Karácsonyi menü a klasszikus hangulathoz

Karácsonyi menü

Ez a menü maga a karácsonyi hangulat. Ha álmodunk a karácsonyról: épp ilyennek álmodjuk. Mázas, ropogós sültek, mézes, narancsos, csokoládés falatok, fahéjas illatok, fűszeres italok. Természetesen nem kell ennyi fogást feltálalni (bár lehet), ezekből válasszunk annyit, amennyit szeretnénk.

Fahéjas-csokoládés körteleves

Hozzávalók: 1 üveg körtebefőtt, 2 dl csokoládélikőr, 3 dl tejszín, 2 dl tej, csokoládés pudingpor, ízlés szerint fahéj, tejszínhab és csokoládéforgács a tálaláshoz

A befőttről leöntjük a levét, és a körtét csíkokra vágjuk. Kevés vízzel és őrölt fahéjjal, felforraljuk, és közben a pudingot kikeverjük tejjel és tejszínnel. A körte forró levéből egy merőkanálnyit teszünk a pudingba, simára keverjük gyorsan és beleöntjük a körte mellé. Átforgatjuk, és melléöntünk egy pohárka csokoládélikőrt. Akár melegen, akár hidegen tálalhatjuk. Díszítsük tejszínhabbal és csokiforgáccsal. Ha gyerekek vagy várandósok is esznek belőle, a csokoládélikőrt hagyjuk ki belőle, mert nem fő el az ételből.

Klasszikus karácsonyi lazac narancssal és vörösborral

Hozzávalók: egy szép nagy 40 dekás lazacsteak szelet, 2 db narancs, 3 dl vörösbor, 5 dkg vaj, só, bors

Vajazzunk ki egy tálat, béleljük ki meghámozott, karikákra vágott narancsszeletekkel és tegyük rá az enyhén sózott lazacfilét. Szórjuk meg jó alaposan feketeborssal, öntsuk nyakon a vörösborral, és a tetejét is borítsuk be narancsszeletekkel. Tördeljünk a tetejére úgy öt deka vajat. Fél óra a meleg sütőben, és káprázatos karácsonyi csemege. (Ha nem lazacból készítjük, akkor inkább fehérbort használjunk, mert a többi hal húsán nem néz ki jól a vörösbor festékanyaga.)

Mázas pulykasült pirított krumplival és párolt sárgarépával

Hozzávalók: Egy 3-3,5 kg-os bébipulyka, 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg margarin, 5 dkg méz, 1 fej v. hagyma, 15 dkg dió, 2 szelet kalács, 4 tojás, 1 kupica konyak, 1 alma, só, 1-1 kk. p. paprika, bors, 4 babérlevél, 6-8 borókabogyó, 4-5 szegfűszeg

A diót megpirítjuk, majd durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk.

A megtisztított pulyka bőrét, a hasüreg felöl a kezünkkel, óvatosan fölemeljük. Először az almát, majd a vékony szalonnaszeleteket a bőr alá csúsztatjuk: legnagyobb része a mellre jusson, de egy-egy szelet maradjon a combokra is. A tölteléket a hasüregbe tömjük, a nyílást bevarrjuk. Két fakanalat teszünk egy magas falu tepsi aljára, a megtöltött pulykát erre fektetjük. A margarint elkeverjük a mézzel, és a pulykát a keverék felével megkenjük. A darabos fűszereket mellédobjuk, és a tepsit dupla alufóliával lezárjuk. (A fakanálra azért van szükség, nehogy a pulyka bőre a párolódás során a tepsi aljára tapadjon, mert akkor nem tud megpirulni.) Vizet nem öntünk alá. A forró sütőbe tolva 20-25 percig erős, majd közepes lánggal annyi óráig hagyjuk párolódni, ahány kilós volt a pulyka. Ezután a fóliát levesszük, a maradék margarinos mézzel megkenjük a pecsenyét, és szép ropogósra sütjük. Libazsírban pirított krumplit és párolt sárgarépát adhatunk mellé.

Mézestorta narancsos krémmel

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 12 dkg méz, két tojás, 7 evőkanálnyi tej, 25 dkg cukor, 40 dkg liszt, szódabikarbóna. Hozzávalók a krémhez: 25 dkg mascarpone, 3 dl tejszín, egy pohár narancslé, kandírozott narancshéj, két zacskó habfixáló.

A vajat a mézzel, a két tojással, a 7 evőkanálnyi tejjel és a cukorral gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Keverjünk a liszthez jó két teáskanál szódabikarbónát, majd forgassuk ezzel össze a kihűlt krémet. Hagyjuk pihenni egy órát, majd osszuk nyolc cipóba. Nyújtsuk késhátnyi vékonyra, és süssük meg a hat kerek, tortaméretű lapot. Jó kis türelemjáték, de finom mézes illata van, és közben el lehet készíteni a töltelékeket.

A mascarponét keverjünk simára a 3 dl tejszínből vert kemény habbal, adjunk hozzá egy pohárnyit narancslevet és turmixgépben összetört kandírozott narancshéjat. Habfixálóból két zacskónyi kerüljön bele. Ezután töltsük meg a lapokat a krémmel, és hűtőben pihentessük legalább huszonnégy órát. Tálalás előtt öntsük le csokoládémázzal.

Fahéjas-csokoládés linzer

Hozzávalók (pontosan 30 darabhoz): 20 dkg liszt, 15 dkg hideg margarin, 10 dkg porcukor, 6 dkg darált dió, 1 csipet só, 1 mokkáskanál fahéj, 6 dkg csokoládé-pasztilla

A tésztát gyors mozdulatokkal kell összeállítani, majd fóliába téve hűtőbe tenni minimum egy órára. Utána vékonyra kinyújtani, kisszaggatni, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 5-6 perc alatt kisütni. Miután kihült, meg lehet kenni bármilyen főzött krémmel vagy lekvárral, vagy megszórni porcukorral. Néhány óra alatt megpuhul.

Italok

Bécsi puncs

Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet. Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. Melegítsük össze, és már ihatjuk is.

Alkoholmentes tojáslikőr

Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!

Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez.

Keverjük simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzzük öt percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük bele a vaníliáscukrot is és jól keverjük el. Ezután hűtsük le.

Szervírozzuk melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegyük a masszát turmixgépbe és adjunk hozzá egy csésze tört jeget. Mixeljük habosra, a tetejét díszítsük szerecsendióval.

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .