A követelőző gyerekből könnyen válik eladósodott felnőtt

Eleinte csak egy kínos hisztivel kezdődik a közértben egy apróságért, majd később követi a legújabb divathóbort játék, majd a mobiltelefon, majd a helyzet rosszabb esetben komoly érzelmi zsarolássá fajulhat.  Ha a gyerek nem tud bánni a pénzzel, akkor nem csoda, ha felelőtlen a család pénzével.

Ezek után könnyen érthető, hogy később a saját pénzével sem fog tudni bölcsen bánni, és könnyen eladósodik. Létezik ebből kiút? Alkér Orsolya az Életrevalógyerek.hu blog szerzője, gyereknevelési tanácsadó szerint, ilyenkor semmiképpen se torkoljuk le a gyereket, hanem beszélgessünk vele és biztosítsuk őt arról, hogy értjük mennyire fontos számára az, amit akar.  Egészen kisiskolás korig kell várnunk arra, hogy megtaníthassuk gyermekünket arra, hogy ne akarja ilyen könnyelműen elkölteni a család pénzét.

Ehhez arra van szükség, hogy megtanítsuk bánni gyermekünket a pénzzel. Ennek első lépése a saját zsebpénz és megtakarítás, amely elköltéséről önállóan és szabadon dönthet. Aki saját, néha rossz döntésein keresztül tapasztaltja meg a pénzzel való bánásmódot, nem lesz szüleivel követelőző. Ugyanakkor vigyázzunk, hogy ne érje kudarc a gyereket, és ne menjen el örökre a kedve a megtakarításoktól. Biztosítsunk ezért sok sikerélményt, és a legfontosabb, hogy hagyjuk meg a szabad akaratát a saját pénze felett. Mindez azért fontos, hogy a gyerekeink ne eladósodjanak el.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNégy új szülőágyat kapott a Fejér megyei kórház
Következő cikkFar-és comb „szobrászat” a leghatékonyabb Pilates gyakorlatokkal!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..