Egészséges reggeli variációk

Egészséges reggelik

Milyen sokat halljuk, hogy fontos a reggeli. Nem tudom nálatok, hogy van, de nálunk reggel valahogy mindig gyorsabban telik az idő, és szégyen, nem szégyen, van, hogy kimarad a reggeli. Ilyenkor nagy a baj, mert az útközbeni kávé-péksütemény nem igazán megoldás.

Gyorsan befalja az ember és mégsem lesz utána kellemes, jóllakott érzésünk. Nyűglődés az ebédig, hogy együnk már valami „rendeset”…

Azért, hogy ez kevesebbszer forduljon elő, gyorsan kell előrukkolni reggelente valami tápláló alternatívával.

Januárban egészséges reggeli variációkat gyűjtöttünk össze, hogy megkönnyítsük a reggeleket, és energikusan kezdjük a napot.

Narancsos zabital
Narancsos zabital

Elsőként jöjjön a gyümölcsös zabital, divatos nevén smoothie. Nem is nevezhető receptnek, csupán a hozzávalók „összedobálása”. Ha nem frissen fogyasztjuk, öntsünk hozzá fél dl szénsavas ásványvizet, mert a zabtól idővel kicsit besűrűsödik. Üvegbe töltve magunkkal vihetjük a munkába, és már útközben iszogathatjuk. Ez egy alaprecept, szinte bármilyen idénygyümölccsel kiváltható és ízlés szerint tovább ízesíthető fahéjjal, gyömbérrel mézzel…

Hozzávalók (kb. 3 dl.):

  • 3 közepes narancs
  • 3 evk. zabpehely
    szódavíz
  • ízlés szerint természetes édesítő pl. méz

A megpucolt, felaprított narancsokat és a zabpelyhet turmixgépben pürésítjük, ízlés szerint 1 dl szódavizet hozzáöntünk. Poharakba töltjük és máris fogyasztható.

Jó tanács: annyi idő még legyen, hogy a turmixos üveget legalább vízbe beáztatjuk, ha el nem is mossuk, mert este kétszer annyi idő lesz elmosogatni!

RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN!

Müzli szelet

Müzli házilag

Ma már nem újdonság otthon müzli szeletet készíteni. Az alap minden esetben a zabpehely. Az ízesítés és az összetevők szabadon bővíthetőek, egészen a mézszirupos csokis verzióig, ami már kérdéses mennyire egészséges és inkább már édességnek számít, de még az édességnek is jobb alternatívája, mint a cukorkák vagy csokik. Mi egy egyszerű alapreceptet mutatunk, cukor és édesítőszerek nélküli verzió, de a gyümölcsök miatt édes lesz, nem kell aggódni.

Hozzávalók (10-14 szelethez):

  • 1 csésze zabpehely (2,5 dl)
  • 1 banán
  • 1 alma
  • 3 szem aszalt szilva
  • 1 evk. reszelt narancshéj
  • 1 kk. fahéj
  • ½ csésze dió

A diót és az aszalt szilvát aprítóval vagy késsel feldaraboljuk, a banánt villával pépesítjük, az almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, majd néhány csepp citromlevet hozzáadunk, hogy ne barnuljon. Egy tálban az összes hozzávalót kézzel összedolgozzuk, hűtőbe 10 percet pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük. A keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk és laposra 1-1,5 cm vastagra egyengetjük, 150 fokon kb. 40 perc alatt szárítjuk-sütjük. Ha kivettük várjunk, míg kihűl, és vágjuk szeletekre. Hűtőben 1 hétig tárolható.

RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN!

 

Erről a témáról a Receptek rovatban olvashatsz többet!

 

hirdetés
Előző cikkTények és tévhitek a tüdőgyulladásról
Következő cikkA szülés megindulásának csalhatatlan jelei

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .