Egy csepp méz

méz

Süteményekhez, teához, salátákhoz kiváló ez az aranyló finomság. Nem csak mesei szépségű, hanem sokkal egészségesebb is, mint a finomított, színezett cukor. Kitűnő frissítő-erősítő szer, a kisebb-nagyobb betegségek utáni lábadozás időszakában gyorsítja a teljes felépülést.

A különböző virágoktól származó mézeknek eltérő az íze, színe, illata. Kezdő mézfogyasztóknak a selymes ízű akácmézet ajánljuk, ínyenceknek pedig a zamatosabb, markánsabb mézfajtákat, mint az erdeiméz, a hársméz, a gesztenyeméz vagy a mentaméz.

A méz legfontosabb alkotórészei a cukrok: magas szőlő- és gyümölcscukor tartalmának köszönhetően egyedülállóan nagy energiatartalmú, természetes eredetű élelmiszer. Nagy energiatartalma ellenére sem hizlal, mert annyira édes, hogy hamar eltelik vele az ember.

Figyelem: egy éves kor alatt nem javasolt a méz fogyasztása, mivel a benne lévő virágpor, pollen miatt allergizálhat!

Biológiai hatását a cukrok mellett kis mennyiségben jelenlévő egyéb anyagok (ásványi sók, enzimek, fehérjetermészetű anyagok, vitaminok) hatásának is köszönheti. Bár nem gyógyszer – meghatározott, főként a szervezet időleges legyengülésével jellemezhető állapotok esetében rendkívül kedvezően hat.

Betegségmegelőzésre tartsunk mézkúrát. Naponta háromszor – egy órával reggeli és ebéd előtt, és egy órával vacsora után – igyunk olyan gyógyteát, amibe az alábbi arányban kevertünk mézet: 1. hét: fél kávéskanál, 2. hét: egy, 3. hét: másfél, 4.-7. hét: két, 8. hét: másfél, 9. hét: egy, 10. hét: fél kávéskanál. A gyógytea lehet például kamilla.

Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz és a gesztenyeméz, lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk. A teába csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy fogyasztani lehet, különben a forró folyadékban elbomlanak a méz értékes alkotóelemei.

A méz hosszú ideig eltartható, mivel alkotórészei között kiváló fertőtlenítő tulajdonságú anyagok is vannak. A mézben baktériumok nem, vagy csak kivételesen tudnak megtelepedni, szaporodni pedig nem képesek. Ezért a mézben eltett magvak és gyümölcsök sem romlanak meg. Különleges, finom, gyümölcsös és magvas mézeket készíthetünk így, akár ajándékba is.

A méz savakat is tartalmaz, azonban a jellegzetes savas ízt a többi édes alkotórész elfedi. Ez a savtartalom és a szőlőcukor okozta inzulintermelés-növekedés magyarázza a rendszeres mézfogyasztás étvágyjavító hatását. A savtartalom másik, ám kellemetlen hatása, hogy az érzékeny gyomrú emberek esetében gyomorégést okoz. Éhgyomorra egészségeseknek sem javasolt a méz fogyasztása.

Kozmetikumként kiváló hidratáló tulajdonsága miatt használják a mézet. Nem szabad töményen alkalmazni, mert nagy vízfelvevő képessége miatt még jobban kiszárítja a bőrt. Keverjünk össze alaposan 1 adag mézet minimum 3 adag vízzel, kenjük fel a bőrünkre, majd 10-15 perc elteltével mossuk le.

A méz vásárlásakor ellenőrizzük, hogy kellően sűrű és tiszta legyen. A méz sűrű, vagy híg voltát nagyon egyszerűen meg lehet állapítani: fordítsuk fejre a zárt üveget, és figyeljük, hogy a levegőbuborék milyen gyorsan száll felfelé. Amennyiben túlságosan gyorsan halad, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz. (Figyelem: melegben a buborék sokkal gyorsabban száll fel, mint hidegben, vegyük figyelembe a külső hőmérsékletet is.)

Ha tárolás során a méz kikristályosodik, 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani.

A méz mindenekelőtt magas energiatartalmú, értékes biológiai tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer. Fogyasztása egészséges, a napi étrend választékát előnyösen egészíti ki, kedvelt élelmiszere lehet felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

kép: pixabay.com