Koraszülötteket nevelő családok támogatásai

koraszülött, tb támogatás

Magyarországon az uniós átlag duplája, csaknem 10 százalék a koraszülések aránya. Ez évente 8 ezer koraszülést jelent. A koraszülötteket nevelő családok száma tehát egyre nő, és az ő terheik különösen nehezek: a kisbaba ellátása, különleges igényei sokszor nemcsak az anyát foglalják le, hanem a család többi tagjára is külön terhet rónak.

A Babafalva portálon most megpróbálunk segíteni. Egy érintett koraszülött baba édesanyjának segítségével összegyűjtöttük azokat a támogatási lehetőségeket, kedvezményeket, amik a koraszülötteknek ill. családjaiknak járnak. Nézzük!

Nem kismamabérlet jár – hanem ingyenes utazás!

Az 1.500 g alatti súllyal született babák magasabb összegű családi pótlékra, és ezáltal egy sor olyan támogatásra jogosultak, melyekről kevesen tudnak.

A megemelt összegű családi pótlékban, vagy a fogyatékossági támogatásban részesülők (a koraszülöttekre is ez a jogszabály vonatkozik) ún. közlekedési kedvezménnyel utazhatnak – vagyis teljesen ingyenesen, a BKV összes járatán – tudjuk meg a BKV honlapjáról.

– A rendelet szövege szerint „…a külön jogszabályban meghatározott okmány” alapján vehető igénybe. Ez a „külön jogszabály” még nem készült el, addig sajnos a meglévő igazolások – pl. 141/2000. (VIII.9.) Kormányrendelet 3. sz. melléklete vagy a Magyar Államkincstár által kiadott, a fogyatékossági támogatásról szóló igazolás – bemutatását fogadjuk el. Tudjuk, hogy ezek a papírok nem a mindennapi közlekedés és ellenőrzés igénybevételének megfelelően lettek kialakítva, azonban jelenleg mást sajnos nem tehetünk. – mondta Lucza Mihály, a BKV Zrt. Menetdíjbevételi Főosztályának vezetője.

A fővárosi közlekedési vállalatéhoz hasonló kedvezményeket nyújt a MÁV is. A vasúttársaság 90 %-os kedvezményt biztosít bármely viszonylatban, korlátlan számban a fogyatékos személynek, ill. egy fő kísérőnek is. Az igazoláshoz a külön jogszabályban meghatározott igazolást, vagyis az Államkincstár által kiadott, a fogyatékossági támogatásról szóló igazolást fogadják el.

Több a táppénz,mint a TGYÁS!

Akár tízezer forintos nagyságrendű különbség is lehet a szülést követő időszakra járó ellátások összegei között. A koraszülött gondozása idején az első életévben ún. gyermekápolási táppénz jár, ha a baba születési súlya 1500 g alatt volt, vagy valamilyen betegséggel, fogyatékosággal született. Utóbbiról a kórház állítja ki igazolát, mellyel egyébként az emelt összegű családi pótlékot is igényelni lehet.

A táppénz összege a szülő korábbi fizetésének 70 %-a, hasonlóan a TGYÁS-éhoz (terhességi-gyermekágyi segély), de nem csak 24 hétig jár, hanem akár egy teljes évig is igényelhető. Ezt a 1997. évi LXXXIII. tv. a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól mondja ki. Eddig a 44§ c) pontja alapján adtak táppénzt a kórházi időszakra, de a 46§ (1) b) pontja alapján jár 1 éves korig.

