7 okos stratégia a tesós feszültség enyhítésére otthon

7 okos stratégia a tesós feszültség enyhítésére otthon

A társadalmi távolodás mindenki számára stresszes és idegtépő. Egy gyermekkel is nehéz ilyenkor, nemhogy abban az esetben, ha több gyermek is van a családban. Az egészséges testvéri kapcsolatok kialakítása gondos nevelést és temérdek türelmet kíván, még akkor is, ha nem éppen a legjobb körülmények veszik körül a családot. Például a mostani bezártság helyzete. A folyamatos összezártság meglehetősen vékonnyá teszi az őrület határának falait, nehéz kizárni az életünkből azt az érzést, mintha csapdában  lennénk. Ráadásul ilyenkor a testvéri kapcsolatok szilárdsága is instabillá – sőt, feszültté válhat.

Az alábbi 7 trükk vagy stratégia nagyon könnyen használható a gyermekek viselkedésének pozitív irányba tereléséhez. Segít a testvéreknek könnyebben megbirkózni az otthon kialakult feszült helyzetekkel a társadalmi távolodás alatt:

Első: készítsetek egy családi jutalom-üveget!

A testvérek esetében a legtöbb feszültséget általában az adja, hogy versenyezni kezdenek a szüleik figyelméért, játékokért vagy egyéb igények kielégüléseként. A jutalom-üveg a kezdetekben üres. Beszéljétek meg a gyermekekkel, hogy ahányszor békésen képesek együtt is működni vagy teljesítik az általatok kért feladatot: kapnak egy gyönyörű üveggolyót. Lehet kapni többféle méretben, tehát kisebb dolgokért kisebbet, nagyobb dolgokért nagyobbat. Ha egészen megtelik a jutalom-üveg, akkor találjatok ki nekik valami meglepetést, hogy érezzék; jó úton haladnak a közös munka során.

Trust is like a marble jar...
www.hrbuilders.eu – Marble jar

Kezdhetitek néhány apróbb célkitűzéssel:

  • osztozkodás
  • kedves szavak használata egymás irányába
  • segítségnyújtás a másiknak

A meglepetés pedig egészen apró dolog is lehet, ha megtelik az üveg, például dupla desszert vagy pizza vagy bármi, amit imád a gyermek. Ösztönözzétek őket arra, hogy elmondják nektek, ha a tesójuk jót tett, hogy önzetlenséget is tanuljanak. Hiszen közös érdekük az üveg megtöltése. Arra viszont figyeljetek, hogy ne essen át egyikük sem a ló másik oldalára azzal, hogy a saját jó cselekedeteire is felhívja a folytonos figyelmeteket.

Második: használjatok időzítőt egyes játékoknál az osztozkodás során.

Nem Hallja, Kermit, Nem Lát, Nem Beszél, Vicces, Béka
pixabay

Nem olyan minden alkalommal, mintha folyamatosan ugyanazt a játékot akarnák épp használni, ugyanabban a pillanatban? Ez bosszantó lehet, ugyanakkor oktató jellegű is. Állíts be egy időzítőt a nap különböző részeire, amikor azt észleled, hogy egy játékon zajlik a vita. Magyarázd el nekik, hogy mindenki használhatja a játékokat, de ha valamelyiken veszekedni kezdenek arra időzítőt fogtok alkalmazni. Az időzítő jelzi, hogyha oda szükséges adni most már a tesónak is a játékot.  Mindegyikük azonos időtartamot kapjon. Eleinte biztosan elengedhetetlen lesz, hogy ti is odafigyeljetek a jelzésre, mert megpróbálják majd elsunnyogni vagy elnyújtani a saját kijelölt időszakukat. Amennyiben viszont ez rendszeresítve lesz, meg fogják tanulni, hogy amikor lejár az idő, oda kell adniuk a másiknak is az adott játékot.

Harmadik: az önérvényesítés modellezése, hangos gondolkodással

Lány, Hiszem, Nő, Divat, Hölgy, Gondolkodás, Buborék
pixabay

Amikor a gyermekek összevesznek valamin, gyakran beugrik a szülő, hogy ő maga oldja meg a vitákat. Noha ez meg fogja állítani a vitázást, nem fogja megtanítani a gyermeket arra, hogy miként kell kezelni egy adott problémát. Így amikor a probléma legközelebb felmerül, ismét veszekedés lesz a vége. Sokkal hasznosabb lehet az a módszer, amikor megpróbáljátok rávezetni őket a megfelelő indulatkezelésre. A hangos gondolkodás erre egy tökéletes módszer lehet. Ülj le a gyermekkel kommunikálni és mondd el neki, hogy most hangosan fogtok gondolkodni.

Ha arról panaszkodik például a lurkó, hogy nem akarja odaadni a filctollakat, amiket a testvére kér, mondd, hogy „Ha filctollra lenne szükségem azt mondanám: ide tudnád adni a pirosat, kérlek, amennyiben éppen nem használod?” Ez pusztán rávezeti őket a megfelelő párbeszédek alkalmazására, de nem lesz belőle kiabálás és vita. Az viszont nem visz majd jó irányba, hogy ha közvetlen utasítást adsz valamelyiküknek. Ha azt mondod neki: „Ha a filctollat akarod, kérd el tőle.” Akkor folyamatos érveléshez fogtok kilyukadni, miszerint „úgysem adja ide” és társai. Kérd meg őket, hogy próbálják el, mit fognak mondani a testvérüknek egyes helyzetekben, hangosan. Aztán kedves szavakkal forduljanak egymás felé és ne legyenek követelőzők.

Negyedik: gondoskodjatok a napi fizikai aktivitásról.

A magas feszültségszint amiatt is lehet, ha túl sok energia tolong a gyermekekben. A testmozgás viszont képes csökkenteni azt, így nemcsak egészségesebbek lesznek, de kevésbé feszültek is. Köztudottan hangulatjavító hatású a sport és egy gyermek mentális, fizikai fejlődését is segít előre lendíteni.

Ötödik: legyen egy állandó napi rutinotok.

Lány, Kék, Nő, Szépség, Portré, Női, Alkalmasság, Stone
pixabay

Most tulajdonképpen minden család elveszítette a napi rutinját, amit jó eséllyel, hosszabb-rövidebb idő alatt sikerül újra felépíteni. Mindannyian beleesünk abba a napszak-zavarba, amikor hétfőn azt hisszük, hogy már szerda van, szerdán meg azt, hogy szombat… jómagam sem tudom, amióta elestem a mindennapjaimtól, hogy mikor milyen nap van. Elnyújtottak a napjaink és emberi természetünknél fogva, hajlamosak vagyunk a lustaság felé kacsintgatni, mintha pihentető vakáción lennénk (haha, hát hogyne).

Viszont mindannyian tudjuk, hogy ez valójában, cseppet sem vakáció. Most már bizonyára belefáradtál ismételgetni a gyerekeknek, hogy attól, ha nincs suli, még ugyan úgy el kell kezdeni, végig kell csinálni és be kell fejezni egy napot, mint korábban. Egy ütemterv jó ötlet lehet a mindennapok egyenes vonalra helyezéséhez. Étkezzetek egészségesen és kijelölt időkben. Legyen reggeli, ebéd, vacsora, némi uzsonnával és adjátok meg ezen tevékenységeknek a módját is. Ügyeljetek az időben történő lefekvésre és a felkelésre is. Ezek az apróságnak tűnő dolgok mind-mind segítenek majd túlélni ezt a feszült, otthoni őrületet.

Hatodik: próbáljatok meg létrehozni mindenki számára egy kevéske „személyes teret”.

Tapéta, Szoba, Fal, Lakás, Gyerekszoba, Lakberendezés
pixabay

Ha nincs több szoba a lakásban ez nyilván nehéz feladat, de egy elkerített sarok is megfelelő célt szolgálhat, ahová éppen leülhet olvasni vagy kikapcsolni a pihenni vágyó fél. Ugyanis a karantén időszakának az is hátulütője, hogy mindenki össze van zárva, reggeltől estig, hétfőtől vasárnapig. Ez meglepően megterhelő tud lenni. Egészen kicsi gyerekeknek akár a konyhaasztal alatt is, még izgalmassá is fogja tenni a pihenőidőt. A cél, hogy ez egy picike magánszférát adjon a számukra. A kreatívabbak mini bunkert is készíthetne a szoba valamely kisebb pontján, párnákkal, takarókkal, hogy kiereszthesse a fáradt gőzt minden gyermek a családban.

Hetedik: egyénileg kijelölt idő minden gyermek számára a szülővel.

Idő, Ébresztőóra, Óra, Karóra, Perc, Régi, Második
pixabay

Ahogy azt korábban is írtuk, a legtöbb konfliktust tesók esetén talán a szülők figyelméért folyó harc adja. Annak érdekében, hogy ezen enyhíteni lehessen, érdemes a napszakban egy 15-20 percet egyénileg szánni minden gyermekre, amikor kizárólag vele foglalkozunk, kivételek nélkül. Ezzel kielégíthetjük azt a szűnni nem akaró vágyat, hogy egy kicsit az adott lurkó lehessen a középpontban.

Csak kitartás, már biztosan nem tart olyan sokáig ez a kényszerű összezártság és előbb vagy utóbb, minden visszakerül majd a régi kerékvágásba.

(VIA)

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkSkolik Ágnes – Hogyan születnek a nagymamák?
Következő cikkKINCS: erősödik a családon belüli összetartás a járványban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .