7 titok a szülés körül, melyről szinte senki sem beszél

szülés

A szülést úgy szokás emlegetni, mint egy csodálatos és gyönyörű dolgot. Az igazság azonban ennél sokkal véresebb, undibb és fájdalmasabb. Érdemes tisztában lenned ezekkel a „titkokkal”, hogy semmi se érjen váratlanul a nagy napon.

1. Vér és mosoly

A szülést követően, mikor az újszülött babádat először a karodba kapod, az egy gyönyörű és felemelő pillanat lesz. Ám, emellett készülj, hogy nem épp úgy fog kinézni, ahogy azt a filmeken látod. Véres, ragacsos, lilás-rózsaszínes lesz, egészen addig, amíg le nem tisztítják a kisbabádat – bár a magzatmáz, akkor is rajta marad.

2. Szülés utáni tisztulás

Azt nyilván tudod, hogy a szülés után pár hétig vérezni fogsz. Ám, azt már kevésbé hangoztatják, hogy ez az első pár napban, nem épp sima menstruációhoz hasonló. Darabos lesz, ami olykor ijesztő lehet, de ez egy természetes folyamat.

3. A nagy dolgok

Szülés előtt – amennyiben van rá idő – beöntést kapsz. Ez kínos lehet, de enélkül hidd el, sokkal kellemetlenebb lehet a vajúdás. Szülés után azonban a mosdó látogatás – császár- és gátmetszés esetén – bizony égető, fájó érzéssel párosul. Könnyű ételeket érdemes tehát fogyasztanod, és kerülnöd kell az erőlködést.

4. Placenta

Azt hinnéd, hogy a baba megszületésével vége a fájdalomnak, de nem. A méhlepénynek is „világra kell jönnie”. Ehhez pedig gyakran rá kell segítenie az orvosnak:
1. nyomja a hasadat lefelé a gyomrodtól (juj),
2. kézzel veszi ki (juj, juj).
Mindkét módszer fájdalmas, úgyhogy légy bizakodó, és amikor másodszorra kell igazán nyomnod, tégy meg mindent.

5. Gátmetszés

A nagy fájdalomtól ugyan azt nem érzed, ahogy vágják, de a varrásnál már igencsak van erre esélyed. Természetesen érzéstelenítés esetén szerencséd van. A seb még pár napig éghet, fájdogálhat, de gondolj arra, hogy ez azért sokkal jobb, mintha repedtél volna…

6. Császármetszés

Az lényegében mindegy, hogy programozott vagy sürgősségi, magán a folyamaton nem változtat. Érzéstelenítés után elhúznak előtted egy „függönyt”, így nem látsz semmit, de ettől még érzel. Nem kellemes. Van, akinek kifejezetten fáj vagy épp annyira leesik a vérnyomása, hogy szédül és hányingere lesz, esetleg hány. Utána 9-12 órán át vízszintben kell feküdnöd, különben pár nappal később csillapíthatatlan, migrén-szerű fejfájásod lesz.

7. A pocak marad

A szüléssel a méhed nem fog hipp-hopp összezsugorodni, így bizony számolnod kell egy puha, plöttyedt hassal, melynek mérete, alkattól és genetikától függően, egy 3-6 hónapos várandós pocak is lehet. Ez fokozatosan fog visszazsugorodni.

8. Ezek a „titkok” nem festenek túl jó képet a szülésről, de ne feledd!:
Minden nő másként éli meg gyermeke világrajöttét.
No meg persze, ezek mind mellékesekké válnak, mikor a kezedben tarthatod a kisbabádat.

fotók: freepik.com. pexels.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkEgyedül a hozzátáplálás rögös útján
Következő cikkA Down-szindrómás gyerekektől nem kell félni!