A játék sokfélesége

A játék sokfélesége

Játszani tudni kell! Sokszor, sokáig, sokféleképpen! A játék feszültségoldó hatással bír, és a megváltozott hormontermelés fokozza az öröm érzetet. A játékhoz nincs szükség minden esetben játékszerre. Gondoljunk csak az örökzöld bújócskázásra, piros pacsizásra, jókedvű pajkos birkózásra.

Vagy a kergetőzés, diótörés, különféle erőpróbákra. És a legérdekesebb, leginkább nevelő hatással járó játék, amikor élethelyzeteket játszunk el. Ez a játéktípus bír a leggazdagabb hozadékkal, és a szórakoztatás mellett nevelő hatás és igazi prevenció is kikerekedhet belőle.

A játékszerek sokasága közül a legkedveltebbek a reklámmentes övezetben élő gyermekek számára a saját készítésűek. Az örömélmény kézzel fogható eredménye és elhasználódásukkal megtapasztalhatják gyermekeink az élet ciklikusságát, hogy újra elkészíthetőek, a különböző élethelyzetek újra átélhetőek.

A TV-n mesefilmen, reklámokon élő gyermekeknek nyilván a leggyakrabban látott mesehősök.

Tévedés azt hinni, hogy a gyerekek boldogsága és a játékok száma között összefüggés van! A szülők általában sokkal több játékot szereznek be gyermeküknek, mint amennyire szükségük volna. Egyrészt, hogy saját gyermekkori élményeiket kárpótolják, másrészt hogy gyermekeiket önálló játékra motiválják.

Az a hit, hogy a gyermeket együttműködővé teszi, ha sok és sokféle játéka van, téves. A gyermek önállósága és a szülő érzelmei közötti összefüggés viszont tény. És az is, hogy a gyermekeink, akkor ragaszkodnak hozzá leginkább, hogy játszunk velük, ha zaklatottságunkat, rosszkedvünket érzik. A játékkal elterelő hadműveletet kezdeményeznek, hogy az általuk ösztönösen nagyszerűnek ítélt örömélményt velük együtt megélve, más szemmel nézzünk a kialakult, megoldásra váró helyzetre. E technikára általában már féléves koruktól képesek. Ösztönösen teszik. Genetikai kód bennük, magzat kori tapasztalataik vannak arról, hogy anya mindig megállt egy pillanatra, amikor mocorogtak a pociban, és a simogatást általában mosoly is kísérte.

Gondoljanak csak bele kedves Szülőtársaim: az életben nincsen annyi sürgető dolog, mint amennyit mi annak érzünk. Valóban eléggé felgyorsultak a dolgok körülöttünk sok szempontból. Bár a Föld nem forog gyorsabban, és a nap is még mindig 24 órából áll, a gépek adta gyorsítással azonosulva, a reklámok motiválta sokszínűség okán, habzsolni szeretnénk az élményeket. Pedig a mosatlan is megvár, és a barátnő is megérti, ha akarja, amikor nem alkalmas az időpont a könnyed csevejre. Az éretlen felnőtt emberben erős a hajlam a kicsik kérését hárítani, azzal, hogy előbb a másik felnőtt, majd később…teszi mindezt azzal a céllal, hogy a gyermeket türelemre kell nevelni. És az alapgondolat jó. Csak az marad ki a sorból az esetek többségében, hogy azért várj egy kicsit gyermekem, mert.. és mert… és tudod, amikor…. tehát ezért… kérlek, légy türelemmel.

Ahogy felnőtt társainknak megindokoljuk a várakozás okait, a gyerekeknél is meg kellene. Ellenkező esetben nem a türelemre neveljük őket, hanem a mellőzöttséghez szoktatjuk, az értéktelenség magvait szórjuk el kis lelkükben, és önbecsülésüket ássuk alá. Ráadásként negatív példát mutatunk az együttműködés tantárgyból. És a negatív következmények közé sorolható az is, hogy tőlük meg viszont elvárjuk, hogy ha kérünk valamit, azonnal teljesítsék.  Gyakran vagyunk velük inkorrektek…

Gyakran szoktam mondani szülőtársaimnak, hogy hiába remek a nevelési koncepciónk, ha az önállóságra nevelés eredményességére mindössze néhány évet szánunk. Legalább 18 évet kellene adnunk magunknak a cél eléréséhez, és azzal is tisztába kell lennünk, hogy a kezdet kezdetén a mi részünkről befektetett többlet szerint szembesülünk eredményességünkkel kamasz gyermekünk viselkedése kapcsán.

Nos a nevelés szigorán tompít a játék, akár eszközt alkalmazunk, akár nem.  A társasjátékokon keresztül is tanulják a szabályrendszert és annak fontosságát, élesítik képességeiket, hogy bátran szembenézzenek azokkal az élethelyzetekkel, ami veszteséggel jár. Minden korosztályban alkalmazhatók ezek a játékok.

Kedves Szülőtársaim! Játszatok hát gyermekeitekkel az együttműködés, a szeretettel, figyelemmel való megjutalmazás és a nevelés érdekében, és játszatok a saját érdeketekben! Fő motivációként pedig tartsátok szem előtt, hogy az ÉLET nem csak munka és feladat, hanem ugyanakkor szeretet és boldogság (is lehet), ami igazából működteti az életünket.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkFarsangi versek és mondókák
Következő cikkMennyi az egészséges korkülönbség?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..