6 tipp férfiaknak a termékenységért

Ha egy év rendszeres próbálkozás után sem jön össze a baba, a férfiaknak is érdemes szakemberhez fordulni, mégpedig először urológushoz, andrológushoz. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a férfi terméketlenség okaira és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mit lehet vizsgálni?

A gyermektelenség okát nem csak a nőben lehet keresni, a férfiaknál is előfordulhat meddőség. Hazánkban a meddő párok aránya 15-20 százalék, 5-6 esetből egyben a férfi terméketlensége áll a háttérben.

ID-10044288A férfiak kivizsgálása egyszerű, kezdeti lépései fájdalommentesek, ugyanis a fizikális vizsgálatok után spermaanalízis történik, amit ki lehet egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai-, ultrahang- vagy röntgen vizsgálatokkal.

Az eredmények birtokában számos problémára derülhet fény, mint például a spermiumok termelődési zavarára. Különböző okok miatt ugyanis (például gyógyszerek mellékhatása, fertőzés, here visszértágulat, meleg-ártalom, stb.) a spermiumok mozgási és alaki rendellenességeket produkálhatnak és/vagy alacsony lehet a számuk. Az is előfordulhat, hogy a spermiumok nem tudnak megfelelően ürülni – ondóúti elzáródás miatt. Ritkábban, de előfordul, hogy spermiumellenes anyagok, antitestek termelődnek (például a mellékhere sérülése vagy fertőzése után), amelyek akadályozzák azok megtermékenyítő képességét vagy mozgását.

Terméketlenséget okozhat még az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos szexuális problémák is. Az esetek viszonylag nagy részében nem ismeretes pontosan, mi akadályozza a termékenységet. Ezt a jelenséget „idiopathias meddőségnek” nevezzük.

A kezelés lehetőségei

„A sikeres kezelés főleg attól függ, hogy kinek milyen betegsége van, kiderült-e a kivizsgálások során, mi okozza a problémát” – hangsúlyozza dr. Szűcs László urológus. „Ha például here visszértágulat okozza a problémát, akkor a műtét után az esetek 70 százalékában javul a spermakép. Ám ha valakinek egyáltalán nincs spermiumtermelődése, akkor herebiopszia által nyerhető spermiumsejt, asszisztált reprodukciós kezelések jöhetnek szóba. Ilyenkor a sikeresség 20 százalék körüli. Amikor egyéb, nem súlyos zavarok vannak jelen, gyógyszeresen, vitaminnal vagy egyéb módszerrel 60 százalékban érhető el siker.”

ID-1002447306 hasznos tanács az urológustól

Dr. Szűcs László szerint fontos bizonyos életmódbeli tényezők kiiktatása, illetve egyfajta életformaváltás. A legfontosabb tanácsok:

  1. Napi 10 szálnál több cigaretta már növeli a meddőség esélyeit, így a gyermeket tervezőknek érdemes lemondania a dohányzásról.
  2. Az elhízás is csökkenti a nemzőképesség esélyeit, így a testsúly normalizálása és a mozgás különösen hangsúlyos ebből a szempontból is.
  3. Fontos kerülni a drogokat és a túlzott alkoholfogyasztást.
  4. A forró fürdő és a szauna a meleg miatt csökkenhetik a spermiumok termelődését és életképességét, a tervezett fogantatás idején nem ajánlott a használatuk.
  5. A szoros ruhadarabokat érdemes lazábbakra cserélni, optimális lehet a boxeralsó.
  6. Érdemes kipróbálni valamilyen stresszkezelő módszert (relaxáció, meditáció, jóga), ami segít a lelki egyensúly megteremtésében.

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..