A szülés megindulásának csalhatatlan jelei

A szülés megindulásának csalhatatlan jelei

Mi az, ami minden várandós kismamában közös? Hát persze, hogy a szülés megindulásának jelei iránti, kiemelkedő érdeklődés! Szeretjük azt érezni, hogy irányítjuk, kézben tartjuk az életünket, de a szülés beindulását csak a szervezetet és a babád irányítják

A szülés várható időpontja

Szögezzük le, hogy a lehető legkisebb eséllyel fog a babád világra jönni azon a napon, amit az orvosod a kiskönyvedbe beírt. A 38. héten már érdemes összekészített kórházi táskával élni a mindennapokat, de ne lepődj meg, ha a 41+ hétre tolódna ki a szülés.

A szülés megindulásának jelei

A szülés közeledtét jóslófájások is jelezhetik, melyek hasonlóak az „igaziakhoz”, annyi eltéréssel, hogy ezek rendszertelenek. Végy egy meleg zuhanyt, pihenj, és ha elmúlnak a fájások, akkor még nem kell riasztani a családot. Ám, ha bizonytalan vagy, nyugodtan hívd fel az orvosodat, szülésznődet!

Vannak azonban olyan jelek, melyek egész biztosan a szülést jelzik;

  • Fokozatosan erősödő fájások

Az „igaz” méhösszehúzódások – elletétben a jóslókkal –  egyre erősebbek és gyakoribbak. Alhasi feszülés, hányinger, hasmenés kísérheti őket – hasonlóak a menstruációs fájdalmakhoz. Amennyiben a fent említett fájásokat érzed, kezd el mérni, hogy milyen hosszan tartanak és milyen időközönként jönnek! Ha már kb. 10 percenként követik egymást és min. 1 percig tartanak, ideje elindulni a kórházba.

  • Távozik a nyákdugó

A nyákdugó egy kocsonyás állagú anyag, ami lezárja a méhszájat és ezáltal megvédi a méhet. Amikor a méhszáj tágulni kezd – ezt fájásként még nem biztos, hogy érzed -, a nyákdugó leválhat. Tehát, ha a egy zselés-kocsonyás, színtelen vagy rózsaszín, esetleg kissé véres váladék távozna belőled, ne ijedj meg, inkább kezdj el lélekben felkészülni arra, hogy hamarosan a kezedben foghatod a babádat.

A nyákdugó távozása és a szülés megindulása között több nap is eltelhet.

  • Elfolyik a magzatvíz

Ugye, minden filmben így indul be a szülés? Sok kismama vár erre a pontra, de gyakran már csak a kórházba érkezést követően történik meg. A magzatburok megrepedésével – apró pukkanás – el kezd szivárogni a magzatvíz. Az esetek többségében csak egy kis rés nyílik meg, tehát ne a Niagarát képzeld el. Persze az is megtörténhet, hogy valóban elönt a víz, ilyenkor szélesebben repedt meg a burok.

A megrepedt magzatburokkal már nem szabad otthon fürödni – maximum letusolni – , se szeretkezni, mivel a babát semmise védi a kórokozóktól! Irány a kórház, mivel általában ezt követően 6 órán belül megindul a szülés.

  • Vérzés

Kevés, pecsételő vérzés esetén nem kell megijedni, beszélj az orvosoddal, szülésznőddel! Azonban, ha nagyobb mennyiségű vér távozna, azonnal indulj a kórházba – ha szükséges, hívj mentőt. Vérzés a méhszáj táguláskor jelentkezhet, de a hirtelen bőséges mennyiség, akár a méhlepény leválását is jelezheti.

Összefoglalva, ekkor indulj a kórházba:

  • ha a fájások rendszeressé válnak, és 10 percenként vagy 10 percen belül követik egymást
  • ha elfolyt a magzatvíz
  • ha bármilyen egyéb kellemetlen tünetet tapasztalsz

Mikor kell azonnal mentőt hívni?

Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű vér távozna, a magzatvízzel együtt megjelenik a köldökzsinór vagy a terhességi rángógörcs jeleit észleled (ödéma, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, látászavar, fejfájás). Amennyiben egyedül vagy a szülés megindulásakor, hívj mentőt vagy taxit – sose vezess be egyedül a kórházba!

Erről a témáról a Szülés rovatban olvashatsz többet!

 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkEgészséges reggeli variációk
Következő cikkÚjabb kórházi látogatási tilalmak!