A mérges szömörce és a veszélyei

A mérges szömörce és a veszélyei
A mérges szömörce és a veszélyei - pixabay

Mi az a mérges szömörce? Bizonyára hallottál már arról a mérgező növényfajtáról, ami kiütést, hólyagokat okoz. És még ráadásul viszket is. Tudod mi ennek az oka? Az urushiol, ami egy színtelen, szagtalan olaj/gyanta, ami a levelekben található.

Milyen jelei és tünetei vannak a mérges szömörcével történő érintkezésnek?

Az urushiolt allergéneknek tekintik, mert allergiás reakciót okoz – kiütést és néha duzzanatot. Nem mindenki reagál rá ilyen érzékenyen, de az emberek többsége – igen. Ez a reakció a növény megérintését követő néhány órán belül, vagy akár 5 nappal később is megjelenhet. Jellemzően a bőr elvörösödik és megduzzad, és hólyagok jelennek meg. Ezen hólyagok pedig kellemetlenül viszketnek. Néhány nap múlva a hólyagok kérgesek lehetnek, és pelyhesedni kezdenek. 2-3 hétig is eltarthat a gyógyulás.

Méreg Borostyán, Üzem, Levelek, Méreg, Allergiás, mérges szömörce
pixabay

Mikor forduljunk orvoshoz mérges szömörce okozta tünetek esetén?

Célszerű orvoshoz fordulni, ha bármilyen kiütésed van, különösen, ha ez lázzal is jár. Ha a kiütését mérgező szömörce vagy hasonló növény okozta, az orvos ajánlhat hűvös zuhanyt és kalamin krémet.

Mi a stressztörés vagy fáradásos csonttörés?

Súlyosabb esetekben antihisztamin nevű folyékony vagy pirulagyógyszerre lehet szükség a viszketés és a bőrpír csökkentésére. Egyes esetekben szteroidot (mondjuk: STER-oyd), más típusú gyógyszert írhatnak fel. Ez a gyógyszer alkalmazható közvetlenül a kiütésre, vagy tabletta vagy folyékony formában is bevehető.

A mérges szömörce kiütése fertőző?

Maga a mérges szömörce okozta kiütés nem fertőző. De lehetséges, hogy hasonló kiütést kapunk anélkül, hogy valaha is az erdőbe lépnénk, vagy közvetlenül megérintenénk az egyik növényt. Így eshet meg: maga az urushiol átkerülhet egyik emberről a másikra. Ráadásul egy személy bárhogyan elkaphatja, ha valami érintkezik az olajjal, beleértve az erdőben barangolni szerető kutyáját is! Az urushiol még a levegőben is fellelhető lehet, ha valaki például elégeti a növény egy részét.

Mosószerek, öblítők kisgyerekes háztartásoknak | Pepita.hu

Hogyan előzhetem meg, hogy kiütéses legyek?

  • elsősorban tanuld meg azonosítani magát a növényt, hogy elkerülhesd, ha meglátod
  • kerüld azokat a területeket, ahol tudod, hogy ez a növény él
  • viselj hosszú nadrágot, felsőt, amikor hasonló területen jársz
  • ha urushiol olajjal érintkezel, mihamarabb mosd le a bőrödről, de ne fürödj, mert az egész testedet érintheti ezáltal
  • zuhanyozz inkább és szappannal tisztítsd a bőröd

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkFutókihívás és Városligeti Online Gyereknapok
Következő cikk5 tipp a súlyfelesleg legyőzéséhez nyáron

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .