Jól szerepeltek a sertésvirslik a NÉBIH tesztjén. A 21 előrecsomagolt virsli a laborvizsgálatokon megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.
A NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá a fehérje-, víz-, zsír-, só-, és nitrit tartalmukat is megmérték. Az eredmények alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.
Gluténmentes virslik
Hat termék csomagolásán szerepelt a „gluténmentes” felirat, így ezekben az esetekben a vizsgálat erre a paraméterre is kiterjedt.
Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban gluténmentesek voltak.
A sertésvirslik érzékszervi bírálatát is elvégezték, egy mintánál kellemetlen szagot állapítottak meg a szakemberek, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság.
Mit olvashatunk a csomagoláson?
A termékek jelölésének vizsgálata több hiányosságot is feltárt. Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon. Az allergének feltüntetése, az adalékanyagok felhasználása és a „védőgázas csomagolásban” felirat viszont valamennyi esetben megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság.
Melyiket szeretjük a legjobban?
A termékek kedveltségi vizsgálatára is sor került. Laikus és szakértő kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát. Első helyen a Pick mangalica virsli végzett, második lett az Aldi frankfurti virsli, míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.
Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal