A szülésindítás megkétszerezi a császármetszés esélyét

Az először szülő nők közül azoknál, akiknél indítják a szülést, kétszer nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni, mint azoknál, akik természetes módon vajúdnak. A kutatók becslése szerint az összes elvégzett császármetszés 20 százalékáért a szülésindítás volt felelős.

A vizsgálatba bevont nők 44 százalékánál indították el a szülést, náluk kétszer gyakrabban került sor császármetszésre, mint természetesen vajúdó kismama társaiknál. Amerikai kutatók tanulmányukban, amely az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat júliusi számában jelenik meg, összesen 7800 első szülés adatait összegezték.

A császármetszés – különösen a tervezett műtét – általában biztonságos eljárás, ám hosszabb a felépülési idő utána, mint a hüvelyi szülést követően. Bizonyos kockázatokat is hordoz, például vérrögképződés fordulhat elő, a műtéti terület és a méhnyálkahártya elfertőződhet, illetve a babáknál légzési problémák léphetnek fel.

Mint Deborah B. Ehrenthal kutatásvezető elmondta, a szülés indítása egyes esetekben mégis ajánlott, például akkor, ha a terhesség túllépett a 41. héten.

MTI

Mentés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..