Mennyi az egészséges korkülönbség?

kisfiú ölében egy csecsemő és megpuszilja

Egy friss kutatás szerint legalább hat hónapot érdemes várni a következő terhesség előtt, de 11 hónap lenne az ideális. A hat hónapnál kisebb különbség ugyanis növeli a vetélés, a koraszülés, a fejlődési rendellenességek és az alacsony születési súly kockázatát, míg a 11 hónapos vagy annál nagyobb különbség jelentősen csökkenti azt.

„A két terhesség közötti megfelelő időtartam kihagyásával  egyszerűen, könnyen  és olcsón javítható a terhességek kimenetele” – mondta a kutatás vezetője, dr. Sorina Grisaru-Granovsky, a jeruzsálemi Shaare Zedek Medical Center szülészeti és újszülött-osztályának vezetője.

Azt már korábban is megállapították, hogy ha túlságosan rövid idő telik el két terhesség között, az alacsony születési súlyhoz, elégtelen méhen belüli növekedéshez, halvaszületéshez és egyéb magzati rendellenességekhez, illetve akár az anya halálhoz is vezethet. Hogy pontosabb képet kapjanak, Grisaru-Granovsky és munkatársai több mint 440 ezer, 2000 és 2005 történt olyan élveszületés adatait vizsgálták, ahol az anyának legalább a második gyermeke jött világra.

Azoknál, akik hat hónapnál kevesebbet vártak, 23%-kal nőtt a koraszülés esélye és 15%-kal gyakrabban születtek a korukhoz képest kis vagy nagyon kis termettel a babák. 14%-kal gyakrabban fordultak elő fejlődési rendellenességek, és 64%-kal volt gyakoribb a korai gyermekhalálozás.

Az sem igaz azonban, hogy minél hosszabb az eltelt idő, annál jobb: azoknál, akik több mint 5 évet vártak a következő babával, közel 40%-kal nőtt a koraszülés esélye.

„Ha két terhesség között kevés idő telik el, az gondot okoz, és úgy tűnik, a hat hónap ebben a legjelentősebb időhatár” – kommentálta a kutatást dr. Steven Allen, a texasi Scott & White Healthcare szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője. – „A jó hír az, hogy a nők többsége ennél nagyobb különbséggel vállal gyermeket.”

A legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy a kismamák tudják: az, hogy valaki nemrég szült vagy éppen szoptat, nem jelent védettséget az újabb teherbeeséstől, ezért a fogamzásgátlást ilyenkor is folytatni kell.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA játék sokfélesége
Következő cikkMiért nem eszik ez a gyerek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..