A magas inzulinszint meddőség kialakulásához vezet

A meddőség problémája sajnos egyre több nőt érint hazánkban is. Az okok között azonban sokszor olyan betegségek szerepelnek, melyeket a megfelelő segítséggel le lehet küzdeni, így pedig a várva – várt gyermekáldás megtörténhet. Az inzulinrezisztencia egyike ezeknek a betegségeknek, ami ráadásul rengeteg nőt érint, és olyan kísérőbetegségekkel is számolni kell a jelenlétében, amik tovább nehezítik a szakemberek és a leendő szülők dolgát. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Az inzulinrezisztencia

A sejtek tápláléka a cukor. Ennek az anyagnak a lebontásával jutnak hozzá a működésükhöz szükséges energiához. Hogy a sejtek képesek is legyenek felvenni a táplálékukat, ehhez inzulinra van szükségük, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta sejtek termelnek. A glükóz felvételéhez szükséges anyag a vérrel jut el a sejtekhez, és itt fejti ki a hatását.

ID-100113152A nem megfelelő táplálkozás, a mozgás-hiányos életmód hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a sejtek fokozott működésre legyenek fogva. A túl sok glükóz a szer-vezetben több inzulin jelenlétét követeli meg. A fokozott működés következtében a sejtek lassan elfáradnak, valamint a sejtek inzulinérzékenysége is csökken. Ekkor még nem beszélünk cukorbetegségről, csupán inzulinrezisztenciáról, ám innen már nem kell sok a szervezetnek ahhoz, hogy 2 típusú cukorbetegség alakuljon ki.

Az IR és a teherbe esés

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy a cukorbetegség mellett az IR a teherbeesés elmaradásáért is felelős lehet. Ennek oka, hogy a folyamatosan magas inzulinszint hátráltatja a petefészkek petesejt termelését, aminek következtében a menstruációs ciklusok hosszabbodnak, vagy rendszertelenek lesznek, így a gyermekáldás is elmarad.

Ráadásul, mivel a petesejtek nem képesek rendesen kifejlődni, így a tüszőrepedés is elmarad, minek következtében a „besült” petesejtek betokozódnak, és cisztákat képeznek. A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma pedig további akadályokat gördít a megtermékenyülés útjába.

Tünetek

Az IR nem jár egyértelmű tünetekkel, így a legjobb védekezés ellene a megelőzés, vagyis az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres mozgás. Azonban, ha már megvan a baj, akkor a következő jelek árulkodóak lehetnek:

  • Hasi zsír megjelenése
  • Menstruációs zavarok, ritka, elmaradozó, hiányzó vérzés
  • A menstruációs zavarok következtében kialakuló méhnyálkahártya rendellenességek.
  • Fokozott szőrnövekedés
  • Zsíros bőr
  • Hajhullás
  • Meddőség

Az IR és a PCOS jellemzősen egyszerre vannak jelen a szervezetben, így a fent leírt tünetek mindkét betegség meglétét jelezhetik.

Kezelés

Az IR kezelése enyhébb esetben életmódváltással történik, ám szükség lehet a gyógyszeres kezelés megkezdésére is. Természetesen a táplálkozás és a mozgás ebben az esetben is kiemelt jelentőségű.

Mivel a betegség jellemzően nem önmagában jelentkezik, így a kísérő gondokat is kezelni szükséges, amiben mindenképpen szakember útmutatására és segítségére kell bíznunk magunkat.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkIdén is felépítették az Erzsébet téri adományfát
Következő cikkMiből készülnek az egészséges sütemények?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..