Az ügymenet kissé bonyolult, a kálváriát már végigjárt édesanya így írja le:

 1. Szükséges szerezni egy 4 oldalas beutaló nyomtatványt az Országos Orvos Szakértői Intézethez (OOSZI-hez) a táppénz utólagos igazolásához (Budapesten Országos Orvos Szakértői Intézet, Vajda P. u. 10/b).
 2. Ezt kell kitöltenie a házi gyerekorvosnak a gyerek nevére. Fontos, hogy a 3. oldalon, ahol azt kell megjelölni, hogy mikorra igényel táppénzt, azt kell írni, hogy szüléstől (pontos dátumot kell beirni) – és azt, hogy folyamatosan.
 3. A kitöltött papírral kell elmenni az OOSZI-hez, akik engedélyezik,  a gyermek állapotára való tekintettel.
 4. Ez után a lepecsételt nyomtatvánnyal vissza kell menni a gyerekorvoshoz, aki utólag kiállítja a táppénzes igazolásokat visszamenőleg, a jövőben pedig folyamatosan táppénzen tart.
 5. A többit már a munkáltatónak (ha kifizetőhely) vagy az OEP-nek kell kitöltenie, feljegyeznie, ill. tájékoztatni az ügyfelet az ügyintézés menetéről.

Közgyógyellátás – ingyenes gyógyszer, kezelések

A  magasabb összegű családi pótlékot kapó gyermek, ill. az őt gondozó szülő jogosult a közgyógyellátásra is. Ez azt jelenti, hogy egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásait csökkentheti. Érvényes igazolvánnyal térítésmentesen kaphat gyógyszereket és tápszereket, gyógyszerkerete erejéig, gyógyászati segédeszközöket és orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra jogosult (pl. gyógyfürdő ellátás).

Ha nem beteg a  koraszülött, azaz nincs semmilyen gyógyszerre szüksége, akkor 6.000 Ft/év a keret.

Közgyógyellátást a háziorvostól kapott igazolással a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell igényelni.

A biztosítók is beszállnak

A különböző egészségpénztárak tagjai a szerződésüknek megfelelően részesülnek támogatásban, a császármetszés esetén. (A koraszülöttek nagy része  ugyanis császármetszéssel jön világra). A támogatás akkor is jár, ha az egészségpénztári tag az apa, hiszen a családtagjaira is kiterjed a kedvezményezettség joga.

Egyéb biztosítók ügyfeleik biztosítási kötvényének értelmében, saját  (élet-, vagyon-, baleset- stb.) biztosításuk terhére – a szerződésektől függően fizetnek a császármetszésért (műtét) ill.  a 8 napon túli kórházi kezelésért.

Az összeállítást készítette: Fülöp Hajnalka

Fotó: freepik.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A "kisgyerekes időszak után is" tudok tanácsot adni, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot, motivációs levelet, átnézem és javaslatot teszek CV-tek beadása előtt, vannak tippjeim, hogyan használjátok a közösségi médiát a munkaerőpiacra való visszatérés érdekében, ill. hogyan készüljünk a babázás-gyerekezés mellett a munka világára? "
Előző cikkTávmunka és az öltözködés
Következő cikkEgy csepp méz

38 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Üdvözlöm én érdeklödni szeretnék a lányom 35hétre születet 2360kg és 1évig kell vinem visza kora szülöt utógondozoba. Ö rá milyen támogatások járnak? Minél elöbi válaszát várom Üdvözlettel Éva.

 2. Kedves Zsolt és Virginia!
  Sajnálattal mesélem el a történetem…az előző levelemben írtam h a helyi okmányi irodából elhajtottal h a jogszabályban nincs benne a Q betű,hiába magyaráztam h nem a Q betű a lényeg hanem az extrém kis súly és a magas vis emelt családipótlék amit ugye a MÁK automatikusan 3 évre megadott nekünk.Miután haza jöttem elkezdtem telefonálni,gondoltam felhívom a szolnoki okmányirodát és itt is elutasítottak.Másnap beutaztam Szolnokra a kormányablakhoz mert abban reménykedtem h talán ők tájékozottabbak. Egy órát vártam a soromra és ahogy belekezdtem a mondandómba a kedves ügyintéző hölgy belevágott a szavamba és azt mondta nekem “Maga az! Már itt is hallottuk h mit akar! Idáig elterjedt a híre! Fogjam fel h nem jár a parkolókártya!”
  Ekkor eldurrant az agyam és elmondtam neki h magyarázza meg nekem h a nyíracsádi és a nyíradonyi kormányablaknál miért adják ezt meg?! Erre az volt a válasz h azok biztosan nem tudják a jogszabályt és jogtalanul adták ki a kártyákat de majd ha ellenőrzés lesz biztos megbüntetik őket…Itt Szolnokon pedig nem adtak még ilyet ki soha és ha rajta múlik nem is fognak mert ez nem mozgázsérült gyereK!Ő pedig nem kockáztatja az állását.
  Ezek után mertem azt mondani h csak hívja fel ezeket az “irodákat” és kérdezze meg h mi alapján adták ki a kártyákat de erre sem volt hajlandó!
  Ugymond megalázva jöttem ki ebből a hivatalból és még én kezdtem el azon gondolkodni h biztos én vok a hülye h ilyet szeretnék.
  Zsolt! Én Debrecenben szültem de a pici súly miatt mi a korházon belül vis a párom ingyen parkolhatott. Le kellett adni az orvosi igazolást hozzá.
  Ez Magyarország!
  Remélem segítettem…kitartást kívánok és nagyon jó egészséget mindenkinek!

