Karácsonyi menü kezdő vagy időhiányos háziasszonyoknak

Karácsonyi menü

Ha nem szoktuk vagy nem érünk rá fél életünket a konyhában tölteni, megfelelően összeválogatott ételekkel akkor is teljes értékű karácsonyi vacsorát tálalhatunk. Az előző napi előkészületekkel és a konyhai műveletek sorrendjének gondos tervezésével tovább rövidíthetjük a főzési időt.

Diós szárnyas-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, só.

A megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom. Tálaláskor leveses csészékbe merem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.

Batyuban sült hal

Hozzávalók 8 személyre: 4 nagyobb szelet tengeri halfilé vagy lazacfilé, 3 dl tejszín, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tej, kakukkfű, feketebors, 2 db citrom, 1 doboz mirelit vajastészta, esetleg 16 szelet bacon

A halfiléket félbe vágjuk, és bepácoljuk. A pác három deci tejszínből, négy-öt gerezd fokhagymából, egy deci tejből készül, kakukkfűvel, őrölt feketeborssal és egy citrom lereszelt héjával. Ebben a pácban ideális esetben egy éjszakát, de legalább két-három órát töltsenek el a halszeletek.

Egy zacskónyi mirelit vajastésztát nyújtsunk vékonyra, egy-másfél milliméteresre és vágjuk nyolcfelé. Minden halszeletet papírtörlőn forgassunk szárazra, és tegyük egy-egy tésztalap közepére. Tegyünk rá vékonyra vágott, hámozott citromszeletet, pár szelet fokhagymát,  és ízlés szerint akár kakukkfüvet vagy bacont is. Ezután borítsuk be a tésztával, szurkáljuk meg villával valamilyen szép mintában, hogy a gőz kijöhessen belőle, és vékonyan kenjük meg tojással. 220 fokos sütőben pirosra sütve mennyei!

Csirkemellek szalonnaköpenykében zöldségekkel, krumplipürével

Hozzávalók 6 személyre: három egész csirkemell, 40 dkg bacon, 5 dkg vaj, 20 dkg trappista sajt, só, fekete bors, őrölt szerecsendió, egy pohár fehérbor

A csirkemelleket vágjuk ketté, majd vékony szeletekre. Egész kicsit klopfoljuk ki, majd fűszerezzük enyhén sóval (kevéssel!), borssal és őrölt szerecsendióval. Vajazzunk ki egy jénai tálat. A csirkemell szeletekbe ujjnyi méretű sajthasábot teszünk, rátekerjük a hússzeletet, majd ezt tekerjük át egy bacon-nel. A kis karikákat tegyük szorosan egymás mellé a jénaiba. Ha készen vagyunk, öntsünk rá egy pohár bort, és takarjuk le. 200 fokos sütőben süssük lefedve addig, amíg puha lesz – szánjunk rá nagyjából másfél órát. Ezután vegyük le a tetejét, tekerjük a maximumra a hőfokot, és tíz perc alatt süssük pirosra-ropogósra az egészet. Párolt zöldséggel és krumplipürével kínálhatjuk.

Csokoládés narancstorta

Hozzávalók a tésztához: 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál kristálycukor, 6 tojás, 6 evőkanál olvasztott vaj, 6 evőkanál kandírozott narancshéj, 6 evőkanál csokoládé-pasztilla, sütőpor. Hozzávalók a krémhez: hidegen kikeverhető csokoládés pudingpor, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 dl narancslé, 2 evőkanál kandírozott narancshéj. Díszítéshez két marék csokiforgács

A tészta hozzávalóit összekeverjük: először a tojásokat dolgozzuk el fehérre és habosra a cukorral, majd hozzáöntjük a vajat, és ha ez is krémes: jöhet bele fokozatosan, kanalanként a sütőporral összekevert liszt. Ha kidolgoztuk a tésztát simára, tegyük bele az apróra vágott kandírozott narancshéjat és a csokipasztillát. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon 60 perc alatt megsül. Ha kihűlt, vágjuk ketté.

A krémhez a hidegen elkeverhető csokoládés pudingport tej helyett keverjük ki tejszínnel, tejjel és narancslével, majd keverjük bele a kandírozott narancshéjat. A krém felét tegyük a tortalapok közé, a másik felét a tetejére és az oldalára. Szórjuk meg csokiforgáccsal vagy rokokó tortadarával.

Italok

Angol puncs (alkoholos!)

Hozzávalók: 1 csésze citromlé, 2 csésze jó minőségű vörösbor, 2 csésze cukor, 2 csésze víz, 4 csésze gyenge gyümölcstea, 30-40 dkg vörös bogyós gyümölcs, 2 narancs, 3 fahéjrúd, 5-6 egész szegfűszeg.

Vegyünk elő egy közepes méretű lábost, és egy szimpatikus bögrét. A bögre lesz a mérce, amivel a különböző alkotóelemeket méregetjük.

Először egy bögrényi citromlevet öntsünk a lábosba. Majd vegyünk elő egy finom, de tényleg finom vörösbort, és ebből két bögrényi mehet a citromlé mellé. Ezután következhet három bögrényi cukorszirup. (Javaslom, hogy készítsük el a cukorszirupot két bögre cukorból és két bögre vízből, addig főzve, amíg sűrű nem lesz. Ha nincs kedvünk hozzá, akkor jobb híján két bögre cukor és egy bögre víz menjen a lábosunkba.) Ezután következik négy bögre víz vagy négy bögre gyenge gyümölcstea, valamilyen bogyós gyümölcs ízesítéssel. Ezután szórjunk a lábosba vörös bogyós gyümölcsöket, amit épp szeretnénk, de legalább 30-40 dekát, akár fél kilónyi is lehet. Két felkockázott narancs is mehet bele. Három fahjéjrúd, öt-hat szegfűszeg is kerüljön a lébe. Ha van kandallónk, akkor mellette lehet folyamatosan melegíteni, ha nincs: gyenge lángon tartsuk melegen az egészet. Igazán ünnepi, és nagyon finom!

Alkoholmentes karácsonyi puncs

Hozzávalók: 2 csésze víz, 1 csésze cukor, 4 csésze fekete ribizli, 2 csésze narancslé, 1 csésze citromlé, 2 csésze ananaszlé, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj, 2 liter gyömbér ital

Öntsük össze a hozzávalókat a gyömbéren kívül. Forraljuk fel, szűrjük le, majd hűtsük le. Tálaláskor óntsük fel a gyömbér itallal. Narancs szeletekkel, koktél cseresznyével díszíthetjük.

Karácsonyi narancslé

Öntsünk egy liternyi narancslevet (legjobb a valóban frissen facsartból, de természetesen készülhet finom dobozosból is) egy kancsóba, és tegyünk bele két rúd összetört fahéjat, meg három szem összezúzott szegfűszeget és két-három kandírozott gyömbért. Egy éjszakán át hűtsük őket együtt, majd másnap leszűrve kiönthetjük.

fotó: pexels.com
hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .