fejlődéséből leginkább a mozgás fejlődését emelem ki. A kisgyermekek számára a mozgás egyenlő a tanulással. Ha a mozgás fejlődése megreked, akkor az értelem fejlődése is általában lemaradást mutat.

Bemutatok egy átlagos fejlődésmenetet, melytől a babák persze sokszor eltérnek, hiszen saját ütemükben tanulnak és lépnek tovább. Leírom azt is, mi az amire nekünk, szülőknek kell odafigyelnünk ahhoz, hogy minden feltétel adott legyen a legoptimálisabb fejlődéshez.

Az 1 hónapos baba

Az egy hónapos csecsemőA csecsemő még ideje nagy részét alvással tölti. Amikor éber, fekszik a hátán és végtagjaival nagy darabos mozgásokat végez. A karok általában aktívabbak még. Kezeivel nem tud tárgyakat megfogni, ökölben tartja, hüvelykujja tenyerébe fordul. Jellemző rá a fogóreflex,ami annyit tesz, hogy ha tenyere mégis nyitva van és hozzáérintünk valamit, akkor arra biztosan ráfog és nem tudja elengedni tudatosan. A tárgyakra rácsodálkozik, de nem nyúl értük. Fejecskéjét még nem tudja megtartani előre-, hátrabillen, ha felemeljük.

Amire figyeljünk: Nagyon fontos, hogy az egy hónapos baba hozzáigazodik az őt tartó személy testtartásához, tehát kezébe simul. Ha ezt nem teszi és kis testét nyugodt körülmények között hátrafelé megfeszíti, akkor mindenképp javasolt szakszerű fejlődésszűrést felkeresni 6 hetesen.

A 2 hónapos baba

Kisbabánk már hosszabb időszakokat tölt ébren, hanghatásokra jellemző arckifejezéssel reagál. Megjelenik az első szociális mosoly!

Kezecskéinek fogása lassan akaratlagosan irányítottá válik, kísérletet tesz tárgyak megfogására, de ez általában még nem sikerül neki. Lábaival aszimmetrikusan rugdal.

A két hónapos babaHason fekve fejét emelgeti, átfordítja. Ez az emelés még nem teljes, körülbelül 45 fokos és csak rövid ideig tart.

Amire figyeljünk: Fontos a szülőnek figyelni arra, hogy a gyermek egyre többet legyen napközben is hason, mert így erősödnek a fej, majd a törzsemeléshez szükséges izmok.

Amennyiben 2 hónaposan nem emeli a kicsi a fejét, akkor vigyük el szakemberhez. Intő jel lehet még ,ha a gyermek fejét csak az egyik irányba fordítja és háton is ferdén oldalt tartja. Nem megengedett az sem, hogy egyik lábát vagy egyik kezét hanyagolja, nem úgy mozogatja, mint a másikat.

A 3 hónapos baba

Óriási fejlődési lépés, hogy a gyermek akaratlagos mozgása megjelenik. Kezeivel ütő mozdulatokat végez, amikor meg akar fogni tárgyakat. A játékokat gyakran csukott ököllel érinti, fogása sokszor célt téveszt. Az elkapott dolgokat még mindig nehezen engedi el. Nyugalmi állapotban a kezek lazán nyitottak (ha mindig ökölben vannak az az izomtónus fokozottságát jelenti). Kezeit a teste előtt elengedi, megfogja.

Háton fekve karjaival szimmetrikusan, lábaival nagyrészt aszimmetrikusan mozog. Fejét középvonalban tartja és emelgetni próbálja.

A három hónapos csecsemőHason fekve támaszkodik (alkarján), és fejét , mellkasát felemeli a földről. Fontos, hogy a lábak már majdnem nyújtottak ebben a helyzetben. Nem elfogadható, ha mindkét láb térdben hajlított és oldalra fel van húzva, ez túlzott izomzati lazaságra utal.

Amire figyeljünk: Eljött az idő, hogy, ha eddig nem tettük, akkor a gyermeket a kemény földre tegyük le napközben egy nagy takaróra! Ez az a hely, ahol biztonságban tudhatjuk, hiszen lassan elkezdődik a forgás és mozgásfejlődési szempontból is ez a számára legmegfelelőbb tér. Ne tegyünk 3 játéknál többet elé, mert a túl sok inger megzavarhatja a felfedezésben!

Amennyiben a kisgyermek ennek a hónapnak a végére nem emeli fel fejét, mellkasát hason vagy háton fekvésből felültetéskor a fejét hátraejti, akkor mindenképpen forduljunk konduktorhoz, vagy korai fejlesztő szakemberhez. Fontos az is, hogy saját kezeivel játsszon és a kezébe adott csörgőt rövid ideig megtartsa.

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Az lenne a kérdésem, hogy normális e ha egy 8 napos kisbaba oldalra fordítja a fejét rendszeresen,nézelődik megemeli a fejét hason fekfő pozban és pillanatokra tartja,nyúl a felé közeledő tárgyakért?

  • Kedves Kinga!

   Bukós babák esetén szoktuk átgondolni a döntött fekvést. Ültetni nem szabad a babát. Később is csak úgy hogy 45 fokban döntve van. A szabály az hogy amíg nem ül fel egyedül, addig nem érett rá az izomzata.
   Természetesen ha néha kézben van és a hátát tartjuk, akkor egy-két perc nem káros.

  • Az alvásigény nagyon változó,sok minden befolyásolja.Az sem mindegy hogy emellett nappal mennyit alszik.Ha nyugodt,akkor nem érdemes számolgatni ezeket.
   Timi

 2. Kedves Tímea! Segítséged szeretném abban kérni, hogy most 5hetes kislányom egyfolytában ideges, nyugtalan és amit leírtál fent, folyamatosan megfeszíti a testét. Mire utalhat ez? Fejlődésneurológushoz kellene fordulnunk? Előre is köszönöm!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..