Miből készülnek az egészséges sütemények?

Jön a karácsony, közeleg a nagy sütések ideje. Ilyenkor nem maradhatnak el a klasszikusok: készül a diós vagy mákos bejgli, mézeskalács, zserbó, aprósütik minden mennyiségben, karácsonyi kekszek, piskóták, miegymás. Ez eléggé ellentmond annak az egészséges életmódnak, amelyet egyre többen igyekeznek követni egész évben. Nincs is ezzel baj, hiszen ezeket a finom ízeket nem is szabad kihagyni az életünkből, legfeljebb egy kis odafigyeléssel egészségesebbé kell tenni őket.

Szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért. Nézzünk is körül egy kicsit, hogy a hagyományos fehér liszt helyett mi mindent találhatunk a kínálatban, amivel érdemes barátságot kötnünk!

Tönkölybúza

A közönséges búzához képest a tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. Egyébként jó tudni, hogy napi 10-15 dekagramm teljes kiőrlésű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin- és ásványianyag szükségletét. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is.

liszt1

Sokan nem szeretik a csak teljes kiőrlésű gabonából készült kenyereket, mert enyhén savanykás az ízük. Ők nyugodtan fogyasszanak olyan kenyeret, amely csak részben készül teljes kiőrlésű lisztből, részben pedig fehér lisztből, már ez is egy nagy lépés lesz az egészséges táplálkozás útján.

Rizsliszt, rozsliszt

A selymes textúrájú, gluténmentes fehér rizsliszt előnye, hogy sütés során könnyebben megkel, így puhább, omlósabb süteményeket készíthetünk belőle. Éppen ezért nem árt, hogyha teszünk hozzá 1/3 arányban teljes kiőrlésű tönkölybúza-lisztet is. Jó hír viszont, ha rizslisztből sütünk, nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

liszt2

A karácsonyi sütésnél valószínűleg kevesebben készítenek száraztésztát, vagy pizzát, nekik a durumbúza-lisztet javasoljuk, ha egészségesebb fokozatra kapcsolnának, kenyérsütésnél pedig egyértelműen a rozsliszt a nyerő.

Mire ügyelj a sütiknél?

A teljes kiőrlésű tönkölybúzából bármelyik sütemény, amelyet készítenénk, a hagyományos receptek alapján megsüthető, elkészíthető, az állagával nem lesz problémánk. Egy picit talán sötétebb és tömörebb lesz a rostok miatt, de éppen ezért egészséges is. Amennyiben viszont a zablisztet vagy a fehér rizslisztet próbálnánk ki, akkor érdemes keverni a tönkölybúza-liszttel, önmagában nem biztos, hogy az eredetileg fehérlisztre szabott recept ugyanolyan jól sikerül. A zabliszt egyébként zabpehellyel, darált dióval vagy mandulával gazdagítva remekül alkalmas zabkeksz sütéséhez is, ezekbe keverhetünk aszalt gyümölcsdarabkákat, csokiba mártva pedig már igazán fenséges csemegét kapunk belőle.

 

hirdetés

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .