A nők súlygyarapodásához köthető gént fedeztek fel

ID-10011808-300x198.jpg

A szakemberek tanulmányukban megállapították, hogy a nők majdnem egyharmadánál lehet a DNS-nek egy olyan mutáns szakasza, amely zsírszövetek kialakulását idézi elő. Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben két és félszerese a valószínűsége annak, hogy többletsúlyt szednek fel, átlagosan több mint 6,35 kilót.

A Maastrichti Egyetem kutatói több mint ötezer férfi és nő súlygyarapodását és -leadását követték nyomon tíz éven keresztül, mielőtt elemzésnek vetették alá DNS-üket olyan géneket keresve, amelyek kapcsolatba hozhatók az elhízással. Így találtak rá az MMP2 – mátrix-metalloproteináz – jelű gén mutáns változatára, amely csak a súlygyarapodásos nők esetében van jelen, a férfiaknál nem.

ID-10011808Freek Bouwman, a Liverpoolban folyó Európai Elhízás Kongresszuson bemutatott tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a nők legkevesebb 30 százalékánál jelen van az MMP2 mutációja.

A férfiaknál is találtak úgynevezett kövérségi gént, amelynek jelenlétét már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták az elhízással. Ez az FTO jelű gén, és azoknál, akik hordozzák ezt, kétszeres a súlygyarapodás kockázata. Ennek a génnek a jelenléte növeli a cukros és zsíros ételek iránti éhséget, és azok a férfiak, akik ilyen génnel bírnak, étkezésenként 100 kalóriával többet fogyasztanak az átlagosnál. Ez egy hét alatt 2100 többletkalóriát jelent – azaz nagyjából egy napi teljes napi kalóriatöbbletet.

Az FTO és az MMP2 jelű gének a nemekhez kapcsolhatók, mivel a nemi hormonok szabályozzák működésüket – mondták el a szakemberek a tanácskozáson.

A holland kutatók felfedezése elvezethet ahhoz, hogy létrehozzanak olyan vizsgálatokat, amely segítségével megállapíthassák, mely nők a leginkább hajlamosak az elhízásra.

John Wilding, a brit elhízásellenes társaság professzora szerint azonban nem szabad mindent a gének számlája írni. “Az embereknek figyelniük kell arra, mit esznek. Génjeidet nem tudod megváltoztatni, de a hozzáállásodat igen” – idézte a professzort a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

MTI

fotó: freedigitalphotos.net

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..