A “MIÉRT-KORSZAK” miértjei

piros kérdőjelek állva és eldőlve

Az óvodás korú gyerekek beszédfejlődése igen látványos és egyben érdekes is. A miért-korszak is egy ilyen fejlődési lépcső egyik ismérve. Tévedés azt hinni, hogy csak a “miért” szócskával fog bombázni minket a gyerek; inkább kérdések halmazaként lehetne leírni ezt az időszakot.

A beszédaktivitás, 3-6 éves kor között ugrásszerűen megnő. A szituatív – azaz cselekvéshez, nem tárgyhoz köthető  – beszéd, szinte észrevétlenül, fokozatosan megy át összefüggő gondolatmenet vezérelte kommunikációba – kontextusos beszéd. Ennek egyszerű oka van; a gondolkodás nyelvi kifejező eszköze a beszéd, a kettő pedig párhuzamosan fejlődik. Tehát minél többet beszél egy gyerek, annál jobban fejleszti a gondolkodását, és ez igaz visszafelé is. 

Út a miért-korszakig és tovább

Mikor a kisgyerek – általában 3-5 éves kora körül – eléri a kontextusos beszéd időszakát, a gondolkodása bonyolultabbá válik, és egyszer csak kinyílik számára a világ. Ekkor köszönt be a miért-korszak.

Ezt az időszakot a folyamatos, szinte végtelennek tűnő beszéd és kérdezés jellemzi. Egyik kérdés következik a másikból – kilométeres kérdés-sort alkotva – gyakran teljesen elkanyarodva az első témájától. Ez a, ami hosszútávon könnyen összehoz egy jó kis szülői agyzsibbadást. Ilyenkor próbáljuk magunkat emlékeztetni, hogy a gyerek nem azért kérdez – miértezik – folyamatosan, hogy minket kicsináljon. A körülötte lévő világhoz, robbanásszerű kiváncsiság vonza, természetes, hogy tőlünk, a szüleitől várja a válaszokat. Próbáljuk az ő szintjén megválaszolni valamennyi kérdését, hisz a gyakori visszautasítás, egy idő után elveszi kedvét a kérdezéstől. Ennek pedig a szülő-gyerek kapcsolat látjhatja kárát.

A kérdések mögötti motiváció azonban, nem mindig tudás szomjból eredeztethető. Előfordul, hogy a gyermek arra használja, hogy a szülő ráfigyeljen, ne hagyja magára. Ezt nevezik szociális miért-korszaknak.

Mivel minden gyermek másként fejlődik – van, aki már 1 évesen két szavas mondatokban beszél, más pedig 2 évesen kezdi kimondani az első szavait -, így a miért-korszak ideje se kőbe vésett.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkMikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?
Következő cikkKabai Barbara, stílustanácsadó