A trükkös családmenedzser, avagy kockás füzet on-line

családmenedzsment

Nincs tökéletes ember a Földön – csak tökéletes szándék. Amikor azonban a párom az esti káoszban áll neki képet felfúrni, egyszerre betegszik meg a két kölök és a nagypapa, vagy csak simán három helyen kellene lennem egyszerre, borzasztó nehéz elhinni, hogy én pedig igazán tökéletes szándékkal dőlök a kardomba.

Bizony, a családmenedzsment macerás műfaj. A nőt pedig többnyire arra nevelik manapság is, hogy 1. teljesítsen minden terepen az elvárásoknak megfelelően; 2. a háztartás, gyerekek és párkapcsolat összetartása az ő dolga.

De álljon meg a menet! Nézzünk meg egy működő céget, mi is van ott? Megosztják a feladatokat, a projektekben mindenkinek megvan a maga helye. Ha nem így folynak a dolgok, hanem valaki mindent maga csinál, abból hosszú távon bizony kimerültség/hátfájás/idegösszeomlás lesz. Ismerős? A magyar anya jellegzetes tünetei.

Szervezzük a fejetlenséget

Beatrix Kruse, elismert családi időtervezési és életszervezési szakértő szerint két kulcsa van az otthoni teendők (háztartás, család, párkapcsolat) kielégítő ellátásának, különösen, ha több fronton is helyt kell állnunk. Az egyik a munka és a felelősség megosztása, a másik pedig az ezzel összefüggő, tervezés és szervezés.

A kettő csak együtt biztosíthatja, hogy a lakás (a benne lévő tisztasággal, étellel, ruhákkal és számlákkal) is megmaradjon, és a család is jóllakjon – nemcsak szó szerint, hanem képletesen is, pihenéssel és együttléttel.  Ha nem állapodunk meg előre, és nem szervezzük meg közösen a napjainkat, mindannyian rosszul járunk: a tiszta alsógatyák a gépben ragadnak, a lakás úszik, a gyerekek tombolnak, a párom morcos, én pedig, nos, én zombi vagyok.

A tervezés természetesen nem foghat át minden előre nem látható dolgot, de a napi rutint simán lefedi: ki, mikor, hová megy, kit visz, mit intéz, mikor jön haza. Otthon mikor ki felel a tiszta ruháért, főtt kajáért, mosogatásért, szemétlevitelért, csekkekért, és mikor van itt az ideje mindezeket elvégezni úgy, hogy ne akadályozzuk egymást.

Az előre nem látható esetekre is van azért protokoll. Krízislista rendelési időkről, patikákról, mesteremberekről, biztosítókról és szolgáltatókról. Nálunk pl. már apjok is kívülről tudja, betegség esetén milyen gyógyszerből/háziszerből van tartalék, hol a legközelebb az utánpótlás, és mikor ügyeletes a gyerekorvosunk. Ekkora adatbázissal már-már egy kisvállalkozás is elcsoszog. Pedig ezek csak a mindennapok.

Cetlik helyett PDA és GPS

A kisnotesz meg a hűtőre mágnesezett kockás papír természetesen verhetetlen eszköz volt és maradt, de vannak azért technikásabb cuccok is, ha túlnő rajtunk a szervezés.

knotler online bevásárlólista
fotó: knotler.com

Netes bevásárlólistából például létezik többféle is: recepthez igazított, telefonba integrált vagy online változat. A legtechnikásabbak egyike, a knotler lényege, hogy az utolsó pillanatig online töltögethetem bele vagy vehetem ki az infókat nemcsak én, hanem – ha megosztom vele – a párom is. Így az abszolút aktuális változattal teperhet a pda-val a hiperben, és nem a telefonban morog, ha vissza kell mennie a söröktől popsitörlő kendőért. Most teszteljük a konyhafelújításhoz kreált verziónkat, amelyet pedánsan megosztottunk a kőművessel, bútorasztalossal és az épületgépésszel.

Az idő be-fel- és kiosztásához van asztali naptárunk papírból, tavaly még tele is volt, de a párom már akkor is a mobil határidőnaplót bújta (az legalább pityegett, ha valamit elfelejtett). Viszont azt már nem látta, nekem mi dolgom van, és rendre belegyalogolt a nagy nehezen kicentizett fodrászidőmbe. A Google Calendarban viszont már nemcsak egymás idejét látjuk, hanem ha olyan kedvünk van, saját magunkat is agyonszegmentálhatjuk a különféle tematikus meg publikus változatokkal. Egy barátnémnak pl. csak a munkaügyeire van három megosztható naptára, plusz készített egy nyilvánosat is az éves ünnep- és munkaszüneti napokról. Elképesztően hasznos, ha szabadságot tervezünk.

 Google Calendar
fotó: chrome.google.com

Az idő, mint tudjuk, pénz, a pénz meg idő. Ez az a téma, ami előbb-utóbb kinövi a kockás füzetet minden családban. A mi pénzügyeinkhez – többféle megtakarítás, vésztartalék, napi-havi szükségletek, hiteltörlesztés, előre nem látott kiadások, évi spór nyaralásra meg felújításra, üzleti számlák és társaik – minimum négydimenziósnak kellene lennie annak a szegény kis füzetnek. Nem azt mondom, hogy a Money Manager „pénznyilvántartó”  nélkül nem lehet élni, de mennyivel kellemesebb és megnyugtatóbb szépen feldolgozva látni, mit nem fizettünk ki. Restanciáink ráadásul így elboríthatják nemcsak az otthonunkat, hanem a munkahelyünket is, nem szűnő lelkifurdalással élénkítve fizetési kedvünket.

Money Manager
fotó: szoftevrbazis.hu

A konyhafelújítás-projektbe ezt is bevontuk, minek köszönhetően nem ájultunk ketten háromfelé, amikor az asztalos közölte a bútor végleges árát (addigra már betápláltuk az összes anyagköltséget, és megsaccoltuk a munkadíjat meg a hasznát).

De ha már felújítás: a magam részéről örömmel dagonyázom a lakásbelső-tervező programokban is, legalább a mesterembernek van némi fogalma arról, mit nyökögök, ha elétolom a látványtervet. Persze mondja, hogy ezt meg azt itt nem lehet, de legalább ugyanarról beszélünk.

Amikor utazunk vagy egyszerűen a városban ügyintézünk, szintén bedobhatunk pár könnyítést. Az e-ügyintézés meg az e-adóbevallás már ismert dolgok, működnek, ahogy működnek, némi sorbanállást mindenképpen megspórolunk velük. Közben a párunkkal vagy velünk nyűglődő kölköket egy klassz játszóterezés ígéretével leszerelhetjük. Egy másik barátnőm betáplálta a GPS-be az összes, 20 kilométeres körzetben szóba jöhető helyszínt. Tapasztalatból mondom: beválik. Így az aktív játszóteres években kisebb arányban részt vevő apa is remekül feltalálja magát, ha anya mondjuk egy-két napra „konferenciába megy”.

Anya szereti a rendet. Apa is. Apa szeret néha levegőt venni – de Anya is. Apa szereti a kütyüket – az ilyeneket hogyne szeretné Anya is 🙂

fotó: pexels.com