A terhesség alatti dohányzás hatása a mozgásfejlődésre

Dohányzás és terhesség

A terhesség alatti dohányzás rontja a gyermekek mozgásfejlődését és koordinációs képességét, derül ki egy a svédországi Örebrói Egyetemen végzett kutatásból. “A fiúk kézségei jobban romlottak, mint a lányoké” – nyilatkozta Scott Montgomery professzor. “A nikotin befolyásolja az idegrendszer fejlődését és befolyásolja a tesztoszteron hatásait is, így a fiúk fejlődésére sokkal összetettebb a hatása.”

A megfigyelésekbe 13 ezer gyermeket vontak be. Valamennyi résztvevő 1958 márciusának ugyanazon hetében született Angliában. A megfigyeléseket egész életük során folytatták. Édesanyjuk dohányzási szokásait szintén lejegyezték. A gyermekeket 11 éves korukban iskolaorvosi vizsgálatnak vetették alá: 20 gyufaszálat kellett időre összegyűjteniük előbb jobb, majd bal kezükkel. Időre kellett megjelölniük 200 kört, majd egy ábrát kellett lemásolniuk.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek édesanyja naponta több, mint 9 szál cigarettát szívott el terhessége során, nehézségei voltak a feladatok teljesítése közben – főleg, mikor a kevésbé ügyes kezüket (ami legtöbbünk számára a bal) kellett használniuk. Kiderült, hogy a terhesség alatti dohányzás gátolja a gyermekek mozgásfejlődését. Ennek számos oka lehet.

A nikotin hat az acetilkolinra, amely egy fontos információt közvetítő anyag az idegrendszerben, de kihat az idegrendszer korai fejlődésére is. Elképzelhető, hogy a dohányzás méhen belüli oxigénhiányos állapothoz vezet.

„Eredményeink azért is fontosak, mert veleszületett, nem tanult készségeket vizsgáltunk. Ezt nem befolyásolja a szociális és az anyagi helyzet” – nyilatkozta a professzor . “Az eredmények segíthetnek megérteni azt is, hogy az idegrendszeri funkciók miért függnek olyan tényezőktől, mint a kövérség és a 2-es típusú cukorbetegség, amikre szintén hat az anyai dohányzás.”

Gyermekkorban a legkisebb eltérésnek is nagy figyelmet kell tulajdonítani, mert gyors motoros és általános egészségromlást okozhatnak felnőttkorban.

Az eredmények a Journal of Epidemiology and Community Health aktuális számában jelentek meg.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHol legyen a gyerek, amíg anya dolgozik?
Következő cikkÓvodai hiányzás esetén is megvonható lenne a családi pótlék

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..