  • Kedves Nelli!

   Kormányablakokban okmányirodákban ülő alkalmazottak 99,9%-a megfáradt, idióták akik úgy gondolják, hogy nem Ők van értünk ott hanem mi értük.

   Gusztustalan lenéző, lekezelő az a hangnem amit megütnek (tisztelet a kivételnek bár annyira ritka, hogy én még nem találkoztam vele, de szóbeszédekből legendákból lehet hallani, hogy akad értelmes ügyintéző is).

   Hozzászólásváltásunkon felbuzdulva újra erőre kaptam, és nekiesek én is utakat keresni.

   Első körben azt javaslom neked, hogy vedd fel a kapcsolatot az intézmény betegjogi képviselőjével.

   Elviekben pont az ilyen esetek miatt van. Én is ezt teszem, még ma megírok neki egy, velősebb levelet, és beszámolok a fejleményekről.

   Nagyon remélem jutok valamire, és további segítséget tudok adni neked-nektek!

 3. Nagyon hibás ez a rendszer. Látszik az átgondolatlansága és a hozzá nem értése.
  Magyarország az én hazám.
  85 napja van a párom és a baba korházban, előre láthatólag, még egy – másfél hónapot lesznek bent. Mit számít nekem az, hogy havi 1 -2 kontrollra be kell vinnem és ki kell fizetnem havonta 1-2 óra parkolást, abszolút nem számít, viszont a folyamatos 85 nap már megterhelő!
  Olvastam én is, ha a gyermeket szállítom, akkor használhatom. Ez is mekkora egy baromság.
  Tudom visszaélnek ezekkel, de nem bírom magamban tartani.
  Csak akkor használhatom a kártyát, ha ott ül a gyerek, vele érkezem és vele távozom.
  Én jelenleg minden nap a baba korházi ellátásában ápolásában veszek részt. Lehet nem veszem ki a babát az autóból és teszem be, de a babához megyek a korházba, az én jelenlétemmel csökken a korházi személyzetre eső a baba ellátási ideje.

  Ennek a szabályozásnak a következőképp kellene működnie. Ha 1500 gramm alatti vagy 1000 gramm alatti extrém súllyal született a gyermek, akkor a parkoló kártya alanyi jogon járna. A felhasználási területe a kijelölt korház, és vonzáskörzete (legyen 1 km), ez 3 évig járna! A korház elhagyása után a parkoló kártyát ujjtani kellene mivel elhagytad a korházat, és a jelenleg érvényben lévő „helyenként” hibás szabályozással működne!
  Ennyire pofon egyszerű lenne az egész! De ennyi esze nincs a honatyáinknak, a törvényhozóknak, az állami szerveknek.

  De ki vagyok én, hogy változtassak valamin? Csak egy adófizető, állampolgár akinek szava nem lehet.
  Védik a parkoló társaságokat, mint az aranytojást tojó tyúkot.

 4. Van benne egy olyan rész is, hogy ha nem személyesen jelenik meg, akkor elég egy igazolványképet mellékelni (ezt én is most olvastam). De sajnos ez a lényegen nem változtat hogy csak akkor lehet használni ha a gyereket szállítod…

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..