A karácsonyi menü megtervezése

kari3.jpg

Mostanra talán már tudjuk, hogy mi lesz a karácsonyi ünnepek forgatókönyve: mikor, kihez megyünk vendégségbe, és mikor látunk mi vendégeket. Ha esetleg nem tudnánk, érdemes lassan megbeszélni, megvitatni. Tervezzük hát meg előre a vendégségek menüjét is.

Sok-sok fontos vagy érdekes szempontot kellene figyelembe venni az ételsor meghatározásakor.

  • Hány emberre készülünk?
  • Van-e köztük bármilyen ételallergia, egészségügyi probléma, ami bizonyos ételek fogyasztását kizárja? (Cukorbetegség, tej- vagy tojásallergia, lisztérzékenység, stb.)
  • Vannak-e szabadon választott, fontos igények, amelyekre tekintettel kell lennünk? (Absztinencia, vegetarianizmus, vegán étkezés, húsmentes étkezés, stb.)
  • Az ízlésbeli eltérések mennyire befolyásolják a menü választékát? (Az egyik vendég csak szárnyast eszik, a másik csak halat, a harmadik nem eszi meg a zöldségeket.)
  • Érdemes emiatt kétfélét (vagy akár többfélét) főzni, vagy mindenkinek megfelelhet a diétás választék?
  • Mennyire vagyunk otthon a konyhában? Kezdők is remek, viszonylag egyszerűbb ételeket készíthetnek. Profi, nehéz műveleteket igénylő menüsort csak akkor állítsunk össze, ha biztosan menni fog az előállítása.
  • Mennyi időnk lesz az étel elkészítésére? Két óra alatt egyszerűbb, akár tésztás ételeket készíthetünk, míg ha van egy napunk, belekezdhetünk a pulykasütésbe vagy a nehezebb sütemények elkészítésébe is.
  • Van-e segítségünk? Persze figyeljünk arra is, hogy a konyhában el is kell férni többeknek, ha arra kérünk valakit, hogy álljon mellénk segíteni.

Ezek a szempontok persze szűkítik a választékot, így talán segítenek is kiválasztani a meghatározó elemeket. Mielőtt nekiállunk a menü összeállításának, a fenti kérdésekre egyenként tudnunk kell a pontos választ.

Ezután állhatunk neki a pontos menü meghatározásának. Fontos, hogy a menü egyes pontjai illeszkedjenek, egy szép ívet alkossanak. Jó, ha minden fogáshoz olyan italt kínálunk, ami illik hozzá, és ha az egyes fogások íze illeszkedik az előzőhöz. Ne legyen együtt túl nehéz az étel, de azért jól lehessen lakni vele. Jó ötleteket meríthetünk a kedvenc ételeinkből, vendégségekben, éttermekben ellesett ételekből vagy akár a szakácskönyvekből, műsorokból.

A karácsonyi ételsorok jellegzetes hozzávalói, ízei a következők:

  • aperitifként mézes pálinka, gyümölcsös likőrök, esetleg rum
  • előétel: lehet körtés, almás, diós, vagy valamilyen halból vagy szárnyashúsból készült falat
  • leves: jellegzetes a borleves vagy a halászlé, de a fűszeres-alkoholos gyümölcslevesek vagy húsos, nehezebb levesek is megfelelnek, de vigyázzunk, hogy ne lakassuk jól levessel a vendégeket
  • hal: mandulás, rántott vagy narancsos ízesítéssel a legnépszerűbbek karácsony környékén
  • szárnyas: mázas, ropogós sültként vagy sok gyümölccsel szokás tálalni, esetleg jellegzetesen karácsonyi töltelékkel
  • hús: karácsonyi fűszerezéssel, pirosra sütve tálaljuk
  • köretek: gesztenyével kiegészítve, gyümölccsel vagy aszalt gyümölccsel gazdagítva
  • édességek: mézes, narancsos, csokoládés, gesztenyés sütemények, vaníliás illatok, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezett falatok
  • italok: rum, forralt bor, puncs, fűszeres gyümölcslevek, finom borok, likőrök

Természetesen ennyi fogást egyáltalán nem kell feltálalni (bár lehet), ezekből válasszunk annyit, amennyit szeretnénk.

Menüsor minták receptekkel:

Karácsonyi menü kezdő vagy időhiányos háziasszonyoknak

Karácsonyi menü a klasszikus hangulathoz

Könnyű karácsonyi menü

hirdetés